Međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja

Od svojeg osnutka 1961. godine Fakultet razvija međunarodnu suradnju s brojnim međunarodnim visokoškolskim institucijama.  
 
 
Najranija partnerstva uspostavljena su s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Osijeku i Splitu, zatim u Beogradu, Ljubljani te Sarajevu. Među najranija partnerstva Fakulteta ubraja se suradnja s Ekonomsko-komercijalnim fakultetom u Trstu, Sveučilištem u Rostocku, Visokom ekonomskom školom u Pragu te fakultetima i visokim školama u Beču, Sopotu, Bernu i Berlinu. 
 
Danas Fakultet ima preko osamdeset sklopljenih bilateralnih sporazuma o međunarodnoj suradnji s visokoškolskim institucijama u Europi i svijetu, koji se temelje na znanstveno-nastavnoj i istraživačkoj aktivnosti. 
 
Tijekom proteklih desetljeća Fakultet je kontinuirani jačao i proširivao svoju međunarodnu aktivnost kroz različite oblike suradnje, kao što su:
·         Suradnja s inozemnim institucijama na temelju potpisanih međunarodnih sporazuma,
·         Uključenost u međunarodna udruženja, organizacije i programe,
·         Organizacija međunarodnih konferencija i ljetnih škola,
·         Uključenost u međunarodne projekte,
·         Uspostava preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija na engleskom jeziku. 
 
Redovito se ostvaruju studijski boravci naših profesora i studenata u inozemstvu, kao i duži boravci inozemnih profesora koji u svojstvu predavača i istraživača borave na Ekonomskom fakultetu Rijeka.  Posljednjih 10 godina kao stipendisti Fulbright programa na našem je fakultetu predavalo 4 nastavnika, dok su dva naša profesora, također u okviru Fulbright programa, provela po godinu dana u SAD-u. Kraći studijski boravci naših profesora organizirani su u suradnji s partnerima iz SAD-a, u državama Kentucky i Cleveland te na konferenciji ALIS.
 
Međunarodna razmjena studenata ostvaruje se i posredstvom studentske organizacije AIESEC.
Posljednjih desetak godina, u nastojanju da se nastavna i istraživačka djelatnost čim više približe svjetskim standardima, međunarodna je suradnja i dodatno pojačana. Rezultati su vidljivi u redefiniranim i obogaćenim nastavnim programima preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U okviru redovite nastave, više puta kroz godinu organiziraju se gostujuća predavanja stranih profesora. Isto tako, i naši nastavnici održavaju predavanja na inozemnim sveučilištima. Kao poticaj kvalitetnijem studiranju pojačan je i bibliotečni fond, što vlastitim nabavkama što donacijama, i to za novih 10 000 knjiga stranih izdavača. Značajan dio međunarodne suradnje ostvaruje se kroz znanstvene i stručne istraživačke projekte. Praktično svi projekti Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz naše istraživače, u visokom omjeru, uključuju i strane istraživače iz SAD-a, Australije, Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, BiH i drugih zemalja. Suradnja u istraživačkoj djelatnosti rezultirala je bogatom izdavačkom djelatnosti.
 
Ekonomski fakultet Rijeka redovito izdaje Zbornik radova EF Rijeka  u kojem se objavljuju radovi na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Od ostalih publikacija vrijedno je spomenuti brojne objavljene radove naših nastavnika u inozemstvu. Vjerojatno najizraženiji oblik prisutnosti naših nastavnika u međunarodnim znanstvenim krugovima čine organizacije međunarodnih konferencija, seminara i okruglih stolova.  
 
 
Povjerenstvo  za međunarodnu suradnju  
Doc. dr. sc. Igor Cvečić, predsjednik 
Prof. dr. sc. Mira Dimitrić
Izv. prof. dr. sc. Ivana First Komen
Doc. dr. sc. Maja Grdinić, ERASMUS koordinatorica
Doc. dr. sc. Maja Vujicic, CEEPUS koordinatorica
Doc. dr. sc. Vesna Buterin
Davorin Balaž, mag.oec, asistent
Mr. sc. Marko Donadić, stručni suradnik za međunarodne odnose
Anna Kaic, Predstavnica studentskog zbora   

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se