O studiju

O studiju

Namjena programa i cilj studija

Program je sadržajno koncipiran na način da pruži dodatna znanja svima onima koji već rade u kontrolingu ili sličnim službama i onima koji se žele usmjeriti na te poslove. Odnosno, kao prvo voditeljima službi kontrolinga, plana i analize, interne revizije, financijskim stručnjacima, analitičarima, planerima, internim revizorima, računovođama kao i menadžerima i članovima uprave, te drugima.

Cilj ovog studija je osposobljavanje stručnjaka - kontrolera koji su vrlo tražena profesija s obzirom da je kontroling stručna i savjetodavna funkcija koja pomaže menadžmentu i upravi usmjeravati poduzeće ka realizaciji postavljenih ciljeva. Koordinacijom i integracijom upravljačkih funkcija kontroling:
•povezuje ciljeve i planove poduzeća, te nadzire njihovu realizaciju
•analizira razne pojave u poslovanju poduzeća polazeći od potencijala, prilika ali i rizika unutar i izvan poduzeća, te perspektive razvoja
•ocjenjuje i predlaže rješenja po raznim pitanjima iz poslovanja
•uspoređuje poslovanje s najboljom praksom i predlaže rješenja
•kroz informacijski sustav i izvještavanje omogućava pravovremeno i kvalitetno donošenje odluka i upravljanje poslovnim procesima
•potiče na veću odgovornost i pravilnost obavljanja poslova i zadataka te učinkovitije upravljanje u cilju društveno odgovornog poslovanja.
 
           
 
 
 
 
 
 

 
  Trajanje studija i izvođenje studija

Poslijediplomski specijalistički studij "Kontroling" traje 1,5 akademsku godinu tj. dva semestra predavanja i jedan semestar pisanje završnog rada. 
Program je prilagođen polaznicama pa se izvodi petkom (od 16:30 do 20:30 sati) i subotom (od 9:00 do 13:00 i 14:00 do 18:00 sati) i to svaki drugi tjedan. 
Razdoblje završetka studija je 3 godine od dana upisa s mogućnošću produženja uz plaćanje. 
Ukupan fond sati iznosi 190.
  
         
  Uvjeti upisa na studij 

Na studij se mogu upisati svi studenti koji su završili četverogodišnji sveučilišni studij (po starom programu), odnosno diplomski sveučilišni studij (minimalno 300 ECTS) iz ekonomije ili poslovne ekonomije.

Studenti koji su završili studij iz drugog područja mogu se upisati na studij uz ispunjavanje dodatnih uvjeta, i to minimalno dvogodišnje radno iskustvo u struci relevantnoj za obavljanje kontroling funkcije ili su obvezni dokazati poznavanje osnovnih znanja iz ekonomije polaganjem sljedećih predmeta: Osnove ekonomije, Menadžment i Računovodstvo.

 
 
 Kompetencije polaznika po završetku studija 

Završetkom specijalističkog poslijediplomskog studija, polaznik će biti osposobljen za samostalno obavljanje poslova i zadataka u okviru kontroling funkcije u privatnom ili javnom sektoru. Polaznik će naučiti implementirati analitičke, statističke i matematičke metode za potrebe planiranja i analiziranja, koristiti se relevantnim instrumentima strateškog i operativnog kontrolinga za potrebe informiranja upravljačke strukture. Polaznici će također izučiti komunikacijski sustav bitan za funkciju kontrolera kao koordinatora svih upravljačkih funkcija u poduzeću, te steći ostala potrebna znanja iz međunarodnog okruženja relevantna za obavljanje plansko-analitičkih, kontrolnih i informacijskih područja kontrolinga. 
 
 
              Obveze polaznika 

Sadržaj studijskog programa se izvodi u dva semestra i sastoji se od pet obveznih predmeta i tri izborna predmeta tj. polaznik mora ukupno položiti osam predmeta. Dva izborna predmeta mogu se odabrati s drugih programa unutar studija koji se izvode na Ekonomskom fakultetu u Rijeci ili drugdje, ako je to organizacijski usklađeno.  U prvom semestru izvode se tri obvezna predmeta i izabire jedan do dva  izborna predmeta, a u drugom dva obavezna i jedan ili dva izborna, te prijavljuje završni rad. Uvjet za upis u drugi semestar je ostvarenje odgovarajućeg broja ECTS bodova tj. student mora ostvariti najmanje 16 bodova. Za upis u drugi semestar obavezno mora položiti temeljni predmet Kontroling i korporativno upravljanje.
Završetkom studija polaznik stječe 60 ECTS-a koji se priznaju kod upisa na doktorski studij.
  

Akademski naziv 


Završetkom poslijediplomskog studija stječe se diploma i naziv sveučilišni/a specijalist/ica za kontroling (univ.spec.oec.)
 
 

Cijena studija -  25.000,00 kn
Mogućnost plaćanja u više rata, prema odluci za svaku generaciju studija.


 
 Voditeljica studija: prof. dr. sc. Neda Vitezić
 

 
  
 
Preddiplomski studij Diplomski studij Poslijediplomski studij Study Programs in English

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se