Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja

Ima li Sveučilište kampus gdje se mogu smjestiti i doktorski studenti?

Sveučilište u Rijeci ima kampus, no većina njegovih fakulteta se ne nalazi na samom kampusu (udaljeni su 15-30 minuta vožnje javnim prijevozom). Studentski centar Rijeka nudi smještaj u dva naselja za studente – jedan na kampusu, a drugi oko dva kilometra udaljen od zgrade našega Fakulteta. Što se tiče prehrane, na kantini našega Fakulteta može se dobiti ručak (prema dnevnom meniju, moguće i standardna jela mimo njega) po cijeli od 25 kn. Zbog ograničenosti smještaja u naseljima većina studenata iznajmljuje privatne stanove. Cijene se kreću između 300 i 500 EUR mjesečno uvećano za režijske troškove, ovisno o veličini i položaju stana.

Više o  navedenome na:

https://www.scri.uniri.hr/smjestaj.html

 

Želio bih/ željela bih predavati studentima na preddiplomskog/diplomskom studiju kako bi dobila tražene ECTS bodove unutar strukture doktorskog studija, ali ne znam hrvatski.

Nema problema. Imamo cijeli predidiplomski i diplomski studijski program na engleskom jeziku gdje možete sudjelovati na različitim predmetima.

 

Jesu li predavanja svaki dan i ako nisu, koliko vikenda bi trebao/trebala provesti na Fakultetu?

Smanjili smo broj predmeta/kolegija na doktorskom studiju (od 10 na 6), tako da ih imamo 3 na prvoj godini i 3 na drugoj godini. Pola njih (jedan u prvoj godini i 2 u drugoj godini) su izborni kolegiji. Broj vikenda (petak popodne + subota) koji trebate provesti na našem Fakultetu u prvoj godini varira između 5 i 10. Naši predmeti se mogu vidjeti na:

https://www.efri.uniri.hr/hr/ds_ekonomija_i_poslovna_ekonomija__smjer_ekonomija/958/218

https://www.efri.uniri.hr/hr/ds_ekonomija_i_poslovna_ekonomija__smjer_poslovna_ekonomija/957/217


Je li boravak na stranom sveučilištu obavezan i kako mi Fakultet može u tome pomoći?

Obavezan je za studente u punom radnom vremenu, ali je više nego poželjan i za ostale. Fakultet Vam u tome pruža podršku i konkretnu pomoć u organiziranju Vašega boravka unutar Erasmus programa ili neke slične sheme (npr. CEEPUS). U takvim slučajevima Vaš je boravak u potpunosti financiran Erasmus/CEEPUS ili nekim drugim programom. Očekuje se da za vrijeme Vašega boravka slušate neke kolegije i/ili radite na Vašoj disertaciji. U slučaju da je Vaš boravak na stranoj instituciji pod vodstvom određenog mentora iz te institucije, on/ona mogu postati članovi Vašeg povjerenstva za obranu disertacije. Više informacija možete naći u člancima 16 i 22. Pravilnika.

 

Možete li mi odmah reći je li moja inozemna diploma podobna za upis na Vaš doktorski studij?

Da, možemo. Pošaljite nam e-mailom Vašu diplomu i služba našega Sveučilišta će odmah provjeriti njenu prihvatljivost (u pravilu najviše za nekoliko dana). Podobnost se odnosi samo na studiranje na doktorskom studiju našega Sveučilišta; to nije službena nostrifikacija Vaše diplome. Sve se daljnje administrativne formalnosti u vezi Vaše diplome mogu odgoditi za kasnije (nakon što se upišete na doktorski studij).

 

Tražite od nas da odmah od početka imamo mentora. Ne poznajem Vaše profesore. Možete li mi u tome pomoći? Mogu li izabrati nekog mentora izvan Vašega Fakulteta odnosno inozemstva kojeg već poznajem?

Naš natječaj sadrži listu tekućih projekata/tema i relevantne mentore. Ovisno o temi Vašega istraživanja možemo Vam pomoći da stupite u kontakt s relevantnim mentorom iz redova naših profesora ili izvan Fakulteta čak i prije upisa. Mentori iz stranih sveučilišta su više nego poželjni, no oni moraju udovoljavati uvjetima za mentora unutar našega studija (Članak 13. Pravilnika). U tom slučaju morate imati komentora s našeg Fakulteta.

 

Osim boravka na drugom sveučilištu zahtijevate i sudjelovanje na međunarodnim konferencijama, radionicama, kao i objavu u međunarodnom indeksiranim časopisima. Pomažete li studentima u pokriću ovih troškova?

Imamo redovite natječaje za sufinanciranje konferencija, radionica i objavljivanja radova u časopisima za naše doktorske studente. Mogu se financirati i iz znanstvenih projekata koje vodi njihov mentor ili projekata u kojima njihov mentor sudjeluje kao član istraživačkog tima. Detaljnije o tome na:

https://www.efri.uniri.hr/hr/dodatna_financiranja/932/213

 

Želim doktorirati po skandinavskom modelu? Što će se dogoditi ukoliko ne uspijem objaviti relevantne radove na vrijeme?

To nije problem jer se bilo kada možete prebaciti na klasičan oblik disertacije (monografiju).

 

Želio/željela bih da mi strani profesori (npr. iz SAD-a/Kanade/Australije/Rusije i sličnih dalekih zemalja) budu članovi povjerenstva za obranu disertacije- Je li to moguće (s obzirom na putne troškove)?

Već smo organizirali ovakve obrane, to nije nikakav problem. Jednostavno ćemo Vašu obranu organizirati kao video konferenciju.

Prijediplomski studij Diplomski studij Poslijediplomski studij Study Programs in English

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više