Baze podataka

Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu – Portal Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Kad dođete na početnu stranicu Portala, morate kliknuti na Proxy u gornjem desnom uglu ekrana, ali prije toga trebate dobiti korisničko ime i zaporku, odnosno elektronički identitet.
 


Sve dodatne informacije o bazama podataka, probnim pristupima bazama i dr. možete naći na mrežnoj stranici portala.
Pri pretraživanju pomoći će vam priručnik  Online baze podataka - priručnik za pretraživanje  
Baze podataka dostupne na Sveučilištu u Rijeci  pretražite  OVDJE

 
VRSTE BAZA PODATAKA:

•Baze cjelovitih tekstova – sadrže cjelovite tekstove radova.
•Bibliografske baze - sadrže podatke o radovima objavljenim u različitim publikacijama. Važne su za stjecanje uvida u određeno znanstveno područje. Ne sadrže cjelovite tekstove radova.
•Citatne baze - sadrže podatke o citiranosti radova objavljenih u različitim publikacijama. Koriste se za stjecanje uvida u određeno znanstveno područje i za praćenje odjeka određenog rada ili autora unutar znanstvenog područja. Ne sadrže cjelovite tekstove radova.


PRISTUP  BAZAMA IZVAN LOKACIJA MATIČNE USTANOVE - uputa za spajanje pute Shibboletha
 
EBSCO, Elsevier i Thomson Reuters
 

Ako vas sustav prilikom pristupa nekoj od baza podataka navedenih izdavača pita za lozinku (ne prepoznaje se IP adresa kao dio akademske zajednice) ili dobijete neku drugu poruku u kojoj sustav javlja da IP adresa s koje pristupate "nije prepoznata", potražite opciju "Shibboleth korisnik", a potom unutar "Select your region or group" odaberite "Croatian Research and Education Federation AAI@EduHr". 

U zadnjem koraku pojavit će se maska za unos vašeg korisničkog računa AAI (korisničko ime i lozinka), nakon čega će se otvoriti sučelje odgovarajuće baze podataka.

 

 
SCOPUS
http://baze.nsk.hr/baza/scopus/

 
JSTOR
http://baze.nsk.hr/udaljeni-pristup-shibboleth-jstor-iop/


 


EBSCOHost on-line sustav koji nudi pristup velikom broju full text i bibliografskih baza. Može se pretraživati gotovo 3000 full text časopisa i više od 5000 publikacija koje nude sažetke, novinske preglede, enciklopedijske podatke. Sučelje EBSCOHost je dostupno i na hrvatskom jeziku! Hrvatski prijevod možete aktivirati unutar opcije "preferences".
Sadrži slijedeće baze: APA Psycinfo, CAB Abstracts, EconLit, eBook Collection, Green File, Inspec, Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA), MathSciNet (Mathematical Review),  Newswires


 


Cambridge Journals Online je portal znanstvenih časopisa koji sadrži znanstveno-istraživačke članke iz više od 270 naslova časopisa nakladnika Cambridge University Press
 
Vrsta baze: Baza cjelovitih tekstova
Pristup: Nacionalna licenca

 

 

 
Current Contents je u Hrvatskoj napopularnija baza podataka. Razlozi njezine popularnosti su relativno visoki kriteriji odabira časopisa, pokrivenost svih područja znanosti, učestalost ažuriranja, sažetak autora, adrese autora, nazivi i adrese izdavača, mogućnost pregleda sadržaja pojedinog broja časopisa te dodatne ključne riječi koje unapređuju pretraživanje. 
 

 

 


DOAJ je sveobuhvatna zbirka znanstvenih i stručnih časopisa u otvorenom pristupu. DOAJ želi uključiti što više časopisa iz svih znanstvenih područja, pazeći da se radi o vrijednim časopisima s provjerenom kvalitetom sadržaja. Svaki uključeni časopis mora imati recenzijski postupak ili kontrolu kvalitete od strane uredništva, mora donositi znanstvene sadržaje, mora periodično izlaziti i mora biti dostupan , tj. u otvorenom pristupu. 
Baza trenutno uključuje 2000 časopisa. 
 
