Filip Jukić

Filip Jukić

Molim te, za sam početak, reci nam nešto ukratko o sebi.

Ime mi je Filip Jukić, rođen sam u  Osijeku gdje sam završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje (Matematička gimnazija). Sada sam na 2. godini diplomskog studija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, smjer Financije i bankarstvo.

 

Zašto si odabrao studirati na Ekonomskom fakultetu u Rijeci?

Za studij ekonomije u Rijeci odlučio sam se prvenstveno zbog kvalitetno organiziranih i praktično orijentiranih studijskih programa s odličnim, susretljivim profesorima. Ujedno sam se želio osamostaliti i steći neke nove vještine i poznanstva. Rijeka je grad po mjeri studenta, odiše liberalnim ozračjem prema studentima te sam se brzo  uklopio u novo okruženje i osjetio dobrodošlim. Aktivno igram tenis, a Rijeka je i grad koji pruža pregršt sportskih i rekreacijskih sadržaja i natjecanja.

 

Što ti je donio studij na našem Fakultetu?

Studiranje na EFRI-u pomoglo mi je u profesionalnom usmjeravanju i razvoju, približilo mi svijet financija i digitalne ekonomije. Prvenstveno želim zahvaliti profesorima koji su uz iznimne stručne kompetencije, jako pristupačni, željni pomoći i razgovarati sa studentima. Ovdje sam upoznao i stekao divne prijatelje koji su svojim poticajnim i pozitivnim entuzijazmom također djelovali na  mene i moj osobni i profesionalni rast.

 

Za studij ekonomije u Rijeci odlučio sam se prvenstveno zbog kvalitetno organiziranih i praktično orijentiranih studijskih programa s odličnim, susretljivim profesorima. Rijeka je grad po mjeri studenta, odiše liberalnim ozračjem prema studentima te sam se brzo  uklopio u novo okruženje i osjetio dobrodošlim.

 

Pobjednik si u kategoriji "Financijaš" na natjecanju „Hrvatska pamet Hrvatskoj 2020.". Kako si se uopće odlučio na sudjelovanje?

Odlučio sam se na  sudjelovanje u natjecanju: „Hrvatska pamet Hrvatskoj 2020"  iz radoznalosti i želje da odmjerim svoje znanje i vještine s drugima. Ovo natjecanje me privuklo i zato što je visoka konkurencija različitih projekata, stručan žiri, a i referenca pri zapošljavanju.

 

Kako je izgledalo samo natjecanje? Za sve one koji možda zainteresirani prijaviti se sljedeće godine, molim te objasni proces prijave, tijek natjecanja i ostalo.

Za natjecanje sam pripremio rad koji se morao sastojati od osnovne prezentacijske ideje, prikaza potencijalnih benefita koji bi njezinom realizacijom bili stvoreni, te detaljne razrade svih tehničkih, organizacijskih i financijskih uvjeta potrebnih za realizaciju. Nakon toga žiri odabire 3 najbolja rada i poziva autore na predstavljanje projekta.

Ideju za projekt sam dobio na  predavanju iz kolegija Poslovna politika banaka kada nas je profesor Saša Žiković upoznao s Modernom portfolio teorijom. Kako su  investiranje i  dionice moja zona interesa, sam koncept Moderne portfolio teorije mi je bio zanimljiv i pokušao sam ga primijeniti na svoju strategiju investiranja, ali je problem bio što je proces izračunavanja svih podataka dugo trajao i tako sam došao na ideju da zajedno s kolegom koji studira matematiku u Osijeku napravimo softver koji će napraviti proces prikupljanja podataka i njihov izračun.

 

Koja je najvažnija stvar koju si naučio za vrijeme sudjelovanja u natjecanju?

Sudjelovanjem na natjecanju naučio sam koliko su uz stručne kompetencije važne i komunikacijske kompetencije, jer dobru ideju treba na jasan, brz i zanimljiv način predstaviti i približiti ljudima.

 

Koliko ti je sudjelovanje u natjecanju pomoglo u odluci čime ćeš se baviti po završetku studiranja?

Priznanje i nagrada koju sam dobio za poduzetničku ideju Pametni investitor, aplikaciju za investiranje potvrda mi je i poticaj da se nastavim razvijati  u području financija. Networking  sa stručnim žirijem  također mi je dao smjernice za daljnje učenje i istraživanje.

 

 

 Odlučio sam se na  sudjelovanje u natjecanju: „Hrvatska pamet Hrvatskoj 2020"  iz radoznalosti i želje da odmjerim svoje znanje i vještine s drugima. Ovo natjecanje me privuklo i zato što je visoka konkurencija različitih projekata, stručan žiri, a i referenca pri zapošljavanju.

 

 Zanima te FinTech. Zašto baš to područje?

Zanima me rad u financijskoj industriji prvenstveno u bankarstvu (investicijsko bankarstvo, wealth management). Sve bržom digitalizacijom i razvojem tehnologija tradicionalno bankarstvo se mijenja pa su mi u fokusu istraživanja vezana uz FinTech  poduzeća koja disruptiraju tržište, ali i komplementiraju poslovanje banaka. Okrenut sam novim industrijama, a FinTech je relativno nova i neistražena industrija.

 

Osim studiranja, čime si se bavio u slobodno vrijeme? Kako ti je iskustvo stečeno tijekom rada na tim aktivnostima pomoglo na Fakultetu i općenito?

Bio sam član studentske organizacije AIESEC gdje sam stekao vještine u organizaciji, ali najviše sam naučio o timskom radu. Rad u studentskim udrugama bih preporučio svakom studentu jer se tu uz komunikacijske vještine razvijaju i osobne kompetencije poput razumijevanja svojih jakih i slabih strana, jasnom komuniciranju vlastitih potreba, interesa i osjećaja, razumijevanju kako emocije utječu na ponašanje i posao, motivaciji, proaktivnom pristupu poslu. Znanja i kontakti koje sam stekao u budućnosti će mi pomoći u razvijanju vlastitog poduzeća.

 

Koji su tvoji planovi za naredne dvije godine?

Želja mi je  raditi i steći iskustvo u jednoj od estonskih FinTech kompanija, usavršiti engleski i njemački jezik te se zaposliti u jednoj od financijskih institucija u Hrvatskoj.

Zadnji semestar planiram provesti u Estoniji u FinTech poduzeću. Odabrao sam Estoniju zato što je poznata po digitalizaciji, poduzetničkom duhu i snažnom startup ekosustavu.

 

Poruka tvojim kolegama?

Moj savjet  kolegama je da se  educiraju i permanentno rade na razvoju svojih vještina i znanja  te time pridonesu razvoju i dobrobiti zajednice.

 

 

Siječanj, 2021.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više