Mediji o nama

 
OK knjižnica, OK zajednica: Euro pred vratima - zašto ga preuzimamo i što nas čeka? 
 

 
 
 
Kako bi se razumjeli razlozi uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, potrebno je objasniti karakteristike hrvatskog gospodarstva, prednosti i nedostatke navedenog procesa - predavanje Stella Suljić Nikolaj  
 
 

FINA: 12 razvojnih centara u Hrvatskoj za digitalne usluge Fine 
 
 
 
 
Razvojni centri povezuju akademsku zajednicu i poslovni sektor te su prikladni za razvoj inovativnih ideja. Svi su centri moderno uređeni, imaju naprednu tehnološku opremu i prilagođeni su potrebama rada u IT industriji.
 
 
 

 
Manje novca od nameta za cigarete
 

 
 
 
- Ako ćemo podizati odnosno racionalizirati sustav zdravstva, onda bi po meni bilo puno mudrije to činiti kroz unapređenje sustava upravljanja ustanovama u zdravstvu pa podizati razinu troškovne učinkovitosti, dakle da na postojećoj razini zdravstvene potrošnje dobijemo više boljih ishoda, dulje preživljenje, naglasila je Ana Bobinac, voditeljica centra za ekonomiku zdravstva i farmakoekonomiku, Ekonomski fakultet Rijeku.
 
 
 
 
 
120 međunarodnih ekonomskih stručnjaka na konferenciji u Opatiji 
 
 
 
 
Dario Kljajič, član ALUMNI EFRI zajednice, ušao je u nadzorni odbor KK Zadar
 
 
 


Dario Kljajić je rođen 1986. godine u Zadru, a nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Rijeci od 2011. godine radi u OTP banci na poslovima razvoja i unaprjeđenja prodaje, dok je od 2018. na poziciji direktora Odjela za upravljanje iskustvom klijenata.
 
 
 


Bacate hranu koju ne iskoristite? Izračunajte koliko novca svakog dana doslovno bacite u smeće
 
 
 
 
Trećina globalne energije otpada na proizvodnju prehrambenih namirnica, od kojih se pola baci. I tu nije kraj problema, upozorava Saša Čegar s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci: "Još uvijek sustavi gospodarenja otpadom i energetski sustavi nisu na adekvatan način razvijeni odnosno prilagođeni za korištenje otpada od hrane čime se gubi ogroman energetski potencijal u obliku biomase iz otpada od hrane, a samim time radimo prekomjerne pritiske na okoliš.”
 
Akcija darivanja krvi na Ekonomskom fakultetu u Rijeci 
 
 
Najava akcije darivanja krvi 05. travnja  2022. godine - TORPEDO MEDIA
 
 

 
 
Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na temelju izvrsnih rezultat dodijelio je 2015. godine Gradu Jastrebarsko Business Friendly certifikat 
 
 
 
Studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci posjetili su u petak kamp HNK Rijeka. Poput svih gostiju, dobili su priliku razgledati press centar, urede kluba, svlačionice, tunel te naravno najzanimljiviji dio, glavni travnjak i terene koji čine kamp - TORPEDO MEDIA
 
 
 
Ekonomski fakultet u Rijeci prva je sastavnica koja je omogućila  svim ukrajinskim studentima upis bez plaćanja školarine - NOVI LIST
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Povodom 60. obljetnice osnutka Fakulteta ostvarili smo suradnju s Novim listom. Svaki četvrtak naši nastavnici objavljuju kolumne o aktualnim temema iz područja ekonomije i poslovne ekonomije.
 
 
 
 
Istraživanje pokazuje da učenici putem e-učenja zadržavaju u prosjeku 25 – 60 % više znanja u odnosu na 8 – 10 % u klasičnoj učioničkoj nastavi

Kolumnu pročitajte OVDJE
 
 

Menstrualno siromaštvo prvenstveno podrazumijeva nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene i zdravlja zbog nedostupnosti menstrualnih potrepština i neadekvatnih higijenskih uvjeta, ali uključuje i nisku razinu menstrualnog znanja te prisutnost menstrualnog srama i stigme.

