ERASMUS

ERASMUS

Što je Erasmus?

Erasmus je program mobilnosti kao dio europskog programa cjeloživotnog učenja (engl. Lifelong Learning Programme) u okviru kojeg studenti mogu provesti jedan dio studija na inozemnom visokom učilištu, odnosno u inozemstvu obavljati stručnu praksu, što značajno pridonosi njihovoj samostalnosti, kulturnoj obogaćenosti, poznavanju stranih jezika i sposobnosti rada u multikulturalnim sredinama.
Erasmus omogućava studentima da dio studijskih obaveza (uključujući pisanje završnog rada), na bilo kojoj razini studija, umjesto na matičnoj ustanovi obave na ustanovi u inozemstvu s kojom Sveučilište u Rijeci ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji  (Ugovori o suradnji).
Mobilnost studenata odvija se sukladno studijskim obavezama utvrđenima tzv. Ugovorom o studiranju (Learning Agreement), odnosno Ugovorom o stručnoj praksi (Training Agreement).
Tijekom studija u inozemstvu, student je oslobođen plaćanja školarine na inozemnoj instituciji, dok troškove svog boravka i putovanja podmiruje uz pripomoć Erasmus-stipendije.
Natječaj za Erasmus-mobilnost raspisuje Sveučilište u Rijeci jedanput godišnje na mrežnim stranicama Sveučilišta, za zimski i ljetni semestar odnosno cijelu akademsku godinu"
crta-1352820163.jpg
Kome je Erasmus namijenjen?

Kada je riječ o studijskom boravku, Erasmus je namijenjen svim (redovnim/ izvanrednim) studentima upisanima najmanje na drugu godinu preddiplomskog studija za vrijeme trajanja mobilnosti, izuzev za mobilnost u svrhu obavljanja stručne prakse na koju se mogu prijaviti redovni i izvanredni studenti svih godina i razina studija.
Studentima koji imaju status studenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
Studentima koji vladaju engleskim jezikom ili jezikom države u koju odlaze na mobilnost.Koji su uvjeti obavljanja Erasmus-mobilnosti?

Studentima se na stranim ustanovama neće naplaćivati školarina. Studenti ostaju upisani na svojoj matičnoj ustanovi za vrijeme trajanja mobilnosti i dužni su nastaviti plaćati školarinu, ukoliko sami financiraju svoj studij.


Studentima se omogućuje studij ili stručna praksa u ukupnom trajanju do 12 mjeseci za svaku razinu studija (preddiplomska, diplomska, poslijediplomska). Mobilnost je tijekom studija moguće ostvariti više puta, ali važno je poštivati uvjet od najviše 12 mjeseci po svakoj razini studija.


Trajanje mobilnosti određeno je pojedinačnim bilateralnim sporazumom, s time da ne smije biti kraće od 3 mjeseca niti duže od 1 godine za studijsku mobilnost, odnosno ne smije biti kraće od 2 mjeseca i duže od 1 godine za Erasmus stručnu praksu.


Student pri povratku na matičnu instituciju prolazi postupak priznavanja obaveza obavljenih na partnerskoj Erasmus-instituciji u inozemstvu.


Detaljnije informacije u Uredu za međunarodne odnose - kabinet 25 /I.kat). Prijava na natječaj

Prijave se vrše online sukladno uputama u tekstu natječaja na Sveučilišnim mrežnim stranicama, putem SharePoint portala Sveučilišta, za što je potrebno prethodno ishodovati AAI-elektronički identitet s nastavkom "@uniri.hr”, kojeg možete dobiti u evidenciji studija EFRI-ja, kod voditelja službe za ISVU i studentska pitanja, g. Trninića.


Preporučuje se da prilikom online prijave koristite Internet Explorer preglednik te da prijavu izvršite najkasnije nekoliko dana prije isteka roka kako ne bi došlo do tehničkih poteškoća zbog velikog broja korisnika/unosa na SharePoint-u.


Detaljne informacije i prijavni obrasci objavljeni su na mrežnim stranicama Sveučilišta.


Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se