Maria Mihalić

Maria Mihalić

Možeš nam reći nešto o sebi?

Dolazim iz Moslavine, no živim u Zagrebu. Odlučila sam studirati u Rijeci upravo zbog studijskog programa na engleskom jeziku. Moram priznati, drago mi je da jesam jer sam kroz svih pet godina studiranja stekla puno lijepih iskustava te znanja. Naime, završila sam i preddiplomski i diplomski studij Međunarodnog poslovanja na engleskom jeziku. Također, na drugoj sam godini preddiplomskog studija bila demonstratorica iz kolegija „Menadžment", a na drugoj godini diplomskog studija, demonstratorica iz kolegija „Kvantitativne metode za poslovno odlučivanje". Diplomirala sam na jesen 2018. te sam trenutno zaposlena kao suradnica za EU projekt u Hrvatskoj udruzi brodara Mare Nostrum.

 

Što možeš reći o smjeru International Business na Ekonomskom fakultetu u Rijeci?

Moram priznati, prvi semestar studiranja bio je najizazovniji jer je sve na engleskom jeziku te smo se morali prilagoditi da radimo dvostruki posao. To znači da smo ekonomske termine učili i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Međutim, kako smo bili manja skupina studenata, smatram da nam je nastava bila kvalitetnija te smo gradili odlične odnose s asistentima i profesorima. Sam studij mi je bio veoma zanimljiv. Priznajem, bilo je zahtjevno, no to je normalno ako želiš biti dobar u nečemu. Ako želiš puno toga naučiti te imati dobre ocjene, morat ćeš i puno toga uložiti.

 

Čime si se još bavila za vrijeme studiranja?

Izvan Fakulteta, kroz svih pet godina studiranja bila sam uključena u Franjevačku mladež na Krnjevu te sam kroz dva mandata služila kao područna predsjednica Primorsko-istarskog područnog bratstva Frame. Uz Framu, sudjelovala sam i na Forum Plus Akademiji te rado ulagala vrijeme u sportske aktivnosti.

 

 

Kroz ulogu predsjednice najviše sam stekla iskustvo vodstva, timskog rada te osjećaja odgovornosti ne samo za sebe već i druge, a to je izuzetno potrebno na bilo kojem radnom mjestu. 

 

 

Kako ti je to iskustvo pomoglo u odabiru karijere?

Kroz ulogu predsjednice najviše sam stekla iskustvo vodstva, timskog rada te osjećaja odgovornosti ne samo za sebe već i druge, a to je izuzetno potrebno na bilo kojem radnom mjestu. Ipak, uvijek je bitno pokazati trud i volju jer nikad nećemo znati sve, no važno je da postoji želja za učenjem i napredovanjem.

 

Dobitnica si Dekanove nagrade za uspjeh. Što za tebe znači dobivanje te nagrade?

Iskreno, nisam to uopće očekivala, no to je isto dokaz da se trud isplati jer nije bilo lako. Učeći izgrađujemo sami sebe te postajemo sposobni drugima pomagati. Naravno, veoma sam počašćena i zahvalna na tom priznanju. Ipak, i nakon nagrade treba ići dalje, nastaviti raditi, učiti i truditi se, biti bolji kako bi mogli stvarati nove prilike za uspjeh te tako pridonijeti općem dobru društva.

 

Što je za tebe karijera?

Smatram kako je karijera poziv na koji se odlučujemo te u koji ulažemo svoje vrijeme i napore kako bi se ostvarili te tako pomogli drugima da se ostvare. Također, smatram da je karijera više od posla koji obavljamo te da ona obuhvaća naše obrazovanje, slobodno vrijeme, našu ulogu u obitelji i društvu.

 

Na Hrvatskom društvu ekonomista 2017. godine u Opatiji predstavljala si naš Fakultet. Kakvo je to bilo iskustvo?

