Međunarodna suradnja

Od svojeg osnutka 1961. godine Fakultet razvija međunarodnu suradnju s brojnim međunarodnim visokoškolskim institucijama.  
 
 
Najranija partnerstva uspostavljena su s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Osijeku i Splitu, zatim u Beogradu, Ljubljani te Sarajevu. Među najranija partnerstva Fakulteta ubraja se suradnja s Ekonomsko-komercijalnim fakultetom u Trstu, Sveučilištem u Rostocku, Visokom ekonomskom školom u Pragu te fakultetima i visokim školama u Beču, Sopotu, Bernu i Berlinu. 
 
Danas Fakultet ima preko osamdeset sklopljenih bilateralnih sporazuma o međunarodnoj suradnji s visokoškolskim institucijama u Europi i svijetu, koji se temelje na znanstveno-nastavnoj i istraživačkoj aktivnosti. 
 
Tijekom proteklih desetljeća Fakultet je kontinuirani jačao i proširivao svoju međunarodnu aktivnost kroz različite oblike suradnje, kao što su:
·         Suradnja s inozemnim institucijama na temelju potpisanih međunarodnih sporazuma,
·         Uključenost u međunarodna udruženja, organizacije i programe,
·         Organizacija međunarodnih konferencija i ljetnih škola,
·         Uključenost u međunarodne projekte,
·         Uspostava preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija na engleskom jeziku. 
 
Redovito se ostvaruju studijski boravci naših profesora i studenata u inozemstvu, kao i duži boravci inozemnih profesora koji u svojstvu predavača i istraživača borave na Ekonomskom fakultetu Rijeka.  Posljednjih 10 godina kao stipendisti Fulbright programa na našem je fakultetu predavalo 4 nastavnika, dok su dva naša profesora, također u okviru Fulbright programa, provela po godinu dana u SAD-u. Kraći studijski boravci naših profesora organizirani su u suradnji s partnerima iz SAD-a, u državama Kentucky i Cleveland te na konferenciji ALIS.
 
Međunarodna razmjena studenata ostvaruje se i posredstvom studentske organizacije AIESEC.
Posljednjih desetak godina, u nastojanju da se nastavna i istraživačka djelatnost čim više približe svjetskim standardima, međunarodna je suradnja i dodatno pojačana. Rezultati su vidljivi u redefiniranim i obogaćenim nastavnim programima preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U okviru redovite nastave, više puta kroz godinu organiziraju se gostujuća predavanja stranih profesora. Isto tako, i naši nastavnici održavaju predavanja na inozemnim sveučilištima. Kao poticaj kvalitetnijem studiranju pojačan je i bibliotečni fond, što vlastitim nabavkama što donacijama, i to za novih 10 000 knjiga stranih izdavača. Značajan dio međunarodne suradnje ostvaruje se kroz znanstvene i stručne istraživačke projekte. Praktično svi projekti Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz naše istraživače, u visokom omjeru, uključuju i strane istraživače iz SAD-a, Australije, Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, BiH i drugih zemalja. Suradnja u istraživačkoj djelatnosti rezultirala je bogatom izdavačkom djelatnosti.
 
Ekonomski fakultet Rijeka redovito izdaje Zbornik radova EF Rijeka  u kojem se objavljuju radovi na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Od ostalih publikacija vrijedno je spomenuti brojne objavljene radove naših nastavnika u inozemstvu. Vjerojatno najizraženiji oblik prisutnosti naših nastavnika u međunarodnim znanstvenim krugovima čine organizacije međunarodnih konferencija, seminara i okruglih stolova.  
 
 
Povjerenstvo  za međunarodnu suradnju  
Doc. dr. sc. Igor Cvečić, predsjednik 
Prof. dr. sc. Mira Dimitrić
Izv. prof. dr. sc. Ivana First Komen
Doc. dr. sc. Maja Grdinić, ERASMUS i CEEPUS koordinatorica
Doc. dr. sc. Vesna Buterin
Mr. sc. Marko Donadić, stručni suradnik za međunarodne odnose Predstavnik/ca studentskog zbora   

Kalendar

Ekonomski fakultet u Rijeci koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se