Kolumnu pročitajte OVDJE 
 


Online radionica na Ekonomskom fakultetu u Rijeci: Kako danas koristiti umjetnu inteligenciju
 
 
 
 
Radionica se organizira kao dio Interreg MED Social&Creative projekta, a cilj je istražiti i kritički sagledati nove trendove korištenja umjetne inteligencije kod donošenja strateških smjernica i politika. Uz sudjelovanje akademske zajednice, poduzeća iz privatnog i javnog sektora te predstavnika državne i regionalne uprave, na radionici će se raspravljati o područjima korištenja umjetne inteligencije u procesima donošenja strateških smjernica i politika te o ključnim izazovima i budućim trendovima primjene umjetne inteligencije u ovim procesima.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE

 
Studenti EFRIja organizirali online debatu na temu „Alternativno vs bankovno financiranje"
 
Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca od 22. do 26. ožujka 2021 Hanfa i Hrvatska narodna banka organizirali su u suradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci onlline debatu na temu „Alternativno vs bankovno financiranje". 

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE 
 

 ALUMNI EFRI Zadranin Ivan Šimičević (36) postao član Uprave OTP banke
 Savjet Hrvatske narodne banke donio je odluku o davanju suglasnosti za imenovanje Ivana Šimičevića na funkciju člana Uprave OTP banke. Diplomirao je financije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 2010. godine. 
 
Cijeli članak pročitajte OVDJE


 
Novi početnički tečaj kineskog jezika
 

 
 
 
Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci kreće novi online početnički tečaj kineskog jezika koji mogu pohađati zainteresirani punoljetni građani s osnovnim znanjem engleskog jezika.
 

 
EFRI - prva mobilna aplikacija 
  
 
 
Brz i kvalitetan način komuniciranja, fokus na važnim informacijama te izrada user friendly programa bili su ciljevi novog projekta – prve mobilne aplikacije namijenjene sadašnjim i budućim studentima te alumni zajednici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nove generacije mladih ljudi u čak 93 % slučajeva pretražuju pomoću mobilnih uređaja mrežne stranice Fakulteta, što je uvelike olakšalo odluku u kojem smjeru je potrebno razvijati nove komunikacijske kanale.
 
YOUTUBE   

  
 

 
Novi poslovni modeli – novi modeli edukacije
  

Iza projekta stoje Davorin Balaž, asistent na katedri za Međunarodno poslovanje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, zajedno sa svojim mentorom, prof.dr.sc Heri Bezićem. Oni su identificirali RoomOrders kao obećavajućeg partnera i inicirali suradnju s tvrtkom. Balaž, inače povremeni autor na Ekonomskom labu, o tome kaže: „Prof.dr.sc. Heri Bezić i ja pitali smo se možemo li uvesti u nastavu nešto novo što bi poboljšalo kvalitetu. Krenuli smo u istraživanje što to novo može biti bolje od dosadašnjeg načina rada. Istraživanja su nam pokazala da je projektna nastava i suradnja s poslovnim subjektima nastava kakva se traži u 21. stoljeću."
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE ( ARHIVANALITIKA)
TORPEDO MEDIA - prosinac
 


 Future 4.0 - model upravljanja obrazovanjem i treninga za industriju 4.0 na Jadransko-jonskom području 
 
Cijeli članak pročitajte OVDJE (LA VOCE DEL POPOLO)
 

 
Ekonomski fakultet u Rijeci svojim je studentima s područja Sisačko-moslavačke županije poručio da nisu sami...
 
 
 

– Nadamo se da ste primili naš mail s ovim sadržajem, a ako niste ili ako nemate mogućnost ili pristup internetu tekst objavljujemo i ovim putem te molimo sve naše pratitelje i njihove prijatelje da isti podijele kako bi sadržaj teksta stigao do 95 naših studenata s tog područja. Upoznati smo sa situacijom koja je pogodila Vas i Vaše bližnje koji živite u potresom pogođenom području.
 
Članak s portala SREDNJA.HR pročitajte OVDJE 


Prvi „bez plastike"♻️ u središnjoj i istočnoj Europi
 
"Ekonomski fakulteta Rijeka postao je prva znanstveno-nastavna institucija u CEE (središnjoj i istočnoj Europi) koja je izbacila jednokratnu plastiku iz upotrebe. Odlučili su zamijeniti sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu raspoloživim alternativama kako bi stvorili radno okruženje bez plastičnog otpada.
 
Universitas portal objavio je članak koji možete pročitati OVDJE.
 

Studenti ekonomije prikupili 2.280 kuna za udrugu za Down sindrom Rijeka 21
 
 

 
Porezne reforme u 2021. godini - komentar prof. dr. sc. Saše Drezgića

 

 

Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci smatra da je smjer promjena dobar, daljnje porezno rasterećenje je, naravno, potrebno, no od poreza veći su, kaže, problem razna neporezna davanja i parafiskalni nameti, razne članarine, doprinosi, pristojbe, jer su to troškovi koji poslovanje opterećuju u samom procesu reprodukcije, pa onda i zbog njih generiraju manju dobit.
"Bilo bi bolje da se tvrtke rastereti ulaznog troška, inputa, nego da se ide na output. Jer kad bi morali platiti manje parafiskalnih nameta i raznih drugih davanja, to bi im olakšalo poslovanje, smanjilo troškove, pa bi onda lakše platili i veći porez na dobit.".

