Lucija Bavrka

Lucija Bavrka

Lucija, reci nam nešto o sebi.

Imam 23 godine i dolazim iz Zadra. Studentica sam prve godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, smjer Financije i bankarstvo.  Za sebe mogu reći kako sam komunikativna i svestrana osoba uvijek spremna pomoći. Kako slobodnog vremena imam malo, nastojim ga uvijek iskoristiti što bolje, uz prijatelje i obitelj. Uživam u čitanju dobrih knjiga, sportu i društvenim igrama.

 

Kako ti je studirati na Ekonomskom fakultetu u Rijeci? Da li si zadovoljna što si se odlučila baš za ekonomiju obzirom da si provela godinu dana studirajući matematiku?

Odluka o promjeni fakulteta bila je jedna od najtežih s kojim sam se do sad susrela. Bilo je jako teško uskladiti obveze na matematici sa studentskim radom i ostalim aktivnostima kojima sam se bavila. Nisam htjela da se moj cijeli studentski život svede samo na odlazak na fakultet te sam uz potporu obitelji i prijatelja odlučila promijeniti studij i smjer u kojem želim napredovati. Volim studirati ekonomiju, no ljubav prema matematici nije nestala. Od prve godine preddiplomskog studija sam demonstrator na dva matematička kolegija.

Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci osjeća se prijateljska atmosfera od strane svih zaposlenih te smatram da sam donijela dobru odluku prilikom odabira novog fakulteta. Posebno sam zadovoljna jer mi EFRI nudi brojne mogućnosti (dodatne edukacije, radionice, stručne prakse, konferencije,…). Ono što je najbitnije je da uz sve dodatne aktivnosti koje su nam dostupne imamo mogućnost i vrijeme uskladiti studiranje s ostalim obvezama.

 

U koje si sve dodatne aktivnosti uključena na Fakultetu?

Na fakultetu sam već dvije godine uključena u projekt EFRI BUDDY kojim nastojimo olakšati studiranje i prilagodbu na studentski život studentima brucošima. Također sam i član udruge EFRI sport te sam prošli semestar obavljala ulogu koordinacije umjesto kolegice koja je bila na Erasmusu. Zadnje četiri godine obavljam i ulogu demonstratora na kolegiju Matematika te na kolegiju Matematička analiza za ekonomiste.

 

Što misliš koliko je važno raditi i stjecati iskustvo još za vrijeme studiranja? Da li su u tvojem primjeru poslodavci, profesori i drugi, znali cijeniti tvoj dodatni angažman?

Smatram kako je rad uz studij jako bitan, naravno uz angažiranost u udrugama i ostale aktivnosti koje su studentima dostupne kojima stječemo razna iskustva. Osobno radim od srednje škole te smatram kako osim financijske koristi koju ostvarujemo, stječemo razne vještine i znanja koja će nam pomoći pri budućem zaposlenju nakon završetka fakulteta.

 Poslodavci uvelike cijene svako prethodno iskustvo koje imamo i  sve što danas radimo nas diferencira od drugih jer nažalost postoji dosta studenata koji završe studij bez ikakvog dodatnog iskustva i angažiranja mimo istog.

 

 Prošle godine si provela ljeto u Americi. Kako si se odlučila za to putovanje i što ti je ono donijelo?

Putovanje u Ameriku mi je donijelo nezaboravno iskustvo i puno novih prijateljstava i lijepih uspomena. Provela sam 3 mjeseca u predivnom gradiću Breckenridge u Coloradu na planini što je bila ogromna promjena za mene s obzirom da dolazim s mora. Na prvi dan ljeta je padao ogroman snijeg što je bilo svakako drukčije iskustvo. Upoznala sam drukčiji način rada i odnos poslodavac-zaposlenik.

Mjesec dana sam provela putujući po cijeloj Americi te mogu sa sigurnošću reći kako su se moja konverzacija na engleskom i snalaženje u raznim situacijama drastično poboljšali. Kao jedno od posebnijih iskustava bih svakako izdvojila kampiranje u Grand Canyonu, bilo je istovremeno i prestrašno i predivno, ali svakako nezaboravno.

 

Kako je išao proces prijave za program u Americi? Koji su neki savjeti koje bi dala svojim kolegama?

Prvo je bilo potrebno odabrati u koji dio Amerike želim ići raditi te u skladu s tim odabrati i agenciju s ponudom koja mi najviše odgovara. Ponuda je stvarno velika te su sve informacije dostupne na internetu. Nakon odabira agencije i stupanja u kontakt s njima te plaćanja depozita morala sam obaviti intervju i evaluaciju engleskog jezika od strane agencije, nakon koje sam mogla birati poziciju koju želim raditi u skladu s razinom engleskog jezika. Nakon rješavanja sve dokumentacije te snimanja videa u kojem se predstavljam američkom poslodavcu, imala sam i intervju s istim u Zagrebu. Kako je intervju bio i uspješno odrađen, prijavila sam se i obavila razgovor za vizu koji je zapravo i zadnja prepreka na putu prema Americi. Jedino što preostaje nakon uspješnog dobivanja vize je kupiti avionsku kartu i početi se pripremati za avanturu života.

