Ivana Kosec

Ivana Kosec

Draga Ivana, molim te reci nam nešto ukratko o sebi.

Imam 23 godine i trenutno sam studentica druge godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, smjer Menadžment. Dolazim iz Preloga, jednog od tri grada u Međimurju. Kao maturantica, uključila sam se u rad udruge Rotaract u kojoj i dan danas aktivno djelujem. Povodom jednog projekta, došla sam u Rijeku, zaljubila se u grad i odlučila ovdje studirati. Tijekom ovih pet godina, pokazala se kao prava „rijeka snova" zbog svih mogućnosti koje mi je pružila i avantura koje su mi upotpunile studentsko razdoblje.

 

Dobitnica si Dekanove nagrade za aktivizam u ak. godinu 2019./2020. Što za tebe znači ta nagrada?

Dekanovu nagradu za studentski aktivizam gledam kao lijepu potvrdu na kraju ovih pet godina studija za sav trud koji sam uložila u rad Fakulteta, Sveučilišta, a i zajednice pomoću udruga u kojima volontiram.

 

Sudjeluješ u radu mnogih odbora, udruga, vijeća i povjerenstava, ali i drugim projektima kojima se doprinosi studentskom standardu na našem Fakultetu, ali i Sveučilištu u Rijeci općenito. Koje bi istaknula kao najvažnije? Na koje si najviše ponosna?

Uh, teško pitanje! Prošle akademske godine obnašala sam funkciju predsjednice Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta. Funkcija predsjednice bila mi je dodatna motivacija da dam sve od sebe za što uspješnije rezultate projekata te promoviranje našeg Zbora u najboljem mogućem svjetlu. Postala sam članicom Fakultetskog vijeća, članicom Odbora za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete Ekonomskog fakulteta u Rijeci, članicom u Etičkom povjerenstvu te predstavnicom Ekonomskog fakulteta u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala sam u akreditiranju našeg Fakulteta EPAS akreditacijom, reakreditiranju od strane Agencije za znanje i visoko obrazovanje, zalagala se za podizanje kvalitete nastave te za što bolji akademski život studenata Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Kao predstavnica studenata na Sveučilištu, zalagala sam se za naš Fakultet i interese naših studenata. Kao voditeljica Ureda za udruge pri Sveučilištu, kroz naučena znanja imala sam priliku implementirati nove ideje za organiziranje aktivnosti, motivaciju članova udruga Sveučilišta za rad i trud te uspješniju provedbu projekata. Također sam sudjelovala u organizaciji najvećeg projekta Sveučilišta, Student Day Festivala. Na Sveučilištu sam obnašala funkcije kao članica u raznim povjerenstvima, a istaknula bih zamjenicu članice Senata Sveučilišta u Rijeci te članicu Stručnog vijeća Centra za studije. Kako se naše Sveučilište pridružilo europskom projektu YUFE (Young Universities For The Future Of Europe) postala sam predstavnica Sveučilišta u Rijeci upravo na tom projektu. Ovo su samo neke funkcije na Fakultetu i Sveučilištu koje su mi se urezale u sjećanje.

 

 

 YUFE je projekt Europske unije koji označava partnerstvo mladih europskih sveučilišta. Cilj je preoblikovanje europskog visokog obrazovanja na način da se uspostavi model otvorenog sveučilišta usmjerenog na studente. Studentima u Rijeci omogućuje priliku za studiranje, učenje novog jezika, volontiranje i profesionalno usavršavanje u čak deset različitih zemalja!

 

 

 Možeš nam reći nešto više o europskom projektu YUFE i što on omogućuje studentima UNIRI?

YUFE je projekt Europske unije koji označava partnerstvo mladih europskih sveučilišta. Cilj je preoblikovanje europskog visokog obrazovanja na način da se uspostavi model otvorenog sveučilišta usmjerenog na studente. Studentima u Rijeci omogućuje priliku za studiranje, učenje novog jezika, volontiranje i profesionalno usavršavanje u čak deset različitih zemalja. Sve aktivnosti i postignuća bilježe se u YUFE dodatku diplomi. Radi se na uspostavi YUFE virtualnog kampusa kako bi studenti mogli pohađati online kolegije koje odaberu, a uskoro će biti uvedena i studentska iskaznica koja će se prihvaćati na Europskoj razini. Studentima će biti pružena prilika da doprinesu zajednici u svome susjedstvu te da njeguju kulturu međusobne podrške u svim YUFE gradovima i zajednicama. Ja sam sudjelovala u YUFE projektu kao predstavnica studenata našeg Sveučilišta. Bila sam dio YUFE studentskog zbora i dio radne skupine 7 (Integrity & Diversity) te sam sudjelovala na sastancima i druženjima u Bremenu i Nicosiji.