 

 
Cijeli članak iz Novog lista možete pročitati OVDJE
 

 
EFRI humanitarna akcija - 60 godina humanosti  
 
 
 

 
"Hrvatska pamet Hrvatskoj" -  pobijedio je student EFRI-a
 
 

 Na natječaju za najbolju studentsku poduzetničku ideju "Hrvatska pamet Hrvatskoj" naš student Filip Jukić (peta godina) i Dino Šarlija (četvrta godina diplomskog studija matematike Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) osvojili su prvo mjesto u kategoriji Financijaš, u konkurenciji dvjestotinjak studentskih projekata.
 

 Od javnih fakulteta godinama se traži smanjenje upisnih kvota za mlade ekonomiste, ali privatni ih i dalje – "štancaju"

 
 
 
Od javnih fakulteta ekonomske grupacije godinama se traži da smanje upisne kvote jer tržište rada ne može »progutati« toliki broj diplomanata ekonomskog područja. Nasuprot tom javnom pritisku usklađivanja kvote s potrebama tržišta rada, na studentskom tržištu egzistiraju privatne ustanove koje obrazuju upravo kadar ekonomskog profila, a da se od njih korekcije upisnih kvota ne traže
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE 

 
Gradnja društveno osjetljivog i odgovornog sveučilišta

 
 
Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta visokoobrazovnih institucija vezanih za ispunjavanje njihove treće misije i jačanje građanskog angažmana studenata kroz implementaciju inovativne strategije učenja zalaganjem u zajednici u regiji Srednje i Istočne Europe. Projekt se oslanja na potrebu poticanja međunarodne dimenzije kako bi se motivirali studenti na angažman te da se nastavnicima omogući podrška društvenoj ulozi visokih učilišta
Vrlo često se govori kako se Sveučilišta trebaju okrenuti realnom životu i problemima zajednice u kojoj djeluju.
 
Članak iz Novog lista možete pročitati OVDJE
 
 

 Online studij - preddiplomski i diplomski studij

Ekonomski fakultet u Rijeci lani se odlučio na, kao prvi sveučilišni studiji u Hrvatskoj, pokretanje studija na daljinu. Razvoj informatičke opreme, kako u zoni predavača, tako i u slučaju studenata, značajnije uštede ali i mogućnost studiranja bez posebnih troškova i za studente iz okolnih mjesta bili su značajni aduti koji su govorili u prilog takvom obliku studiranja. Ono što je bila moguća mana je sasvim drugačija percepcija izloženog gradiva, odnosno potencijalno opasna »buka u komunikacijskom kanalu« koja je mogla utjecat na slabiju prolaznost studenata."  Alen Host
 


 

 

 
 
 
 
 

Od javnih fakulteta godinama se traži smanjenje upisnih kvota za mlade ekonomiste, ali privatni ih i dalje – "štancaju"

 
 
  
 Cijeli članak možete pročitati OVDJE
 

 
Gradnja društveno osjetljivog
i odgovornog sveučilišta
 
Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta visokoobrazovnih institucija vezanih za ispunjavanje njihove treće misije i jačanje građanskog angažmana studenata kroz implementaciju inovativne strategije učenja zalaganjem u zajednici u regiji Srednje i Istočne Europe. Projekt se oslanja na potrebu poticanja međunarodne dimenzije kako bi se motivirali studenti na angažman te da se nastavnicima omogući podrška društvenoj ulozi visokih učilišta
Vrlo često se govori kako se Sveučilišta trebaju okrenuti realnom životu i problemima zajednice u kojoj djeluju.
 
 
 
 
Cijeli članak iz NL možete pročitati OVDJE 

 

 
 
Među najboljima na svijetu

Studiranje nije samo učenje, već i stvaranja prijateljstava, poznanstava, druženje između studenata različitih generacija. i taj segment svima nedostaje, kako studentima tako i nama nastavnicima. Nije isto biti u kući, zatvoren u svoja četiri
zida, ili biti ovdje okružen studentima, njihovom energijom, idejama, inicijativama, radoznalošću! ali ako će nastavu trebati
nastaviti online – spremni smo   
 
Alen Host, dekan

Statistike zavoda za zapošljavanje tumače se na prejednostavan i površan način. Na zavodu ostaju nažalost ekonomisti koji su davno završili studij, po nekim davnim, zastarjelim programima i jednostavno su izgubili prednost na tržištu rada koju su tad možda imali

