Dinamičke sposobnosti i strateški menadžment

Voditeljica projekta
izv. prof. dr. sc. Lara Jelenc

Istraživački tim:
Prof. Paul Swiercz, George Washington University, Washington DC, SAD
Matia Torbarina, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Rijeci (asistent)
Damir Maleković, SGS Zagreb (doktorand EKonomskom fakulteta, Sveučilišta u Rijeci)
Viktorija Knapić, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Rijeci (asistent)

Sažetak

Projekt objedinjuje dvije struje istraživačkih tema u sklopu dinamičkih sposobnosti strateškog menadžera; kognitivne menadžerske sposobnosti u sklopu strateškog menadžmenta i mikro utemeljenje menadžerskih sposobnosti u sklopu upravljanja kvalitetom. Oba područja istraživačkih pravaca imaju isti cilj- razumijevanje izvora boljeg oblikovanja i održavanja konkurentskih prednosti hrvatskih menadžera.
Hrvatska je prema WEF globalnoj ljestvici konkurentnosti u 2016. godini bila na 74. mjestu sa tendencijom stagnacije. Klasične analize konkurentnosti ukazale su na prirodu problema konkurentnosti na razini poduzeća, točnije manjka resursa potrebnim za kreiranjem i održavanje konkurentske prednosti. Predloženi projekt predlaže dublju razinu analize, točnije mikro utemeljenu analizu dinamičkih sposobnosti koja može objasniti i ukazati na staničnu kvalitetu konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. 
Upravljanju kvalitetom se pristupalo dominantno sa tehničkog aspekta ili aspekta unapređenja poslovnih procesa. Dosadašnja istraživanja ukazuju na općenite trendove, ali ne i dinamičke menadžerske sposobnosti na kojima bi se ta kvaliteta trebala temeljiti. Osim toga, inovacija ovog projekta je i činjenica kako istraživanja u području strateškog menadžmenta do sada nisu bila fokusirana na postulate kognitivne strategije. Predloženim suvremenim pogledom na strateški menadžment, omogućeno je da se spoznaju mikro utemeljenja menadžerskih sposobnosti, točnije njihove kognitivni izvori, samim time i istinski temelji izvora konkurentskih prednosti koji se u dosadašnjim istraživanjima nije istraživao.
Prioritet projekta je podržati doktorande u početnim fazama znanstvene karijere u oblikovanju i provođenju njihovih znanstvenih istraživanja vezanih uz područje doktorata.  Projekt će osigurati domaće i međunarodne mentorske kapacitete za podržavanje i usmjeravanje doktoranda, kao i njihovo stručno i znanstveno usavršavanje tijekom trajanja projekta.


Ključne riječi
dinamičke sposobnosti, strateški menadžment, konkurentske prednosti


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više