3. (međunarodna) klimatska konferencija otoka Krka

3. (međunarodna) klimatska konferencija otoka Krka

Datum konferencije: 26. - 29. listopada 2017. godine

Održivi razvoj u kontekstu klimatskih promjena s naglaskom na otoke bio je glavna tema  konferencije koja je okupila brojne stručnjake raznih profila. Događaj su organizirali Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veleposlanstvo Republike Francuske te udruga Eko Kvarner. Govorilo se o održivom i odgovornom turizmu, energetskoj tranziciji i niskougljičnom gospodarstvu te o autohtonoj i tradicionalnoj poljoprivredi.

 
 
 
 


"Brojke u turizmu došle su do granica kada prijete da turizam sam sebe uništi. Moramo razmišljati o održivom kapacitetu te promišljati koliko svaka destinacija može uopće primiti turista u određenom trenutku", istaknuo je, među ostalim, Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta sveučilišta u Rijeci na 3. međunarodnoj klimatskoj konferenciji otoka Krka održanoj od 26. do 29. 10. 2017- godine, u Njivicama u kongresnoj dvorani hotela Beli kamik.


Na konferenciji su stručnjaci također istaknuli da elitne destinacije kod nas zapravo ne postoje te da se stoga moramo dodatno razvijati i raditi na svemu. Dosadašnja dobra iskustva otoka Krka svakako bi se trebala implementirati i na druge regije, jedan je od zaključaka ovog važnog okupljanja.


"Problem prekomjernog broja gostiju najizraženiji je u Dubrovniku i na Plitvicama, ali oni nisu usamljen slučaj. To se praktički događa u svakom gradu koji se bavi turizmom. Standardi su postavljeni prema masovnom turizmu na način da svaki gost na plaži ima za sebe dva četvorna metra. Želimo li kvalitetan i elitni turizam, moramo gostima osigurati 30-40 četvornih metara na plaži jer je to ono što ti ljudi očekuju" – rekao je dekan Alen Host.


Sudionici konferencije na terenu su se upoznali s planiranim projektom omišaljskog terminala za prihvat ukapljenoga prirodnog plina, ali i modelima gospodarenja komunalnim otpadom koje na tom kvarnerskom otoku već godinama uspješno u djelo provodi otočna komunalna tvrtka "Ponikve eko otok Krk". Radni dio okupljanja obilježila su izlaganja i rasprave o temama vezanim uz održiv i odgovoran turizam o čemu su izlagali profesor Saša Živković s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, stručni suradnik fakulteta Hrvoje Katunar, Nenad Starc s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Hrvoje Carić s Instituta za turizam. 


Hrvatska ima otočnu politiku, a ona se sada donosi i na nivou Europske Unije. Stručnjaci su istaknuli da je Hrvatska na pragu te nove politike, čime bi naša postojeća svakako mogla postati bolja, uz nadu da ovako važnu priliku nećemo propustiti. 

O tematici energetske tranzicije i niskougljičnog gospodarstva govorili su Dejan Kosić iz krčke komunalne tvrtke "Ponikve eko otok Krk" te Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera rekao je da je Klimatska konferencija otoka Krka jedan od skupova koji bi trebali pridonijeti definiranju službenih stajališta Hrvatske koji bi sredinom prosinca trebali biti iznijeti na novoj Pariškoj konferenciji. U sklopu nje bi, s ciljem doprinošenja nastojanjima globalnog obuzdavanja i sprečavanja klimatskih promjena koja su potezima predsjednika Trumpa uzdrmana i poremećena, naša zemlja trebala pridonijeti predstavljanjem vlastitih, uspješnih lokalnih modela održivog razvoja, posebice onih na otocima. 


Calendar

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree