Matea Frankulin i Petra Žudić

Matea Frankulin i Petra Žudić

Drage Matea i Petra, predstavite nam se u par riječi.


Mi  smo Matea i Petra, imamo 26 godina i bivše smo studentice Ekonomskog fakulteta u Rijeci, odnosno sada smo dio EFRI Alumni zajednice. Diplomirale smo prošle godine u 9. mjesecu  te postale Magistrice ekonomije, smjera Marketing i Menadžment. Obje smo pozitivne, komunikativne i proaktivne te uvijek željne napretka, volimo učiti nove vještine i znanja. Možemo reći da imamo mnogo toga zajedničkog, odlično surađujemo te smatramo da smo baš zato i odličan tim.

 

Odlučile ste se prijaviti za Social Impact Award natjecanje. Kada je došlo do te odluke?

M: Pretplaćena sam na Leap Summit newsletter te su me upravo oni obavijestili o natjecanju Social Impact Award-a 2020. Ideja je već postojala pa čim sam istražila više o samom natjecanju znala sam da bih je trebala prijaviti. Nazvala sam Petru, ispričala sam joj ideju te predložila da ju dodatno razradimo te prijavimo na natjecanje.

P:
Ja osobno nisam bila upoznata sa Social Impact Award natjecanjem sve dok me Matea nije nazvala i ispričala o istom.  Dok smo studirale na Ekonomskom fakultetu, Matea i ja smo zajedno sudjelovale na nekoliko projekata kao što su InspireMe konferencije i  Career Booster te smo uvijek odlično surađivale. Stoga sam odmah odlučila prihvatiti i zajedno s njom prijaviti se na natjecanje Social Impact Award 2020 te razraditi naš projekt.

Kako je izgledao cjelokupni proces prijave? Od kuda ideja i zašto baš socijalno poduzetništvo?

Proces prijave je zahtijevao detaljniju razradu ideje počevši od opisa problema koji rješavamo, ciljne skupine, opisa samog rješenja, analize konkurencije te vremenskog perioda i financija potrebnih za implementaciju ideje.

Sama ideja potekla je iz određenih zdravstvenih problema u obitelji no zanimljivo je da smo, prvobitni koncept ideje koji smo prijavile, sada već izmijenile za 80% zbog prilagodbe rješenja tržištu.

 

A zašto baš socijalno poduzetništvo? Iz razloga što se naša ideja bavi društvenim problemom, točnije rizicima samoliječenja. Došle smo do spoznaje da oko 60% korisnika lijekova uzima lijekove i druge medicinske proizvode na svoju ruku bez prethodnog savjetovanja sa stručnom osobom. U takvim situacijama nuspojave, interkacije lijekova i drugih pripravaka nisu rijetkost čime pacijent sebi pogoršava zdravstveno stanje, otežava kvalitetu medicinsku skrb te povećava troškove zdravstva.

 

Možete nam opisati svoje iskustvo sudjelovanja u natjecanju?

M i P: Iskustvo je bilo zaista odlično! Osim toga što smo mnogo naučile i vidjele da smo super tim, zadovoljstvo je biti okružen ljudima koji razvijaju vlastite ideje s ciljem doprinosa društvu.


Koji dio natjecanja smatrate najvažnijim za budući razvoj svoje karijere?

M i P: Inkubacijski proces gdje smo imale mentorsku podršku, dodatne edukacije i mnoštvo korisnog materijala kako bismo što kvalitetnije razradile put od same ideje do realizacije iste. Mnogo smo naučile te smo stekle određenu praksu u pogledu cjelokupnog procesa razvijanja idejeOsim toga pobliže smo se upoznale sa društvenim poduzetništvom, s kojim se prije SIA natjecanja nismo susretale, te krenule razmišljati u smjeru kako svojim radom doprinijeti boljitku društva.


 

Kakav je osjećaj biti u finalu?

M: Visoko motivirajući da naučimo i napravimo što više s ciljem realizacije naše projektne ideje.

P:
Prvenstveno jako smo zadovoljne što smo dogurale do finala, a motivacija je definitivno na jako visokoj razini te dat ćemo sve od sebe da naš projekt predstavimo na najbolji mogući način.

Ovo vam nije prvo natjecanje. Gdje ste do sada sve sudjelovale?

M: Lóreal Brandstorm i Bina-Istra natječaj za inovacije.

P:
Tokom studija sam sudjelovala u organizaciji većeg broja projekata međutim nisam sudjelovala na natjecanju kao što je Social Impact Award, zapravo meni je prvi put da sudjelujem u takvoj vrsti natjecanja.

Po vama, zašto se je važno prijavljivati na ovakve oblike natjecanja?

M: Smatram da prijavom na ovakva natjecanja postajemo osvješteniji o problemima koji se događaju u našem okruženju te pritom potičemo sebe na razmišljanje kako određeni problem riješiti, a ne zanemariti ga ili pobjeći od njega. Također, prijavom na ovakva natjecanja gradite 3 vrlo bitne osobine, a to su: snalažljivost, upornost i konzistencija.

 

P: Prijavom na natjecanje kao što je SIA zapravo upoznajemo se sa problemima društva te  nas to navodi da se zapitamo :"Na koji način mi možemo pomoći društvu?". To je zapravo nas vodilo cijelo ovo vrijeme trajanja projekta te nas je motiviralo da na što bolji način razradimo naš ideju upravo s tim ciljem.  Osim toga smatram da je bitno prijavljivati se na takva natjecanja i zbog osobnog razvitka, jer nas takva natjecanja i projekti uče kako biti uporni i angažirati se maksimalno da bi se postigao željeni cilj.

Poruka kolegama?

M: Budite proaktivni i okušajte se u različitim područjima. Na taj način ćete dobiti brži uvid u ono što zapravo želite u životu.

P:  Poruka kolegama je da budu uporni, da ne odustaju kada se pojavi prva zapreka te učiti i raditi na sebi, jer smatram da uvijek ima mjesta za napredak.

Gdje se vidite za 2-3 godine?

M: Ovo je vrlo teško pitanje s obzirom na cijelu situaciju no definitivno bih voljela raditi na razvijanju inovativnih projekata. I naravno, dat ćemo sve od sebe da i ovaj sadašnji projekt zaživi pa i njega imam u planu.

P:  Slažem se s Mateom da je to trenutno jedno vrlo teško pitanje, ali znam da želim raditi na sebi i truditi se da radim posao koji volim i koji me motivira. Svakako ćemo raditi i na daljnjem razvoju našeg projekta kako bi zaživio i zaista bio od pomoći našem društvu.

 

 

Listopad, 2020.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više