Grad Rijeka

Grad Rijeka

Grad Rijeka, treći po veličini grad u Hrvatskoj, smješten u Kvarnerskom zaljevu okružen  brdima i planinama u zaleđu, otocima na horizontu  i desetak manjih pitoresknih gradića i mjestašca u neposrednoj blizini.  Rijeka, uz svu bogatu povijest, nije razvikani  grad umjetnosti,  ali je zato itekako priznat od struke i  istinskih poznavatelja  te proglašen Europskom prijestolnicom  kulture 2020 godine, pobijedivši u konkurenciji  puno većih i poznatijih gradove. 
 
Nekad najpoznatiji industrijski i lučki grad, danas je moderni studentski grad s bogatom industrijskom baštinom, novom lukom i modernim Kampusom na Trsatu. 
 
 
 
 
Istočna geografska dužina 14°26’  
Sjeverna geografska širina 45°21’ 
Broj stanovnika 128.624 
Površina 43,343 km2 
Srednja godišnja temperatura 14,2 °C (siječanj 5,7 °C / srpanj 24 °C) 
Temperatura mora ljeti 20,3-23,3 °C 
Broj sunčanih sati (godišnji prosjek) 2.267,7 
Prosječna vlažnost tijekom godine  62% 
Ukupne godišnje padaline 1.548,6 mm 
Ukupno kišnih dana u godini     128,4
 
 
 
 
RIJEČKE PRIČE
 
TORPEDO
 
U 19. stoljeću jedan Riječanin i jedan Englez Rijeku su postavili u središte industrijski razvijenoga svijeta - zahvaljujući izumu torpeda. Idejni začetnik Ivan Luppis i tehnički ostvaritelj Robert Whitehead u Rijeci su 1866. godine stvorili torpedo, oružje koje je promijenilo dotadašnje poimanje ratovanja na moru. Napredni tehnički izumi, visoki profiti i velebna zdanja, pretvorili su u to doba Rijeku u kozmopolitski grad i prepoznatljivo središte na karti svijeta.
 
 
BALTAZAR GRAD
 
Urbani izgled Rijeke, njezina široka centralna ulica, luka u središtu grada, bogate austrougarske zgrade te industrijski pogoni, bili su inspiracija scenografu kultnog crtanog filma Baltazar pri stvaranju Baltazar Grada. Upravo je takvo okruženje odgovaralo profesoru Baltazaru za samo njemu svojstveno rješavanje svakodnevnih problema "malog” čovjeka. Iako stvaran od 1967. do 1971. godine, ovaj je omiljeni crtani film svevremen a u besmrtnost odvodi i svoju glavnu glumicu - animiranu Rijeku.
 
 
 
 
PRVA TVORNICA ČOKOLADE
 

Riječka tvornica kakaa i čokolade je prvi pogon za industrijsku proizvodnju te vrste proizvoda na području Hrvatske.  Tvornica je na trgovačke police isporučivala čokoladne table, čokoladne bombone, kakao u prahu, tortice, šnite i slične slatke zalogaje. Da bi kupci lakše upamtili njene proizvode, marketinški magovi Tvornice  osmislili su dvije proizvodne marke. To su bile marka Slon i marka Jadran.
 
 
 
 
 
MORČIĆ
 
Morčić  je jedan od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada, mnogih djelatnosti i događanja, a posebice Međunarodnoga riječkog karnevala, čija je maskota i zaštitni znak i službeno od 1991. godine. Morčić je vrsta originalnog nakita Rijeke, Kvarnera i hrvatskoga Primorja, najzastupljeniji u obliku naušnica, a osim estetske i ukrasne namjene, označava i privrženost tim krajevima. 
 
 
 
 
 
 
 
TITANIC

Osamnaestogodišnji Riječanin Giuseppe (Josip) Car, kao član posade broda Carpathia, sudjelovao je 11. travnja 1912. godine u dramatičnom izvlačenju preživjelih putnika s Titanika. U tom je trenutku imao tek nešto više od jednog mjeseca staža na Carpathiji. Kao uspomenu na dramatične trenutke sačuvao je i nakon darivao svom gradu prsluk za spašavanje.  To je jedini prsluk s Titanika koji se nalazi u Europi, a pohranjen je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor: http://www.visitrijeka.hr

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se