Iskustva studenata i polaznika

 MARIN ŠEVERDIJA, član tima koji je osvojio 3. mjesto u konkurenciji timova iz cijelog svijetu

„1. Iz perspektive studenta, kakva su bila vaša očekivanja na početku projekta?


Na samom početku projekta moram priznati da nisam znao što mogu očekivati; čak sam imao i neku tremu oko takvog projekta (to je ipak najveći projekt na kojem sam sudjelovao ikada do sada). No sve je to bilo jako uzbudljivo, jer sam si nastojao napraviti neki scenariji u glavi kako će čitav taj projekt teći; no u konačnici sve je to nadmašilo moja očekivanja.


2. Kako se odvijao timski rad s obzirom da su članovi tima bili i različitim vremenskim zonama (rokovi, istraživanje, informacije o projektu)? 


Ključ čitavog projekta „ X-culture “ htjeli to organizatori priznati ili ne; jest zapravo taj timski rad na globalnoj razini. Tu sam u dodjeljivanju kolega u timu imao dosta sreće jer je dvoje članova tima bilo iz Italije, pa smo većinu posla stvarno mi odrađivali jer su nam vremenske zone bile usklađene. Ostala dva člana su bila jako udaljena; jedan je bio iz Amerike, a drugi iz Tajlanda. Informacije same po sebi su jako dostupne već od strane organizatora i sve je vrlo jednostavno ukoliko pratite upute koje su vam dane.


3. Kako bi vi opisali rad na projektu?


Rad na projektu je bio izuzetno zabavan, ne mogu reći sada da je bilo nešto pretjerano naporno i da mi je oduzimalo puno slobodnog vremena; dapače projekt je nešto na čemu razvijaš prije svega strpljenje, ažurnost i odgovornost. Razvijaju se svi ti elementi jer jednostavno ne smiješ kao član tima zaostajati za ostalima, svoje zadatke moraš obaviti u danom roku jer inače čitav tim pati; što je recimo bio slučaj za kolegu iz Amerike (nije ni dotičan tu bio kriv on je imao praznike u ta prva 2 tjedna našeg rada)


4. Što vas je iznenadilo (ugodno/neugodno) u vašem timu?


Sve je zaista jako ugodno i nemam ništa loše za navest osim eto nadmenog kolege iz Amerike koji je u početku imao potpuno krivi stav, ali to je iz njegovog neznanja i njegove neke uobraženosti; dotični gospodin je ostao na čudu sa našom razinom pismenosti i vokabularom u engleskom jeziku.


5. Kad se uspoređujete sa svojim kolegama s kojim ste radili u timu, što su oni naučili od vas, a što vi od njih?

Kao što sam prije samo natuknuo, ovaj projekt te kao čovjeka uči strpljenju, ažurnosti i nekom razumijevanju i naravno eskiviranju bilo kakvih nesporazuma i konflikata. Čitav projekt je u jednom trenutku pao na nas troje u timu (dvoje kolega iz Italije i mene). Naravno da kad se rokovi bliže kraju, vremena više nemate, mozak vam radi „200 na sat“ i nervoza raste jer vas recimo kolega s drugog kraja svijeta ne shvaća ozbiljno. No, kroz čitav projekt možete vidjeti kako se razlikuju sustavi visokog obrazovanja. Recimo Talijani su dosta blizu nas, tj. tu smo negdje u rangu s njima, kolega iz Amerike se nije baš nešto pokazao unatoč tome što mu je sam projekt bio dio kolegija koji je pohađao. Kolegica s Tajlanda je bila jako ažurna i pedantna, ona nije shvaćala možda neke izraze iz financija i marketinga (nije bilo njezino područje studija), no unatoč tomu kolegica je dala puno truda i našla potencijalnog distributera u svom gradu za kompaniju Polaris.


6. Jeste li se iznenadili kad ste proglašeni treći najbolji tim u cjelokupnom projektu? Što mislite što je prevagnulo?

Bili smo svi jako iznenađeni, bezobzira na uložen trud i vrijeme. Jednostavno konkurencija je jako velika i vjerujem jaka, tako da je to bilo zaista veliko iznenađenje za nas.


7. Jeste li ostali u kontaktu sa članovima tima?

Ostao sam u kontaktu sam s kolegama iz Italije jer smo stvarno imali odličan odnos.


8. Koja je vaša poruka studentima iduće godine kad krene projekt? 

Moja poruka kolegama koji se dvoume „dali krenuti u tako nešto ili ne“ jest svakako da krenu jer nažalost tijekom studija je jako malo takvih prilika za rad na projektu ovakvih razmjera. 


9. Nešto bi željeli naglasiti.....

Želio bih budućim sudionicima poželjeti sreću, a volio bih se ovom prilikom zahvaliti kolegicama Katarini Pezer, Matei Mužić i Renati Đeldum koje su me kao Vaše studentice navele da sudjelujem na ovom projektu.


crta-1352821966.jpg

ONLINE STUDIJ

Želim se zahvaliti svima Vama koji ste nam omogućili ovaj način

studiranja. Iako prilikom upisa bila sam skeptična što se tiče načina

održavanja predavanja, tempo praćenja, naravno i samog načina rada i

informacijske tehnologije.


Dakako, bilo je tu simpatičnih anegdota s profesorima, ali ništa

nepremostivo  s naše i njihove strane, svi zajedno smo pokušavali i dan

danas pokušavamo i trudimo se pratiti tempo i način prijenosa znanja.


Na ovaj Vaš novi program potaknulo me prvenstveno: cijena školarine,

(pristupaćna svakome) te dolazak samo na ispite dok se predavanja mogu

slušati/pratiti on-line.


Vidno poboljšan je i raspored drugog semestra, bolje je organizirana i

satnica ispita. Većinom su predviđeni u  petak ili subotu.

Svaka pohvala Vama na uloženom trudu i novoj ideji, te nadam se da ćemo mi,

prva generacija ˝daljinaca˝ biti primjer i potaknuti druge na ovaj

naći studiranja.


Studentica 1. generacija diplomskog ONLINE studija poduzetništva


crta-1352821966.jpgEKONOMSKI FAKULTET U RIJECI

Poželjna i pouzdana visokoobrazovna institucija, partner gospodarstvu, domaćim i inozemnim znanstvenim i obrazovnim institucijama te studentima.