Međunarodno studijsko putovanje EFRI - Slovenija, Italija, Austrija

Međunarodno studijsko putovanje EFRI - Slovenija, Italija, Austrija

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, preddiplomskog studija Ekonomija i Poslovna ekonomija, od 25. veljače do 1. ožujka 2019. godine sudjelovali su na međunarodnom studijskom putovanju. Tijekom tih pet dana, posjetili su uspješna međunarodna poduzeća i institucije u Sloveniji, Italiji i Austriji, a koja su im održala predstavljanja, ukazala na prilike i izazove s kojima se susreću u svojim poslovanjima te ih provela kroz svoja postrojenja i urede.
 
U Italiji su posjetili kompaniju s dugom tradicijom proizvodnje kave - ILLY i njihov Università del Caffè. Osim same degustacije finalnog proizvoda, studenti su se kroz predavanje i turu po tvornici imali priliku bolje upoznati s poviješću nastanka ovog poduzeća te cijelim procesom proizvodnje kave.
 
U Sloveniji je posjećeno najveći broj gospodarskih subjekata. Prvo od njih je bila Luka Koper u kojoj su studenti kroz stručno vođenje i predavanje više doznali o teretu koji se tamo nalazi, ali prije svega se uvjeriti u veličinu Luke i prometa koji se tamo odvija. Prilikom posjeta Inkubatoru Savinjske regije u Celju, doznali su više o mogućnostima koje se nude mladima i budućim poduzetnicima, startup-ovima koji se tamo nalaze te načinima financiranja dobrih ideja. Obilaskom Inkubatora, studenti su vidjeli nove prostore u kojima borave trenutni korisnici njihovih usluga te se detaljnije upoznali s cijelim konceptom startup-a.
 
U Mariboru je studente ugostila Pošta Slovenije. Tamo su se upoznali s organizacijom i načinom poslovanja Pošte. S obzirom na to da su bili u Logističkom centru, obišli su skladišta proizvoda svjetski poznatih proizvođača te prošli kroz cijeli proces zaprimanja i distribucije pošte te drugih usluga koje nude svojim klijentima.
 
U Austriji i tvornici čokolade Zotter, studenti su poslušali zanimljivo predavanje o početcima proizvodnje danas svjetski poznate čokolade, a neki su uspjeli i napraviti fotografiju sa samim vlasnikom – Josefom Zotterom. Nakon predavanja, kroz obilazak tvornice uz istovremeno isprobavanje zrna kakaovca, kakaovog maslaca, a potom i konačnog proizvoda – više od 200 vrsta čokolada, svjedočili su cjelokupnim procesu proizvodnje, skladištenja i distribucije finalnih proizvoda.
 
Zadnjeg dana studijskog putovanja, posjetili su Alpen-Adria Universitat Klagenfurt i njihov kampus. Predavanje o mogućnostima koje nude svojim studentima, održala je profesorica Sanja Korać, a u build! Start up-u, koji se također nalazi na kampusu, ugostio ih je direktor te ukazao na mogućnosti koje nude mladim poduzetnicima kroz svoj rad.
 
Na povratku za Rijeku stali su u Ljubljani te posjetili poduzeće RIKO d.o.o. koje se bavi ugradnjom modernih i ekološki prihvatljivih tehnoloških rješenja. Tom prilikom, predstavljeno je cjelokupno poslovanje i najvažniji projekti, istaknuti najveći izazovi s kojima su se susretali u svojem dugogodišnjem poslovanju te kako su im doskočili, a odgovarali su i na pitanja studenata o sličnostima i razlikama u poslovanju s partnerima iz različitih zemalja.
 
Cijeli album studijskog putovanja možete potražiti OVDJE.
 
 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više