Definitivno preporučujem svim kolegama da odu na program ako su u mogućnosti jer će definitivno dobiti ogromno iskustvo i nezaboravno ljeto.

 

Trenutno si na Erasmus studijskoj razmjeni. Zašto baš Poljska?

U Poljsku sam se zaljubila na maturalnom putovanju i Krakow mi je od svih mjesta ostao u najljepšem sjećanju. Unatoč tome, tražila sam Fakultet koji ima slične predmete kao što ih imam na EFRI-u kako bi imala što manje studentskih obveza kad se vratim s razmjene i definitivno nisam pogriješila s odabirom.

 

Kako je išao proces prijave na Erasmus?

Prvo sam kontaktirala doc. dr. sc. Maju Grdinić, koordinatoricu na našem Fakultetu o zainteresiranosti za Erasmus program te gospodina Marka Donadića iz Referade za međunarodnu suradnju. Kako sam se prijavljivala iz Amerike, oko administrativne strane prijave su mi pomogle prijateljice. Proces je vrlo jednostavan, prikupi se potrebna dokumentacija navedena u natječaju te se skenira i priloži uz online obrazac za prijavu i nakon tog slijedi kratko čekanje rezultata.

 

Koje su, po tebi, najbolje strane Erasmus programa?

Najbolje strane Erasmus programa su prilika za upoznavanjem s funkcioniranjem drukčijeg sustava školovanja, samo iskustvo života u novoj sredini te upoznavanje brojnih studenata iz različitih krajeva. Kako studiram na hrvatskom programu na EFRI-u i Poslovni engleski jezik sam kao izborni kolegij slušala samo na prvoj godini preddiplomskog studija, ovo iskustvo mi je također pomoglo da proširim svoj engleski vokabular u poslovnom dijelu. Kao jednu od svakako bitnih prednosti bih istaknula i besplatno učenje poljskog jezika. Kako mi je cimerica iz Rusije, uz poljski također učim i ruski jezik. Mogu reći da sam definitivno stekla prijateljstva za cijeli život.

 

 Najbolje strane Erasmus programa su prilika za upoznavanjem s funkcioniranjem drukčijeg sustava školovanja, samo iskustvo života u novoj sredini te upoznavanje brojnih studenata iz različitih krajeva.

 

Kako izgleda studirati i živjeti u Krakowu? Pogotovo sada s obzirom na situaciju s globalnom pandemijom? 

Za mene ovo iskustvo s karantenom izgleda malo drukčije. Tijekom svog Erasmusa sam uspjela slomiti nogu i imati prvu operaciju u životu. (Pohvale zdravstvu u Poljskoj!) Nakon operacije i povratka u studentski dom, Poljska je zatvorila svoje granice te uvela brojne restriktivne mjere kako bi spriječila širenje virusa. Kako sam trenutno nepokretna, kolegica s EFRI-a koja je također ovdje na razmjeni i cimerica mi uvelike pomažu oko svega. Svi se trudimo ostati što pozitivniji u trenutnoj situaciji, pomoći jedni drugima kako je god moguće i na najbolji način iskoristiti vrijeme provedeno u karanteni.

 

Kako su se Sveučilišta u Poljskoj prilagodila online studiju? Možeš li usporediti situaciju u RH i u Poljskoj?

Što se tiče studiranja od 11.03. imamo online predavanja iz svih kolegija. Profesori su se odlično snašli i trude nam se biti dostupni u bilo kojem trenutku i za bilo kakve probleme i pitanja koja imamo. Na Moodle platformu dobivamo sve potrebne informacije, literaturu i zadatke koje je potrebno izvršiti do sljedećeg predavanja. Istina je da imamo dosta samostalnog rada, no smatram kako je to dobar način za učenje u ovoj situaciji. Jedini problem koji bih istaknula za situaciju oko trenutnog načina studiranja je taj da je jako teško pisati razne radove s obzirom da je otežan pristup literaturi. Što se tiče online studija u Hrvatskoj, nažalost ne mogu prisustvovati predavanjima jer mi se poklapaju s predavanjima u Poljskoj, no svi profesori koje sam kontaktirala vezano za bilo kakvu pomoć, ili oko nekog seminara koji pišem dok sam ovdje ili oko literature, bili su vrlo susretljivi i od velike pomoći. Svi materijali potrebni za savladavanje gradiva se nalaze na Merlinu.

 

Koji su tvoji planovi za narednih godinu do dvije? Neki ciljevi i želje?

Prvenstveno želim završiti diplomski studij te pronaći „pravi" posao.

 

Poruka tvojim kolegama?

Svojim kolegama bih poručila da iskoriste sve mogućnosti i prilike koje im pruža studentski život. Učite, radite i putujte!  

 

 

Datum objave: 21.04.2020.


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više