  
 
EconLit with Full Text  je baza podataka koja sadrži bibliografske podatke svih radova indeksiranih u EconLitu (The American Economic Association’s electronic bibliography): članke iz časopisa, knjige, sažetke, disertacije i radne materijale iz područja ekonomije i srodnih područja. U bazi je dostupno više od 600 časopisa s cjelovitim tekstovima, uključujući časopise udruženja American Economic Association (AEA).
  

 

 
Emerald eJournals Premier je multidisciplinarna baza koja uključuje preko 130,000 recenziranih članaka i međunarodnih istraživanja u više od 290 časopisa te objedinjuje svoje zbirke Management eJournals i Specialist eJournals Collections.
Zbirka pokriva područje ekonomije, menadžmenta i knjižničarstva, kao i značajan broj časopisa iz područja tehničkih znanosti.
 
Popis časopis
Vrsta baze: Baza cjelovitih tekstova
Pristup: Nacionalna licenca 

 
 
 
 
 
 
ERIC je vrlo popularna baza u SAD-u, a namijenjena je istraživačima, nastavanicima, političarima, knjižničarima, novinarima, studentima, ali i roditeljima. ERIC baza kombinira informacije iz dvaju tiskanih izvora: Resources in Education (RIE)  Current Index to Journals in Education (CIJE).  Baza ERIC sadrži 1 300 000 zapisa, a svake se godine dodaje otprilike 31 000 novih. U ovu je bazu uključeno i više od 2000 naslova časopisa.
 
 
 
 

 
 
 
Google Scholar nudi jednostavan način širokog pretraživanja znanstvene literature. S jednog se mjesta mogu pretraživati mnoge znanstvene discipline iz različitih izvora: recenzirani radovi, knjige, sažeci i članci izdani od akademskih izdavača, profesionalnih društava, repozitorija preprinata,...                                                                                                                                                     
 
 
 


 
 


DART - Europe E-theses portal omogućuje pregled preko 586.000 doktorskih disertacija u otvorenom pristupu sa 575 sveučilišta iz 28 europskih zemalja. Vrsta baze: repozitorij. Područje: Biomedicina i zdravstvo, Biotehničke znanosti, Društvene znanosti, Humanističke znanosti, Prirodne znanosti, Tehničke znanosti . Pravo pristupa: otvoreni pristup.
 
 
 
 
 

 
 


JSTOR
nudi niz tematskih kolekcija  koje pokrivaju područje ekonomije, manadžmenta,  organizacije, financija, marketinga, te rada i zapošljavanja. Radovi u pretplati su dostupni u cjelovitom tekstu. Omogućen pristup zbirkama Arts and Sciences I - VIII i Health & General Sciences
Vrsta baze: Baza cjelovitih tekstovA. Pravo pristupa: djelatnici i studenti Sveučilišta u Rijeci
 
 
 
 
MathSciNet (Mathematical Review) je bibliografska baza Američkog matematičkog društva (American Mathematical Society) koja pokriva znanstveno područje matematike od 1940. godine. Baza omogućuje pristup indeksiranim publikacijama, sažecima i bibliografskim podacima iz znanstvene literature o matematici (časopisi, disertacije, knjige, poglavlja u knjigama).
Vrsta baze: Bibliografska baza
Pristup: Nacionalna licenca 

 
 

 
 
OpenDOAR je projekt koji donosi popis repozitorija izgrađenih na principu otvorenog pristupa. Popise je moguće pregledavati po zemlji, sadržaju i vrsti publikacija, području znanosti. Korisno za otkrivanje besplatno dostupnih znanstvenih i stručnih radova. 

