Amra Ramić

Amra Ramić

Draga Amra, molim te predstavi nam se u nekoliko rečenica.

Imam 20 godina i studentica sam druge godine preddiplomskih studija, smjer Marketing. Predsjednica sam Terenske jedinice „dr. Ante Švalba", ogranka Gradskog društva Crvenog križa Rijeka kojeg čine 34 volontera, a čija je svrha pomaganje u ostvarivanju ciljeva i zadataka Crvenog križa te da promoviranje humane ideje utkane u odgoj mladeži. Uz to, jedna sam od prvih volontera Europske prijestolnice kulture i dobitnica pohvale Volonterskog centra Udruge SMART.

Kako si se odlučila na studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci?

Moram priznati da je za mene odluka o fakultetu bila jedna od najtežih s kojima sam se susrela do sada i do zadnjeg trenutka nisam znala što želim studirati. Prosjek ocjena mi nije bio loš, već kad sam „upala" na sve fakultete koje sam stavila na listu, nisam znala koji odabrati. Odlučila sam se za Ekonomski fakultet u Rijeci jer sam na stranicama Fakulteta mogla detaljno pročitati o projektima, ljetnim školama, studentskim razmjenama, edukacijama i naposljetku o učenju kroz praksu i suradnju s poslovnim subjektima koja meni jako znači s obzirom na to da ne volim čisto štrebanje predmeta i učenje napamet već bih voljela svoje znanje i primijeniti u nekim segmentima studiranja. Jako sam zadovoljna odabirom.

Dobitnica si Dekanove nagrade za volonterizam u ak. godini 2019./2020. Što za tebe znači ta nagrada?

Nagrada me svakako jako razveselila i dodatno motivirala da se ovim tempom nastavim truditi i dalje. Osim što mi predstavlja priznanje za sav uložen trud, nagrada pokazuje kako je Fakultetu stalo do onoga čime se studenti bave nakon predavanja, da to cijene i poštuju, a što će onda u konačnici motivirati i druge da se počnu baviti nekim aktivnostima.
 
 
 Osim što mi nagrada predstavlja priznanje za sav uložen trud, ona pokazuje i kako je Fakultetu stalo do onoga čime se studenti bave nakon predavanja.


Koliko si vremena provela volontirajući i na kojim projektima?

Počela sam volontirati prije 6 godina, aktivnije prije 3 s obzirom na to da punoljetnost nosi mnoge mogućnosti pa tako i u volontiraju.
Volontirala sam doslovno gdje god sam stizala: „Homo si teć", humanitarni koncert „I ti možeš uljepšati nečije snove" Udruge Portić, „Global Game Jam", „IETM Plenary Meeting", otvorenje Europske prijestolnice kulture, dječji festival „Tobogan", festival svjetske glazbe i gastronomije „Porto Etno", međunarodni karate turnir „Croatia Open", koncerti Damira Urbana, Bože Vreće, Je*****, Leta 3, Turista,.. „RiRock" festival, riječki sajam knjiga i festival autora „Vrisak", 5. Festival inkluzivne scene. Također bila sam voditeljica kampa za mlade Crvenoga križa dvije godine za redom, provodim radionice (o prevenciji ovisnosti i trgovanja ljudima, o prvoj pomoći, realističnom prikazu ozljeda i sigurnosti na vodi) u osnovnim i srednjim školama, sudjelovala sam na skupštinama i kampovima drugih gradskih društava i provodila sam zdravstvenu zaštitu na školskim sportskim natjecanjima i festivalu ekstremnog sporta „Pannonian Challenge". Prošle godine sam bila aktivna i kroz krizno volontiranje za vrijeme lockdown-a dostavljajući namirnice, lijekove i hranu građanima rizične skupine. Ove godine pripremam se za odlazak u potresom pogođena područja. Moja jedina neostvarena želja jesu Europske sveučilišne igre koje su se održavale u Rijeci 2016., a na njima nisam mogla volontirati zbog godina.

Gdje volontiraš i možeš li nam ukratko opisati „posao" volontera?

Članica sam Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, predsjednica Terenske jedinice „dr. Ante Švalba". Od nedavno sam zastupnica GDCK Rijeka u Skupštini Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije. Trenutno radim na jačanju zajednice, promoviranju humanih vrijednosti Crvenoga križa, edukaciji novih volontera i na tome kako doprijeti do mladih i koje aktivnosti provoditi s obzirom na situaciju s koronavirusom.
Uz to, aktivna sam volonterka u projektu Europske prijestolnice kulture u kojem nema točno određenih „poslova" već se svakim eventom volonterske pozicije mijenjaju. Tako sam bila u backstage-u, na prodaji ulaznica, na dijeljenju letaka, lijepljenju plakata, snimanju promotivnih videa, kuhala sam, otvarala sam izložbe, bila informator na raznim konferencijama, koordinator  i na posljetku-provodila sam epidemiološke mjere kad je na njih došao red. I bitno je naglasiti da ništa od ovoga nije nametnuto i svaku poziciju koju sam odradila bila je isključivo moja želja.
Kod volontiranja nema naređivanja, svatko poštuje tvoje slobodno vrijeme i prema njemu si određuješ kada ćeš volontirati, na kojoj poziciji i koliko dugo/često.

