CLER - certificiranje gradova i općina

Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (CLER d.o.o.) je kao Nacionalno tehničko tajništvo nadležno za provođenje Programa Certifikacija gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) u Republici Hrvatskoj. 

  

cler.jpg Certifikacija gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) jedinstveni je regionalni program poboljšanja kvalitete usluga i informacija koje gradovi i općine u regiji jugoistočne Europe pružaju gospodarstvenicima. Program certifikacije gradovima i općinama koji se uključe u program dodjeljuje regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni razine kvalitete usluga koje pružaju investitorima i gospodarstvenicima te daje jasne smjernice o načinu stvaranja dobre poslovne klime i uvođenja međunarodno priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne administracije. 

Program se danas provodi u pet zemlja Jugoistočne Europe – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, u suradnji s relevantnim institucijama iz regije: 

  • Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci / Centar za lokalni ekonomski razvoj – CLER (Hrvatska) 
  • Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (BiH) 
  • Ministarstvo ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Republike Srpske (BiH) 
  • Asocijacija jedinica lokalne samouprave – ZELS (Makedonija) 
  • Savez privrednih komora (Makedonija) 
  • Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED (Srbija) 
  • Privredna komora Crne Gore

Predviđeno trajanje procesa Certfikacije je 12 mjeseci. Dosada je u Republici Hrvatskoj tijekom četiri ciklusa BFC SEE programu certifikacije pristupilo 13 gradova i 2 općine. Njih pet uspjelo je dostići standarde povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Europi i steći međunarodno priznati certifikat, među kojima su i općina Kostrena i grad Ivanec.

Općina Kostrena je prva općina koja je pristupila procesu Certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem. Uz angažman i trud svih službenika općinske uprave proces je završen s pozitivnim ishodom čime je općina Kostrena postala prva općina u RH s BFC Certifikatom. Tijekom procesa usvojene su sve dane preporuke od strane Evaluacijske i Verifikacijska komisije čime je pokazana snažna namjera općinske uprave u poboljšanju kvalitete usluga koje lokalna samouprava pruža gospodarstvenicima na svom području te vjerujemo da će općina u punom zamahu nastaviti u istom smjeru.

Grad Ivanec je jedan od prva dva grada s BFC Certifikatom u Republici Hrvatskoj. U razdoblju otkad je grad Ivanec postao nositelj BFC certifikata, postao je i dobitnikom nekoliko prestižnih nagrada (magazin Forbes, Financial Times, Smart City) što je dodatna potvrda i priznanje rada Gradske uprave koja svojim proaktivnim pristupom ne osigurava samo uvjete za povoljnije poslovno okruženje, već koristeći inovativne pristupe u privlačenju investicija i promoviranju ulagačkih potencijala dodatno unaprjeđuje poslovnu politiku za ostvarivanje gospodarskog rasta i novih radnih mjesta. Nakon dvije godine od dobivanja certifikata grad Ivanec započinje proces recertifikacije koji završava upravo dodjelom ovog Certifikata čime je grad Ivanec ponovno dokazao da zasluženo nosi obilježje grada s povoljnim poslovnim okruženjem  

Dobiveni certifikati jamče da općina Kostrena i  grad Ivanec pružaju potporu razvoju poduzetništva i povoljne poslovne klime za nove investicije prema najvišim standardima poslovanja te da postojeći poduzetnici, kao i potencijalni investitori, mogu očekivati pomoć i partnerski odnos općinske i gradske uprave kada su u pitanju i poslovi i procedure iz nadležnosti institucija koje djeluju na razini županije i/ili središnje države. 
EKONOMSKI FAKULTET U RIJECI

Poželjna i pouzdana visokoobrazovna institucija, partner gospodarstvu, domaćim i inozemnim znanstvenim i obrazovnim institucijama te studentima.