Vrijednost u zdravstvu: empirijska istraživanja i aplikacija (voditeljica projekta: doc. dr. sc. ANA BOBINAC)

Naziv projekta: Vrijednost u zdravstvu: empirijska istraživanja i aplikacija (UIP-2019-04-3721)

Uspostavni istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost

 

Voditelj projekta:            doc.dr.sc. Ana Bobinac

Datum početka:               01/01/2020

Datum završetka:            31/12/2024

Vrijednost financiranja: HRK 1.313.175,00

 

 

O voditelju projekta:

Dr. Ana Bobinac docentica je Ekonomskog fakulteta Sveučilišta. Prije nego što se pridružila Sveučilištu u Rijeci, bila je zaposlena na Institute for Health Policy and management (iBMG) Erasmus University u Rotterdamu, Nizozemska, kao doktorski student (2007.-2012.), postdoc (2012-2014. ) i docent (2014-2016) u području ekonomike zdravstva.

Dr. Bobinac je magistrirala (2006.) i doktorirala (2012.) u području ekonomike zdravstva na Erasmus University u Rotterdamu. Dobila je nagradu od Nizozemskog društva za procjenu tehnologija u zdravstvu za najbolji rad koji je objavio mladi istraživač na području procjene zdravstvene tehnologije u Nizozemskoj. Godine 2013, dr. Bobinac je dobila prestižnu trogodišnju VENI grant, a vodila je više kompetitivnih znanstvenih projekata, među kojima je i projekt kojeg je financirao Europski socijalni fond. Glavni istraživački interesi dr. Bobinac uključuje politiku lijekova, metodologiju ekonomskih evaluacija zdravstvenih tehnologija i vrednovanje zdravstvenih ishoda. Objavila je 18 znanstvenih i stručnih radova u najutjecajnijim časopisima u području zdravstvene ekonomije, kao što su Journal of Health Economics, Health economics, Medical decision making i drugi.

 

O projektu:

Pitanje koje zdravstvene tehnologije financirati iz ograničenog proračuna ima važne implikacije za društvo. Ekonomske procjene zdravstvenih tehnologija mogu pomoći donositeljima odluka u identificiranju tehnologija koje proizvode relativno više zdravstvenih koristi na određenoj razini troškova, tj. identificirati intervencije s višom isplativošću i time maksimizirati razinu zdravstvenih koristi koje proizlaze iz ograničenog proračuna. Ovaj prijedlog istraživanja ima za cilj (1) unaprijediti metodologiju ekonomskih evaluacija i doprinijeti pravilnom tumačenju rezultata ekonomskih evaluacija zdravstvenih tehnologija (procjenom novčane vrijednosti jedinice zdravstvene koristi u hrvatskoj populaciji); (2) baviti se pitanjem financiranja skupih novih lijekova koji donose male zdravstvene koristi po astronomskim cijenama (istražujući preferencije stanovništva o vrijednosti malih zdravstvenih koristi na kraju života pacijenta, kao i prihvatljivost odnosa između troškova i učinaka posebno skupih onkoloških lijekova) (3) primijeniti novi sustav određivanja cijena koji veže cijene lijekova na vrijednost koju generiraju u različitim sub-populacijama i pokazati njezin utjecaj na proračun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. U tu svrhu primijenit ćemo metode za ispitivanje preferencija (kontingentna procjena i eksperiment diskretnog izbora) u velikom reprezentativnom uzorku hrvatske javnosti kao i primijeniti tehnike modeliranja kako bismo utvrdili da li i pod kojim uvjetima cijene temeljene na vrijednosti mogu dovesti do smanjenja cijene skupih lijekova.  

 

Zapošljavanje mladih istraživača:

Projektom je predviđeno zapošljavanje mladih istraživača i to asistenta i poslijedoktoranda.

Obveze i znanja koje će usvojiti poslijedoktorand su sudjelovanje u prikupljanju podataka, sinteza i analiza prikupljenih podataka; modeliranje i sve druge istraživačke aktivnosti predviđene projektom; sudjelovanje u pisanju izvješća i pripremi dva znanstvena rada za objavu u znanstvenim časopisima; sudjelovanje na međunarodnim konferencijama; suorganiziranje radionice; pohađanje tečaja u inozemstvu u području Ekonomike zdravstva.

Obzirom da se projekt bavi vrlo aktualnim pitanjima financiranja lijekova u Hrvatskoj mladim istraživačima nudi znanja koja se kasnije mogu vrlo izravno primijeniti u praksi.

 

 

 


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više