Što za tebe predstavlja volontiranje i koje su njegove najveće prednosti?

Jako je teško odgovoriti na to što za mene predstavlja volontiranje, no svatko tko me poznaje zna da mi je ono jako važno.
Što se tiče prednosti, njih je mnogo. Samo ovisi od osobe do osobe kakvu će pronaći. Ono je korisno za stjecanje radnog iskustva, dobivanje stipendije, za izgradnju samopouzdanja i razvoj profesionalnih vještina koje mogu pomoći tijekom obrazovanja, rada ili pak u svakodnevnom životu.

Što si naučila kroz svoj volonterski rad?

Mnogo toga. Ono što je meni najbitnije jest da me volontiranje dosta karakterno uobličilo. Postala sam komunikativnija, a kroz razgovore s osobama različite životne dobi dobivala bih dosta savjeta koje bih u nekoj situaciji iskoristila. Također, stekla sam organizacijske i prezentacijske vještine te iskustvo rada sa djecom zbog mnogih odrađenih radionica. Prilikom rada na međunarodnim projektima, imala sam priliku i „izbrusiti" znanje stranih jezika (čak i učiti nove). 
 
 
 Volontiranje je korisno za stjecanje radnog iskustva, dobivanje stipendije, za izgradnju samopouzdanja i razvoj profesionalnih vještina koje mogu pomoći tijekom obrazovanja, rada ili pak u svakodnevnom životu.
 
 
 
 
Čime se još baviš u slobodno vrijeme?

Iskreno, nemam ga baš previše, no to mi ne smeta. Volim kad mi je dan ispunjen od jutra do večeri. Ako se ipak dogodi rupa u obavezama, započnem tečaj ili pogledam film. Zbog situacije s koronavirusom ne mogu putovati i ne mogu se viđati sa svim prijateljima, a i trenutno je najbitnije da čuvamo jedni druge i poštujemo propisane mjere kako bi se što prije sve vratilo na staro.

Kako usklađuješ sve svoje obaveze?

Radila sam dosta na tome i proučavala razne tehnike upravljanja vremenom i iskreno, jedna od najfunkcionalnijih metoda za mene bila je ona Stevena Coveya. Radi se o  shemi koja dijeli obaveze i dogovore prema važnosti na važne i hitne stvari, na važne stvari koje nisu hitne, na nevažne stvari koje su hitne i isto tako nevažne stvari koje nisu hitne. Možda će ovo nekome zvučati besmisleno ili smiješno, ali meni je zaista bilo teško razdvojiti npr. učenje za  ispite od volontiranja ili sporta kojim sam se nekad bavila jer mi je sve jednako važno. Nakon nekog vremena shema je postala moj način razmišljanja i sada imam vremena za sve.

Koji su tvoji planovi za naredni period?

Nakon završetka preddiplomskog studija namjeravam upisati diplomski, smjer Marketing. Ako virus popusti do tada, svakako ću iskoristiti mogućnost odlaska na studentski boravak putem jednog od programa koje Ekonomski fakultet u Rijeci nudi.
Volontiranjem ću se pokušati što više baviti, a možda me ono odvede nekim neplaniranim putem. Nadam se kako će se nakon završetka projekta EPK omogućiti nastavak volontiranja u kulturi na području našega grada.

Poruka tvojim kolegama?

Usporedila bih život s jelima u restoranu. Postoje naravno stvari za koje znate, koje volite i njih se držite jer znate da s njima ne možete pogriješiti. Postoje i one koje vam se ne sviđaju, nisu vaš đir ili vam jednostavno ne idu i njih izbjegavate. No što s onima koje niste probali? Velik broj mojih prijatelja u volontiranju ne vidi ništa „kul" jer je ono ipak neplaćeno, no vjerujte mi da vam ne mogu ni opisati što je sve dobroga meni volontiranje donijelo. Neće vam se možda svidjeti neka volonterska pozicija, no to ne znači da su volontiranje i djelovanje u udruzi „bez veze". Isto to vrijedi s bilo kojom stvari oko koje se dvoumite. Isprobavajte, istražujte, prihvaćajte izazove i uživajte u studentskim danima dok su tu!
 
 
 
Veljača, 2021.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više