Matija Gustovarac

Matija Gustovarac

Dragi Matija – za početak našeg intervjua, zamolila bih te da nam se predstaviš u nekoliko rečenica.


Rođen 07.02.2000. u gradu Puli, završna sam godina diplomskog studija. Preddiplomski studij na EFRI-ju završio sam sa svim pohvalama, častima i pravima. Uz studij radio sam za multinacionalnu hotelsku grupaciju Park Plaza te se vješto služim s četiri strana jezika. Zaljubljen sam u tenis i obožavam čitanje i gledanje klasičnih djela.


Kako si odlučio upisati studij na našem Fakultetu?


Od malena gajim interes prema poslovnoj ekonomiji, a Ekonomski fakultet u Rijeci upisao sam s obzirom na kvalitetu programa, nastavnika, radnog okruženja. U danom trenutku pokazao se kao ispravan izbor na mojem putu osobnog razvoja.


Student si druge godine diplomskog studija na smjeru Menadžment. Uskoro završavaš studij, stoga bih te zamolila da ukratko sumiraš svoje iskustvo studiranja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.


Suma sumarum izuzetno sam zadovoljan upisom Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Posebno bi istaknuo otvorenu, participativnu komunikaciju nastavnika, ali i svih odjela stručnih službi fakulteta. Studenti se nalaze u centru svih procesa nastavnih, ali i izvannastavnih aktivnosti. Sve aktivnosti usmjerene su s jedinstvenim ciljem rasta i razvoja svakog pojedinca.


Što ti je donio studij na našem Fakultetu?


Uvjeren sam kako je znanje temelj, a temelj znanja jest teorija. Jednako tako, potaknuto kritičko razmišljanje nešto je što mi omogućuje savladavanja brojnih izazova. Ne bi želio nikako zaboraviti napomenuti važnost proširenja postojeće mreže kontakata i stjecanja prijateljstva koja će samo dodatno rasti kroz život. Sve mi je to u većini omogućilo studiranje na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.


Kakvi su tvoji planovi za budućnost? U kojem smjeru želiš dalje razvijati svoju karijeru?


Okvirno određeni planovi postoje, ali osobno se vodim kako je izvrsnost idućih pet minuta. Težim od svakog dana napraviti remek djelo, a preduvjet ka tome jesu sustavno planiranje i analiziranje svih radnih aktivnosti.

 

Nedavno smo putem naših društvenih mreža predstavili tvoj poslovni blog „Rječnik bogatog obrasca". Odakle ideja za naziv samog bloga i što te potaknulo da započneš njegovo pisanje?


„Bogat rječnik obrasca" naziv je koji prati filozofiju Toma Petersa kako se uvijek treba voditi stručnošću i stručnim rječnikom, nevezano jeste li profesor, vodoinstalater, građevinar, menadžer. Cilj samog poslovnog bloga je unapređivanje opće razine profesionalnosti pri pristupanju i rješavanju problema kako makro tako i mikro poslovne razine.


Uz studentske obaveze i pisanje bloga, čime se još baviš u slobodno vrijeme?


Dnevni ritam ubrzanog je intenziteta, a istaknuo bi još jednom rad u Park Plazi u trajanju od četiri godine. Uloga, važnost, prihvaćanje od strane svih dionika u korporaciji neopisivo su utjecale na usavršavanju vlastite osobnosti, vještina i stila. Obožavam gledati i igrati tenis koji je kao sport odlična projekcija života. Od dodatne literature čitam jako puno (od Jacka Welcha pa sve do Ernesta Hemingwayja), ali najviše volim i cijenim druženje s prijateljima i obitelji.  


Koji je tvoj životni moto?

„La bellezza salvera il mondo" (tal.).

 

Kakvi su komentari čitatelja na tvoj blog?


Ono što me najviše osobno raduje jesu mnogobrojne povratne informacije od strane menadžera, poduzetnika, profesora, političara, novinara, sportaša, studenata i ostalih predstavnika šire javnosti. Prema svakom pojedinom čitatelju i komentaru odnosim se s maksimalnim poštovanjem i stvarno cijenim svaku pohvalu, kritiku, sugestiju.


Odakle izvlačiš inspiraciju za pisanje objava?


Inspiraciju izvlačim iz intuicije. Ne postoji trideset tema o kojima znam da ću pisati unaprijed. Čitanjem, razgovorom, razmišljanjem o aktualnim i dnevnim gospodarskim, društvenim situacijama, stanjima dolazi do razvijanja rada. Svaka objava ciljano je pripremljena kroz složeni proces aktivnosti kako bi isporučio kvalitetan sadržaj. Jednako tako, svaka objava podvrgnuta je ekstenzivnoj analizi.


Gdje se vidiš za pet godina?


Ne bih bio iskren kada bi rekao da imam konkretan odgovor na navedeno pitanje. Ono u što vjerujem je kontinuirani dnevni rad i sitnim koracima uživam u svakom trenutku vlastitoga karijernog puta.


Što bi poručio sadašnjim kolegama i budućim generacijama koje dolaze?


Bit će odličnih dana, bit će manje uspješnih dana. Ne postoji bolji osjećaj od ostvarivanja sreće, bogatstva (bilo kakvog oblika) bez kratica po putu. Vašu ogromnu količinu rada, dnevno usavršavanje nitko nikada Vam ne može oduzeti. Isto tako u ovim dinamičnim, izazovnim, kompleksnim vremenima potrebno je ne zaboraviti na element ljudskosti. Nikakav oblik digitalne tehnologije, automatizacije, ne može i neće zamijeniti ljepotu ljudskih odnosa. 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više