Bila sam iznimno počašćena što sam imala priliku predstavljati svoj Fakultet. Sudjelovala sam na panelu te mi je bilo važno istaknuti kako se unatoč svemu ima smisla truditi i boriti za ostanak mladih u Hrvatskoj. Nigdje nije savršeno, no treba ići korak po korak. Ne trebamo se uspoređivati s drugima već ulagati u sebe, steći potrebna znanja i iskustva te biti na raspolaganju pomoći drugima.

 

Nakon završetka studija odlučila si se za stažiranje u Europskom parlamentu. Kako si donijela tu odluku?

Ništa dobro ne dolazi preko noći. Kroz malo manje od godinu dana sudjelovanja na Forum Plus Akademiji, dobila sam priliku sudjelovati i na nacionalnoj konferenciji gdje sam upoznala hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu za čiji sam rad bila najviše zainteresirana. Kontaktirala sam ju te nakon malo više od godinu dana čekanja, otputovala sam na stažiranje u Parlament. S obzirom na to da tijekom studija nisam bila zainteresirana za ERASMUS program, svejedno sam htjela neko ozbiljnije iskustvo međunarodnog rada, a Brussels mi se činio kao odlična prilika za učenje i prikupljanja iskustava na europskom nivou.

 

Budite dobri, radišni i iskreni. Ne ogovarajte i nemojte biti zavidni na tuđem uspjehu jer prije svega, važno je biti čovjek. 

 

Koja su tvoja iskustva iz Parlamenta i Belgije?

Bilo je izazovno, no lijepo. Svakako jedan drugačiji način života od onog na koji smo navikli. Radni dan obično započinje u 9h, a često završava oko 19h ili kasnije. Ipak, upoznala sam divne kolegice koje su stažirale sa mnom te smo svaki vikend iskoristile za putovanja u obližnje gradove i tako malo bolje upoznale Belgiju. Sve u svemu, puno sam naučila te sam zaista zahvalna i na tom iskustvu.

 

Što si točno radila u parlamentu i što si naučila?

Pripremali smo i prevađali tekstove za Plenarne sjednice u Strasbourgu i Brusselsu. Također, išli smo na sjednice različitih odbora te radili izvješća. Uz to, bili smo slobodni ići na konferencije koje nas zanimaju te sam tako imala prilike ići na broje skupove i konferencije poput: Maritime Economy, Academia for the Ocean, European Business Law, Monetary and Banking Policy. Nadalje, imala sam priliku zastupati svoju zastupnicu na konferencijama: „Shaping the Future of Europe i 70th Universal Declaration of Human Rights Conference”. Zaista, u uredu moje zastupnice puno se radi te su nam asistenti veoma pomogli da se što bolje prilagodimo i uhodamo.

 

Što misliš o prilikama koje se nude mladima u Hrvatskoj?

Prilika i ponuda ima. Naravno, uvijek može bolje, ali i gore. Ne možemo čekati da će nam dobre prilike pasti s neba već ih treba prepoznati te uložiti napor kako bi se mogli dokazati. Naravno, uvijek treba ulagati u sebe kako bi bili sposobni odgovoriti na zahtjeve tržišta.

 

Savjet za studente EFRI-a?

Uvijek se trudite biti bolji. Vjerujte da možete bolje i ako niste zadovoljni ocjenama ne bojte se odbiti ocjenu već ju zaradite trudom i učenjem. Rad i zalaganje bit će svakako prepoznati i od profesora, a kasnije i od budućih poslodavaca. Također, budite zahvalni i radosni što imate privilegiju obrazovati se jer postoji puno ljudi koji nažalost nemaju takve prilike za napredovanjem. Budite dobri, radišni i iskreni. Ne ogovarajte i nemojte biti zavidni na tuđem uspjehu jer vjerojatno iza tog uspjeha stoji puno truda i rada. Zato, radite na sebi i budite ljubazni jedni prema drugima jer prije svega, važno je biti čovjek.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više