Industrija 4.0 i izvozna konkurentnost Europske unije

Voditelj projekta
prof. dr. sc. Heri Bezić, heri.bezic@efri.hr
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet

Suradnici

doc. dr. sc. Tomislav Galović,
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
 
Doktorandi
Davorin Balaž, 
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
 
 
Sažetak
EU, Kina i SAD najveći su svjetski izvoznici roba. Ako se promatra izvoz zemlja EU pojedinačno onda je Njemačka treći svjetski izvoznik iza Kine i SAD-a. Značajniji utjecaj na svjetski izvoz od zemalja EU imaju još Nizozemska, Francuska, Italija i Velika Britanija koje se nalaze među deset najvećih izvoznika. Posebnost izvoza roba članica EU je u tome što se najvećim dijelom plasira u druge članice Unije. Samo se oko 30% od ukupnog izvoza EU odnosi na izvoz izvan Europe.
Većina razvijenih zemalja, među kojima su i vodeći izvoznici, rade značajan iskorak prema reindustrijalizaciji gospodarstva i nastoje održati korak u odnosu na svoje globalne konkurente. Pri tome im je izvoz i izvozna konkurentnost od iznimno velike važnosti jer međunarodna trgovina sudjeluje s približno 20% u stvaranju  svjetskog GDP-a. Reindustrijalizacija se temelji na primjeni digitalizacije - industrije 4.0. To je koncept povezanosti i komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava putem Internet tehnologije. Dosadašnji rezultati pokazuju da su ona poduzeća koja su krenula u digitalizaciju svoje proizvodnje i industriju 4.0 potpuno ravnopravna na svjetskom tržištu sa svojim inozemnim konkurentima i pokazuju smjer u kojima bi se industrija EU trebala razvijati u svim njenim članicama. Industrija 4.0 doprinosi rastu bruto dodane vrijednosti proizvodnje ali istovremeno zahtijeva znatna financijska sredstva za njenu implementaciju.
Od ovog istraživanja se očekuje da se dobiju odgovori na pitanja: U kojoj mjeri digitalna industrija utječe na rast i razvoj gospodarstva i njegovu konkurentnost?; Može li primjena industrije 4.0 u gospodarstvu EU ostvariti pozitivan učinak na izvoznu konkurentnost?; Kako će industrija 4.0 utjecati na zaposlenost, razvoj obrazovnog sustava, proizvodne resurse?; Na koji način će EU financirati implementaciju industrije 4.0 u zemljama članicama? Hoće li industrija 4.0 smanjiti razlike u stupnju razvijenosti članica ili će ih samo produbiti?


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više