Igor Cvečić, direktor studijskog smjera International Bussines
 
 
 

 
 
Studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci  organizirali su u suradnji s tvrtkom A1 događaj „Ispeci pa baki reci” kojim su dočarali jednostavnost pripreme bez glutenskih proizvoda 
 


 

 
Kanal RI - Učionica 27.5. ( od 8 do 27 minute)

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u sklopu Kolegija integrirane marketinške komunikacije sudjelovali su u realizaciji projekta Ispeci pa baki reci, pripremajući jela bez glutena. Fakultet ima izvrsnu suradnju s brojnim poduzetnicima koji prenoseći svoja iskustva studentima pružaju realniju sliku tržišta.
 
 
 
 

 
 
Ekonomski fakultet u Rijeci među 10% najboljih ekonomskih fakulteta na svijetu
 
 


Dugogodišnji rad i trud na inoviranju strukture i povećanju kvalitete programa International Business prepoznati su od strane međunarodne akreditacijske institucije EFMD i nagrađeni njihovom EPAS akreditacijom koju u ovom trenutku ima samo 115 studijskih programa na visokoobrazovnim institucijama u području menadžmenta, ekonomije i poslovne ekonomije iz cijelog svijeta. Dobivanje prestižne EPAS akreditacije smješta Ekonomski fakultet u Rijeci u top 10% najboljih svjetskih ekonomskih fakulteta i poslovnih škola.
 
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE
 

 
 ALUMNI EFRI - Morene Mičetić Fabić
 

Uvažena percepcija o putu uspjeha u hrvatskom javnom sektoru je ustvari ona o uhljebništvu. No, ipak postoje neki svijetli primjeri koji nam pokazuju da trud i naporan rad mogu ‘pomesti’ nepotizam i dovesti nas do zasluženih pozicija, čak i usprkos mnogim osobnim izazovima.

Priča o usponu na mjesto pročelnice grada Poreča-Parenzo Morene Mičetić Fabić upravo je takva priča, i zaslužuje kategorizaciju inspirativnih bajki za djevojčice. Jer je Morena ipak dogurala do svojih osobnih zvijezda unatoč rečenici koja ju je pratila kroz cijeli život: "Nemoj se previše truditi jer ne možeš uspjeti”.

 
 

 
 Tek mu je 19 godina, student je Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i već ima tri uspješne firme! Upoznajte našeg studenta Nikolu Zeca       
 

   
  
Cijeli članak možete pročitati OVDJE 


 
Grad Crikvenica i ove godine nastavlja s edukacijama za poduzetnike odnosno s projektom pod nazivom Edukacijom do uspjeha.

Nastavnici Ekonomskog fakulteta: izv.prof.dr.sc. Helga Pavlić Skender, doc.dr.sc. Ana Marija Sikirić te doc. dr. sc. Maja Grdinić i ove godine sudjelovali su na otvaranju 2. ciklusa zajedničkog projekta s Gradom Crikvenicom pod nazivom „Edukacijom do uspjeha", 5. veljače 2020. u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice. 
 Cijeli članak možete pročitati OVDJE 
 
 

 
 
Suradnja sa Sveučilište iz Saudijske Arabija
 

 
 
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci nastavio je i u 2020. godini raditi na uspostavljanju suradnja s inozemnim visokoškolskim institucijama - ovaj put sa Sveučilištem za poslovanje i tehnologiju (UBT) u Jeddahi (Saudijska Arabija). 
 

 
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE 

 
 
ALEN HOST Reindustrijalizacija na principu zelene ekonomije velika je prilika za Hrvatsku

Industrijska politika mora imati svoju bazu u obrazovanju, odnosno znanosti. Znanost mora biti usmjerena prema stvaranju inovacija, a poduzeća prema njihovoj komercijalizaciji i izvozu. Bez snažnije veze znanosti s poduzećima nema visokog dohotka per capita
 
 
 
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE
 

KOHEZIJSKA POLITIKA
Pitali smo analitičare o financijskim posljedicama Brexita, osjetit će se i u Hrvatskoj

EU fondovi ionako su oblik pomoći, a za nas bi bilo bolje da razvijamo proizvodnju i razvijamo se na tržišnim principima, kaže Alen Host. Damir Novotny ističe da Hrvatska mora ojačati privatni sektor jer je on pravi izvor rasta
 

Cijeli članak možete pročitati OVDJE 
 
 

 
 
 
 
BRAVO! Ovo su studenti-dobitnici Dekanove nagrade s riječkoga Ekonomskog fakulteta. Evo i popisa! 
 
