3. (međunarodna) klimatska konferencija otoka Krka

3. (međunarodna) klimatska konferencija otoka Krka

Datum konferencije: 26. - 29. listopada 2017. godine

Održivi razvoj u kontekstu klimatskih promjena s naglaskom na otoke bio je glavna tema  konferencije koja je okupila brojne stručnjake raznih profila. Događaj su organizirali Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veleposlanstvo Republike Francuske te udruga Eko Kvarner. Govorilo se o održivom i odgovornom turizmu, energetskoj tranziciji i niskougljičnom gospodarstvu te o autohtonoj i tradicionalnoj poljoprivredi.

 
 
 
 


"Brojke u turizmu došle su do granica kada prijete da turizam sam sebe uništi. Moramo razmišljati o održivom kapacitetu te promišljati koliko svaka destinacija može uopće primiti turista u određenom trenutku", istaknuo je, među ostalim, Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta sveučilišta u Rijeci na 3. međunarodnoj klimatskoj konferenciji otoka Krka održanoj od 26. do 29. 10. 2017- godine, u Njivicama u kongresnoj dvorani hotela Beli kamik.


Na konferenciji su stručnjaci također istaknuli da elitne destinacije kod nas zapravo ne postoje te da se stoga moramo dodatno razvijati i raditi na svemu. Dosadašnja dobra iskustva otoka Krka svakako bi se trebala implementirati i na druge regije, jedan je od zaključaka ovog važnog okupljanja.


"Problem prekomjernog broja gostiju najizraženiji je u Dubrovniku i na Plitvicama, ali oni nisu usamljen slučaj. To se praktički događa u svakom gradu koji se bavi turizmom. Standardi su postavljeni prema masovnom turizmu na način da svaki gost na plaži ima za sebe dva četvorna metra. Želimo li kvalitetan i elitni turizam, moramo gostima osigurati 30-40 četvornih metara na plaži jer je to ono što ti ljudi očekuju" – rekao je dekan Alen Host.


Sudionici konferencije na terenu su se upoznali s planiranim projektom omišaljskog terminala za prihvat ukapljenoga prirodnog plina, ali i modelima gospodarenja komunalnim otpadom koje na tom kvarnerskom otoku već godinama uspješno u djelo provodi otočna komunalna tvrtka "Ponikve eko otok Krk". Radni dio okupljanja obilježila su izlaganja i rasprave o temama vezanim uz održiv i odgovoran turizam o čemu su izlagali profesor Saša Živković s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, stručni suradnik fakulteta Hrvoje Katunar, Nenad Starc s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Hrvoje Carić s Instituta za turizam. 

O tematici energetske tranzicije i niskougljičnog gospodarstva govorili su Dejan Kosić iz krčke komunalne tvrtke "Ponikve eko otok Krk" te Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. 

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se