Nikola Zec

Nikola Zec

Nikola, reci nam nešto o sebi.

Student sam Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, direktor i osnivač startupa WorldFood Box i Gooders News te agencije za poduzetničko savjetovanje Nikola Zec Business. Također sam dobitnik nagrade ''Inspire 2030'' za najutjecajnijeg mladog poduzetnika u dobi do 30 godina.

WorldFood Box sam pokrenuo još u srednjoj školi, a trenutno smo najveći uvoznici strane hrane (slatkiša i grickalica) na balkansko tržište. Uz WorldFood Box, trenutno radim i na pokretanju prve medijske kuće za pozitivne vijesti u Hrvatskoj pod nazivom Gooders News s kojom želim promijeniti način komuniciranja medija s javnošću.

 

Što je za tebe poduzetnik?

Ja se osobno ne nazivam poduzetnikom jer smatram da tu titulu trebam zaslužiti, a za to mi treba još godine i godine rada, stjecanja iskustva i obrazovanja.

Za mene je poduzetnik, osoba s višegodišnjim iskustvom, koja uspješno vodi tvrtku od minimalno 15 ljudi i nosi veliku odgovornost za riskantne postupke u svrhu kreiranja unikatne, diferencirane usluge ili proizvoda.

 
Kako si došao na ideju za World Food box?

Na ideju za pokretanje WorldFood Boxa sam došao nakon obiteljskog putovanja u Kuala Lumpur gdje sam isprobao njihov tradicionalan snack, sušene morske alge koje je moguće kupiti u brojnim kioscima po Aziji. Tada mi je otac spomenuo kako bi bilo dobro uvesti takvu vrstu proizvoda na tržište RH.

 

Od kuda krenuti kada imaš ideju i s kojim si se glavnim izazovima susreo prilikom realizacije ideje?

Najveći izazovi su mi bili javni nastupi… trema bi me svaki put ''pojela'' kad bi davao izjave za medije i onda bih ispao neozbiljan. Znao sam da s potiskivanjem straha neću ništa napraviti, pa sam se na svaki poziv medija odazvao i nije mi žao. Ubrzo sam se kontinuirano počeo baviti edukacijom u sektoru govorništva i na takav način poboljšao svoje javne nastupe.

Volim reći da je poduzetništvo talent jer ne uspije svatko raditi 24 sati dnevno radeći na razvoju svog projekta. U poduzetništvu nema brzih rezultata i novaca, vrijeme povratka investicije zna biti i po par godina, a to je razlog zbog kojeg ne preporučujem odlazak u poduzetništvo iz nužde.

Neki generalni savjet za osobu koja ima želju nešto pokrenuti je da kada dobije neku ideju, neka raspiše tu ideju, prespava noć i ako sljedeći dan još uvijek ima želju za pokretanjem startupa, jednostavno neka počne s realizacijom. Rješavajte probleme putem i ne, ne mora startup biti realiziran u 3 dana. Uzmite si vremena i uživajte u cijelom poduzetničkom putu.

 

 World Food box pokrenuo si još u srednjoj školi, kako ti je fakultetsko obrazovanje pomoglo u cijeloj priči i što misliš, koje su prednosti Fakulteta?

S obzirom na to da sam tek pola godine na faksu i da se na 1. godini preddiplomskog studija uče stvari koje više imaju veze s gospodarstvom nego s poduzetništvom, mislim da je malo rano za reći koliko ću znanja  prenijeti na sami projekt. Fakultet mi je dao mogućnost da se osobno razvijam, upoznam nove ljude, a tu je i predivna podrška profesora s Fakulteta koji su mi izvannastavno dosta pomogli u razvijanju WorldFood Boxa, ali i Gooders Newsa.

 

Kako si uskladio fakultetske obveze sa svim poslovima koje vodiš?

Dan ima 24 sata. 8 sati spavate, u prosjeku ste 4 sata na Fakultetu, 1 sat dnevno učite , nešto vremena provedete s prijateljima i što vam ostaje? 8 sati za pokretanje projekta!

Nekada mi jedino znaju biti naporne konstantne vožnje na relaciji Zagreb-Rijeka. Cijela tvrtka posluje u Zagrebu pa sam često i u tjednu u Zagrebu zbog sastanaka i ostalih, administrativnih stvari.

 

Budući da si iz Zagreba, kako ti je studirati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci?

Rođen sam u Ljubljani, pa mi je to omogućilo i nekakvo širenje svojih ideja izvan granica RH. Smatram da je formalno obrazovanje jako bitno, no samo ako Vam formalno obrazovanje omogućuje da znanje s Fakulteta primjenjujete i u praksi, a EFRI mi baš to i omogućava.

 

Reci nam nešto o agenciji za poslovno savjetovanje „Nikola Zec Business".

Agencija za marketing i poduzetničko savjetovanje Nikola Zec Business klijentima nudi širok spektar multimedijskih usluga. Svojim klijentima pružamo uslugu marketinškog upravljanja, video produkcije te business consultinga.

Uz navedeno, Nikola Zec Business nudi i stručno mentorstvo, a sve kako bi mladima pomogao stvoriti kvalitetne startupove i smanjio razloge za neotvaranje tvrtke zbog kojih se studenti najčešće i ne odluče za poduzetnički put.

 

S obzirom na veliku konkurenciju u području marketinga, kako se istaknuti i biti bolji?

Mislim da je najbolji način za uspjeti, istaknuti se svojim radom i znanjem. Sudeći po brojnim lošim marketinškim kampanjama koje viđam na društvenim mrežama imam osjećaj da je cijeli marketing postao ''daj to susjedovom malom, on ti se kuži u taj Facebook'' posao.

Marketing je kreativni posao pa je dosta bitno znati da je sve moguće i da se ne treba ograničavati u kreativnom izražavanju.

 

Mislim da je najbolji način za uspjeti, istaknuti se svojim radom i znanjem.

Gdje se vidiš za 5 godina?

U penziji… šalim se!

Iskreno, nisam siguran gdje se vidim za 5 godina jer prije par godina, ni u najljepšim snovima nisam mislio da ću ''dogurati'' do pokretanja dva startupa i jedne vlastite agencije. Jedno je sigurno, dok god ću biti sretan radeći na svim tim projektima, me ništa neće zaustaviti u naumu da nastavim hodati poduzetničkim putem. Opet ako za par godina shvatim da mi to više ne odgovara, ću se usredotočiti na nešto drugo. Vremena ionako imam na pretek.

 

Savjet studentima i onima koji se žele okušati u poduzetničkim vodama?

Samo krenite i zaboravite na perfekcionizam jer ono u poduzetništvu nema što tražiti!

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više