Projekt " Hrana i zajednica" - studijsko putovanje u Dublin

Projekt

U okviru projekta „Hrana i zajednica – partnerstvo visokoobrazovnih institucija i organizacija civilnog društva na kreiranju inovativnih rješenja za problem nedovoljnog doniranja i prekomjernog bacanja hrane u gradu Rijeci i u Hrvatskoj",  kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u razdoblju 8.-12. listopada 2018. godine nastavnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (prof.dr.sc. Marija Kaštelan Mrak, doc.dr.sc. Nenad Vretenar, izv.prof.dr.sc. Danijela Sokolić, izv.prof.dr.sc. Lara Jelenc, doc.dr.sc. Helga Pavlić Skender, izv.prof.dr.sc. Zoran Ježić) zajedno s partnerima s Projekta s Filozofskog fakulteta u Rijeci (doc.dr.sc. Nebojša Zelić), Centra za kulturu dijaloga CeKaDe (Ema Murić, Ivana Vretenar) te Zelene akcije (Marko Košak) sudjelovali su na studijskom putovanju u Irsku. 

 
Cilj studijskog putovanja bilo je upoznavanje s iskustvima i prenošenja znanja irskih sveučilišta o društveno korisnom učenju. 

Prvog dana studijskog putovanja nastavnici su sudjelovali u predstavljanju nacionalnih politika i iskustva irskih sveučilišta u području građanskog uključivanja i društveno korisnog učenja u praksi (Campus Engage-a). Domaćini (Kate Morris, Campus Engage Manager i Lewis Purser, Director for Academic Affairs) predstavili su prakse sedam irskih sveučilišta. Poseban naglasak stavljen je na načine mjerenja utjecaja društveno korisnog učenja na ekonomski razvoj. Izv.prof.dr.sc. Lara Jelenc prezentirala je nacionalne politike u Hrvatskoj o društveno korisnom učenju i što se čini na lokalnoj razini u visokoobrazovnim ustanovama. 
Uslijedio je posjet FoodCloud-u. FoodCloud je inovativna irska organizacija civilnog društva koja je pomoću modernih tehnologija razvila sustav sprječavanja bacanja hrane i doniranja hrane potrebitima. Emma Walsh, izvršna direktorica FoodClouda predstavila je tehnologiju i razvoj organizacije. Poseban naglasak u izlaganjima stavljen je na propise o sigurnosti kao i na distribuciju hrane. 

Na Sveučilištu u Limericku, sudionike je pozdravila prorektorica za studente i društveno korisno učenje (prof. Kerstin May) koja je predstavila sveučilište, a prof. Maura Adshead održala je cjelodnevnu radionicu o irskim iskustvima društveno korisnog učenja. Sveučilište u Limericku (UL) je osnovano 1972. godine. Trenutno ga pohađa 11,800 studenata, a ima 1300 zaposlenika. Misija Sveučilišta je promovirati i unaprjeđivati znanje kroz učenje i istraživanje u okružju koji potiče inovacije. UL je u Irskoj poznat kao najbolja praksa za "Community Based Learning” i upravo zbog toga je ovaj posjet značajan za projekt "Hrana i zajednica”. Uz sam kampus Sveučilišta nalazi se National Tehnology Park (NTP), najveći irski tehnologijski park u kojem radi više od 80 tvrtki.
 
U sklopu studijskog putovanja, sudionici su posjetili i Trinity College u Dublinu. 
 
 
 
 
 
Cijeli album studijskog putovanja možete pogledati OVDJE 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više