 

 
 
Ekonomski fakultet U Rijeci, Udruga EFRI sport, EFRI studentski zbor i Grad Kastav ovom akcijom dobili su puno više od očekivanog – dobili su 50-ak novih prijatelja koji su ih na primopredaji dočekali s recitacijama i koreografijama te su na kraju odlučili proslaviti novo prijateljstvo tortom i pjesmom. 
 
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE

 
 
 
Društvena odgovornost dugo je već vremena zastupljena u radu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Ishodi napora na polju održivosti su i tri značajna izvještaja o ugljikovom otisku (Carbon Footprint) u razdoblju od 2016. do 2019. godine. Izvještaji su postali dio poslovne prakse koju Fakultet promovira i u suradnji sa gospodarstvom. 
 
Članak možete pročitati OVDJE 
  

 
ERASMUSU Rijeci trenutno studira 261 strani student. Najviše ih je na ekonomiji 
 
Na Ekonomskom fakultetu će studijski boravak ostvariti trideset i jedan student iz Slovačke, Rumunjske, Francuske, Poljske, Njemačke, Češke, Finske i Latvije 
 
 
 
 
 
Cijeli članak možete pročitati OVDJE 
 
 

 
MOJE ERASMUS ISKUSTVO – KAKO ME JEDNA STUDENTSKA RAZMJENA TOLIKO PUNO NAUČILA?

 

 Idite, putujte, probajte sve što ste ikada htjeli, upoznajte sebe i vratite se kao bolja osoba! – poručuje Matea Potočnjak, dvadesetčetverogodišnja diplomantica Ekonomskog fakulteta iz Rijeke, koja je odlučila u sklopu Mov’in Europe projekta Erasmus studentske mreže Hrvatska,  podijeliti priču o iskustvu s Erasmus + Studijskim boravkom 
 
 
 

 
 
 
STUDIJ NA ENGLESKOM JEZIKU
 
 
 
 
 
EDUKACIJOM DO USPJEHA
 
Ekonomski fakultet postavio je u Strategiji razvoja cilj da bude javno odgovoran, relevantan partner i subjekt tranzicije regije u društvo temeljeno na znanju. U cilju ostvarivanja te javne funkcije, kao jedan od suorganizatora, djelatnici Ekonomskog fakulteta sudjeluju u izvođenju programa „Edukacijom do uspjeha". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ERASMUS ISKUSTVO
 
Naša studentica Tara Maula provela je pet mjeseci na privatnom Fakultetu u Istanbulu. Za iduću akademsku godinu Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Sveučilištu u Rijeci novih 6,29 milijuna kuna za mobilnost studenata i osoblja čime će iduće više od 250 studenata, odnosno 130 članova nastavnog i nenastavnog osoblja Sveučilišta ostvariti mogućnosti za unapređivanje svojih nastavnih i stručnih kompetencija. 

U sklopu programa Erasmus, Ekonomski fakultet kao jedina sastavnicu riječkog Sveučilišta koja izvodi preddiplomski i diplomski studij International Business na engleskom jeziku, odabere čak 80 studenata iz različitih zemalja Europske unije. 
Cijeli članak pročitajte OVDJE
PROJEKT "HRANA I ZAJEDNICA"


Nenad Vretenar s Ekonomskog fakulteta u Rijeci istaknuo je kako je suradnja ovih aktera nastala u uspješnoj borbi za ukidanje PDV-a na doniranu hranu, kao i da osnovna ideja njihovog rada ostaje smanjenje broja siromašnih i gladnih ljudi.
 
 
 
Cijeli članak pročitajte OVDJE
 
 
 
 
 
 

PANEL - UVOĐENJE EURA
 
Prof. dr.sc. Saša Žiković, prodekan za znanost na Ekonomskom fakultetu govorio je o tome da idemo prema euru, ali je apelirao da dok još imamo kunu, da pokušamo bar u ovom budućem razdoblju to iskoristiti za vlastitu konkurentnost, kao što je to činila Slovenija. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ČLANSTVO U EDAMBI
 

 
 
 
 Cijeli članak možete pročitati OVDJE
 
 
 
 
BESPLATNI TEČAJ KINESKOG JEZIKA NA EKONOMSKOM FAKULTETU U RIJECI
 
 
 
 Cijeli članak možete pročitati OVDJE
 
 
 
MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA "MEĐUNARODNO OKRUŽENJE I EUROPSKE INTEGRACIJE"
 
 
 
Cijelu reportažu možete pogledati OVDJE
 

 

 
 
 
 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više