Alkohol


 

Ekonomski fakultet Rijeka se zalaže za promicanje zdravlja i dobrobiti svojih studenata i djelatnika te će omogućiti da svi oni koji imaju problema s alkoholom ili ovisnošću lako mogu pronaći pomoć pri odvikavanju, ukoliko im je potrebna.

 

Odgovornost djelatnika i studenata:

 • Ako sumnjate ili znate da imate problema s alkoholom ili zabranjenim supstancama, trebate potražiti stručnu pomoć u ranoj fazi kako biste izbjegli pogoršanje problema.
 • Trebate obavijestiti svog nadređenog ako sumnjate da je netko od djelatnika/studenata pod utjecajem gore spomenutih supstanci dok boravi ili se bavi aktivnostima Fakulteta i mogao bi dovesti do nesreće ili opasnosti za djelatnike, studente ili posjetitelje.
 • Trebate se upoznati i pridržavati svake politike Odjela / Fakulteta / Sveučilišta / Ministarstva koja zabranjuje konzumiranje alkohola/opojnih tvari ili djelovanje pod utjecajem alkohola/opojnih tvari tijekom izvršavanja obveza na Fakultetu.
 • Ne smijete ni pod kojim okolnostima donositi ili koristiti ilegalne supstance u prostorijama Fakulteta.
 • Trebate obavijestiti svog nadređenog ako uzimate propisane lijekove koji bi mogli utjecati na vašu sposobnost da djelujete sigurno.

 

Koje aktivnosti se mogu očekivati od nadređenog u slučaju da uoči znakove ovisnost djelatnika?

 • Prije razgovora s Vama, oni mogu tražiti povjerljive savjete stručnih osoba.
 • Mogu dogovoriti privatni sastanak s Vama.
 • Razgovor o njihovim zabrinutostima uz razumijevanje i na ne osuđujući način.
 • Briga vašeg nadređenog je u dobrobiti za Vas i može predložiti gdje biste mogli potražiti stručnu pomoć.
 • Ako Vaš nadređeni sumnja da ste pod utjecajem alkohola na poslu ili tijekom studiranja te ako je vaša izvedba naglo smanjena zbog konzumiranja alkohola ili drugih supstanci, neće Vam biti dopušteno da nastavite izvršavati svoje obveze taj dan zbog nesposobnosti i morat ćete napustiti prostorije Fakulteta.
 • Imajući na umu Vašu sigurnost, Vaš će rukovoditelj odlučiti hoće li uputiti zahtjev da vas netko prati kući.
 • Kad se vratite na posao/predavanja, Vaš će rukovoditelj dogovoriti razgovor s Vama te odlučiti treba li mišljenje o Vašim postupcima dati oformljeno Povjerenstvo.

 

Fakultet će pružiti što je moguće više podrške svim zaposlenicima i studentima, ali mogu postojati prilike u kojima su okolnosti takve da se situacija mora riješiti u skladu s odredbama disciplinske politike i zakonima Republike Hrvatske.

 

 

Činjenice o alkoholizmu:

 • Jedna trećina brakova raspada se zbog alkoholizma.
 • Alkoholizam dovodi do zanemarivanja obiteljskih dužnosti i nebrige za djecu, a najgori slučaj je kada su oba roditelja alkoholičari.
 • Alkoholizam dovodi do osiromašenja obitelji, kako emocionalno tako i materijalno.
 • Alkoholizam dovodi do agresivnosti i nasilja u obitelji, gdje su nerijetko žrtve i djeca, nastaju tzv. krnje obitelji, što je rezultat rastava ili prerana smrt alkoholičara.
 • Alkoholizam negativno djeluje na populacijsku politiku.
 • Alkoholizam dovodi do smanjene koncentracije, loše utječe na pamćenje i sl.

 

Studiranje, kao i svako drugo životno razdoblje, nosi sa sobom niz izazova i problema. Neke svladavamo lakše, sami ili uz podršku obitelji i prijatelja, dok neki u većoj mjeri ometaju naš svakodnevni život i zahtijevaju stručnu pomoć. Psihološko savjetovalište Sveučilišnoga savjetovališnog centra (UNIRI) pruža stručnu psihološku pomoć i podršku studentima i drugim članovima riječkog sveučilišta s ciljem poboljšanja kvalitete života i povećanja efikasnosti studiranja. Više o samom psihološkom savjetovalištu pogledajte na:

https://www.ssc.uniri.hr/hr/psiholosko-savjetovaliste.html

 

Pomoć pri odvikavanju od alkohola možete potražiti u klubovima liječenih alkoholičara koji provode programe s ciljem očuvanja apstinencije od alkohola, promjene stila života, prevencije ovisnosti i težih posljedica alkoholizma, unapređenje cjelokupnog zdravlja obitelji i sprečavanje transgeneracijskog prijenosa loših navika i ponašanja kod djece.

 

U Rijeci djeluju tri kluba:

 • Klubovi liječenih alkoholičara Zamet i Zamet 2
 • Klubovi liječenih alkoholičara Novi život i Riva
 • Klub liječenih alkoholičara Centar Rijeka

 

Više informacija koje Vam mogu pomoći možete pronaći ovdje: https://www.psiholog-rijeka.com/psiholoske-teme/biblioterapija-ovisnosti

https://www.psiholog-rijeka.com/psiholoske-teme-intro

 

Eventualni rani znaci alkoholizma mogu biti prvo povećanje uobičajene dnevne doze alkohola; zatim slijede prigovori u obitelji i radne sredine; a onda se javljaju prvi znaci nemara u obitelji i na poslu.

 

Ako imate problema s alkoholom, kockom, depresijom, narkoticima i sl., a nemate s kime podijeliti svoju priču i nema Vas tko poslušati, Klub mladih Rijeka organizira besplatne anonimne sastanke.

 

ANONIMNI SASTANCI su mjesto za razgovor, za podijeliti iskustvo ili samo za poslušati druge dok niste sami spremni podijeliti vlastitu priču. Održavaju se pod vodstvom psihoterapeuta gđe. Tamare i kroz njena savjetovanja shvatit ćete da niste sami i zajedno svi skupa pokušat ćete prebroditi svoje probleme. Važna činjenica je da su besplatni i garantiraju Vašu anonimnost.

Održavaju se svake nedjelje s početkom u 17:00h u prostorijama SUMA-e. SUMA se nalazi na adresi: Erazma Barčića 11/1, poviše Kluba mladih Rijeka, kroz dvorišna vrata.

Voditeljica: psihoterapeut Tamara Zaninović Šošić. Za sve informacije vezano uz ANONIMNE SASTANKE možete se obratiti gđi. Tamari putem e-maila: tamara739@gmail.com.

 


 

 

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se