 

Koja je najvažnija stvar koju si naučila sudjelujući u projektima i drugim aktivnostima?

Lekcija koju sam naučila je kako biti timski igrač. Smatram da će mi iskustvo stečeno u volontiranju i radu na raznovrsnim projektima biti izuzetno korisno u budućnosti. Naučila sam kako ni iz čega napraviti nešto, kako raditi i biti kreativan pod pritiskom, donositi odluke, voditi projekte, držati predavanja/prezentacije/govore pred gomilom nepoznatih ljudi, voditi konferenciju… a najvažnije od svega, ne odustati, raditi za ekipu te surađivati s ljudima (čak i s onima koji ti nisu nimalo dragi).

 

Koliko znanje stečeno tijekom studija primjenjuješ u svoje radu na izvannastavnim aktivnostima?

Znanje stečeno tijekom studija volim dijeliti na teoriju i aktivnosti. Teorijom smatram većinu predavanja u sklopu Fakulteta. Onaj dio koji nikad nisam voljela i smatrala kako ocjene nisu mjerilo znanja. Ne želim nikoga podcjenjivati, ali uspješnijima smatram ljude koji se bave raznovrsnim izvannastavnim aktivnostima, koji su aktivni u volonterskim udrugama i organizacijama, koji se uključuju u razne projekte, organiziraju konferencije… a uz sve to redovito izvršavaju i obveze vezane uz studij bez obzira kojom ocjenom. Smatram kako je najvažniji balans. Trebamo znati rasporediti prioritete bez da zanemarimo bilo koji dio. Radila sam na ovome svih pet godina te ću u potpunosti koristiti to znanje tijekom budućnosti. Željela sam biti uspješna u izvannastavnim aktivnostima te se što bolje pripremiti za posao u budućnosti, a uz to sam htjela završiti fakultet u roku od pet godina. Samo mogu reći kako sam ostvarila sve zacrtano.

 

 

 Važno je ne zadovoljiti se malim stvarima, već uvijek dati sve od sebe i krenuti na veće stvari. Fakultete svakodnevno završava gomila ljudi. Važno je isticati se iz te gomile, napuniti životopis svojim „avanturama" i nikada ne odustati od svojih snova.

 

 

Kako uspijevaš uskladiti sve svoje obveze?

Organizacija je ključ svega. Što imam više obveza, to mi je lakše funkcionirati. Samo napravim listu zadataka i stavljam kvačice što sam obavila.

 

Koja je tvoja motivacija?

Budući da redovito sudjelujem na različitim konferencijama bilo u sklopu ili izvan Fakulteta, često sam dolazila do tog pitanja. Smatram da zapravo motiviram samu sebe svojim postignućima. Česte neprospavane noći dovedu do odličnog ishoda projekta i tek tada mogu stati, procesirati i uživati u plodovima svog rada. Aktivnost kroz projekte, udruge, povjerenstva, vijeća, odbore itd., samo su neke od radnji koje me upotpunjuju. Na prvoj godini preddiplomskog studija krenula sam s volontiranjem za Studentski zbor Ekonomskog fakulteta, a nekoliko godina kasnije postala sam predsjednica tog istog Zbora. Studentski život pamtit ću upravo po svom aktivizmu tijekom svih 5 godina studija.

 

Za nekoliko mjeseci ćeš diplomirati. Koji su tvoji planovi za dalje? U kojem smjeru bi voljela graditi svoju karijeru?

Od srednje škole radim u obiteljskoj firmi koja se bavi knjigovodstvom i računovodstvom. Dosad sam radila tijekom ljetnih i zimskih praznika, no uskoro mi ovo postaje svakodnevni posao. Plan mi je nakon nekoliko godina uhodavanja preuzeti obiteljski posao. No, računovodstvo nije ono čime bih se željela baviti čitav život. Uz to planiram nastaviti s volontiranjem i radom na projektima, a nakon nekog vremena kad sve posložim, tko zna gdje će me život odvesti. Ostavljam razne opcije otvorene jer moja ambiciozna duša neće biti zadovoljna samo time.

 

Poruka za kraj?

Avanture su najbolji način učenja! Život je pun avantura, uspona i padova. Svatko ima drugačiju definiciju avanture. Nekome je to završiti fakultet, nekome proputovati svijet, nekome organizacija projekata…, a nekome je sve to zajedno. Važno je ne zadovoljiti se malim stvarima, već uvijek dati sve od sebe i krenuti na veće stvari. Fakultete svakodnevno završava gomila ljudi. Važno je isticati se iz te gomile, napuniti životopis svojim „avanturama" i nikada ne odustati od svojih snova.

 

 

Ožujak, 2021.

 


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više