Efikasnost i regulacija financijskih institucija u funkciji razvoja hrvatskog gospodarstva

Voditeljica projekta
izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović, bojana.olgic.drazenovic@efri.hr 
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet

Suradnici
izv. prof. dr. sc. Vesna Buterin, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
prof. dr. sc. Zdenko Prohaska, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
izv. prof. dr. sc. Dario Maradin, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
doc. dr. sc. Sabina Hodžić, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
Slađana Benković, Univerzitet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka

Tomasz Schabek, University of Lodz, Faculty of Economics and Sociology
izv. prof. dr. sc. Goran Karanović, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
 
Doktorandi
Stella Suljić Nikolaj, mag.oec., Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
Draženka Draženović Kostelac, Hrvatska banka za obnovu i razvoj

Razvijen, reguliran i efikasan financijski sustav neophodan je za napredak svake nacionalne ekonomije zbog sposobnosti da prevlada tržišne nesavršenosti i minimizira sistemske rizike. Ispravno dizajniran regulatorni okvir osigurava stabilnost i likvidnost financijskog sustava te promiče konkurentnost i tržišnu efikasnost. Posljednje desetljeće obilježeno je preispitivanjem funkcioniranja financijskih i regulatornih sustava u svjetlu globalizacijskih procesa, deregulacije financijskih tržišta te recentne globalne financijske krize. Stoga se je činilo opravdanim istražiti europski sustav regulacije i nadzora financijskog sektora i sustav osiguranja depozita kao temeljnih stupova financijske stabilnosti.
Projektom  će se ispitati i efikasnost depozitnih i nedepozitnih financijskih institucija u zemljama članicama EU, ali i u zemljama Jugoistočne Europe manje razvijenih financijskih sustava. Mjerenje efikasnosti u kontekstu financijske industrije metodom omeđivanja podataka (DEA) sve se više koristi u brojnim radovima i istraživanjima umjesto analize tradicionalnih mjera uspješnosti poslovanja financijskih institucija. Projektom će se istražiti struktura i performanse depozitnih (banke) i nedepozitnih financijskih institucija (investicijski fondovi, mirovinski fondovi i društva za osiguranje), ali i zakonodavni i institucionalni okvir djelovanja najvažnijih financijskih institucija u domaćem financijskom sustavu. Pri tome se polazi od pretpostavke da institucionalni okvir i razvijenost institucija trebaju biti poticajni za daljnji razvoj i unapređenje financijskog sustava, a što će u konačnici rezultirati i povećanjem ekonomskog rasta. 
Cilj projekta je istražiti teorijsku i empirijsku građu o financijskoj stabilnosti, a posebno značajkama sustava osiguranja depozita i regulatornog okvira u EU te procijeniti osobitosti i efikasnost financijskih institucija Republike Hrvatske u svrhu poboljšanja socio-ekonomskih učinaka i razvoja domaćeg gospodarstva. 
 
Ključne riječi: Efikasnost, financijske institucije, DEA, institucionalni investitori

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više