 
 

 
 
 
OpenThesis je repozitorij koji omogućava besplatan pristup znanstvenim tezama, doktorskim disertacijama i ostalim akademskim publikacijama.
Vrsta baze: Repozitorij
Područje: Biomedicina i zdravstvo, Biotehničke znanosti, Društvene znanosti, Humanističke znanosti, Prirodne znanosti, Tehničke znanosti 
Pravo pristupa:  otvoreni pristup
 
 
 
 
 

 
 

Research in Economic Papers
je zajednički projekt više od 100 volontera iz 44 zemlje kojima je cilj povećati dostupnost informacija iz područja ekonomije. 
Drugim riječima, ovdje ćete pronaći podatke i pristup do mnoštva članaka, software-a, radnih materijala, poglavlja, knjiga, podataka o autorima...veliki dio u CJELOVITOM tekstu i BESPLATNO !
 
 
 

 
 
 

 
SpringerLink je informacijski servis izdavača Springer Verlaga koji nudi pristup online informacijama iz znanstvenih, medicinskih i tehničkih knjiga i časopisa. Uključuje elektronička i tiskana izdanja Springera, te nekih manjih izdavača (npr. Urban and Vogel, Steinkopff, i Birkhäuser). Ukupno je dostupno preko 500 časopisa.


 


ScienceDirect
je najveća svjetska elektronička kolekcija cjelovitog teksta i bibliografskih informacija iz područja prirodnih, tehničkih i medicinskih znanosti. Science Direct je dio Elseviera i nudi preko 2500 časopisa (od čega oko 2000 kao izdavač) i preko 10000 knjiga.

 
 
 

 
 

Taylor & Francis Subject Collections je zbirka znanstvenih časopisa koja sadrži 2,300 naslova iz 23 tematska područja u okviru društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih i tehničkih znanosti te medicine i javnog zdravstva.
Dostupan je sadržaj od 1997. do danas.
 
Vrsta baze: Baza cjelovitih tekstova
Pristup: Nacionalna licenca

 
 


 
HRČAK je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. U Hrčku se nalazi i Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Rijeci: časopis za ekonomsku teoriju i praksu. 
 
HRVATSKA ZNANSTVENA BIBLIOGRAFIJA – CROSBI (CROatian Scientific Bibliography) pohranjuje znanstvene radove od 1997. godine. Osnovna ideja projekta CROSBI je da se na jednom mjestu pohrane informacije o cjelovitoj znanstvenoj znanstvenoj publicistici RH. Bibliografija omogućuje uvid u radove koji su nastali kao rezultat programa i projekata koje je financiralo Ministarstvo znanosti i tehnologije. 
 Radovi se mogu pretraživati prema broju programa/teme ili projekta, znanstvenom području istraživanja i ustanovi.  

 Prva hrvatska online enciklopedija
- odnedavno je javnosti dostupan vrlo vrijedan online referentni izvor s besplatnim pristupom. Radi se o prvoj velikoj hrvatskoj općoj i nacionalnoj online enciklopediji koja se ponajprije zasniva na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga.  

 
CITATNE BAZE
 
 
 
 
 
 
Scopus je bibliografska i citatna baza podataka koja indeksira časopise, serije knjiga, trade časopise i zbornike radova s konferencija iz svih područja znanosti. Uključuje izvore iz cijeloga svijeta, a indeksirano je i preko 130 hrvatskih tekućih časopisa. Podaci o citiranosti dostupni su od 1996. godine nadalje. Scopus sadrži preko 40 milijuna zapisa (čak 70% zapisa ima sažetak), a pokriva i milijune kvalitetnih web stranica i patenata.Web of Science Core Collection (WoSCC) jedna je od baza podataka dostupna preko Web of Science platforme. Riječ je o bibliografskoj i citatnoj bazi koja obuhvaća sva područja znanosti te objedinjuje tri  citatna indeksa: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED) –1955-present, Social Sciences Citation Index (SSCI) –1955-present, Arts & Humanities Citation Index (A&HCI) –1975-present.


Journal Citation Reports (WoS)
pruža citatne podatke te podatke o IF (Impact Factor, faktor odjeka) pojedinih časopisa, obuhvaća preko 7.600 časopisa iz područja biomedicine, prirodnih i tehničkih znanosti (JCR Science Edition) i društvenih znanosti (JCR Social Sceinces Edition).


  

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se