O studiju

O studiju

Zašto sveučilišni specijalistički studij "Ekonomika zdravstva - MBA"?

Sveučilišni specijalistički studij „Ekonomika zdravstva — MBA" ima za cilj obrazovati donosioce odluka u zdravstvu, odnosno osobe koje upravljaju ili će upravljati bolnicama, klinikama, poduzećima u sustavu zdravstva, na različitim razinama i u različitim sektorima. Studij pruža neophodna znanja, alate i vještine za donošenje odluka koje doprinose učinkovitom upravljanju ograničenim zdravstvenim resursima, uspješnom poslovanju privatnih i javnih ustanova te u konačnici pridonose unapređenju zdravlja i blagostanja cjelokupnog stanovništva.

Kome je namijenjen studij Ekonomika zdravstva – MBA?

Studij je namijenjen djelatnicima institucija i ustanova u zdravstvu, zaposlenicima privatnih poliklinika, konzultantskih i farmaceutskih tvrtki, djelatnicima ministarstava, stručnih društva i osiguravatelja u zdravstvu, studentima. Studij je pokrenut s ciljem nadogradnje stečenih znanja te pružanja uvida u suvremene aspekte učinkovitosti, organizacije, raspodjele resursa u zdravstvu te financiranja zdravstva. Studij će polaznike osposobiti za bolje razumijevanje zdravstvene politike u zemljama članicama EU-a, analizu poslovanja i praćenja kvalitete u sustavu zdravstva, objektivnu procjenu uspješnosti i opravdanosti investicija u zdravstvu, unapređenje kvalitete i dostupnosti pružanja usluga u sektoru zdravstva. Studij nudi mogućnost razvoja menadžerskih vještina nužnih za upravljanje ustanovama i organizacijama u sustavu privatnog i javnog zdravstva, bolje razumijevanje načina mjerenja i vrednovanja zdravstvenih ishoda te unapređenje vještina uspješnog strateškog planiranja i kriznog upravljanja u zdravstvenom sustavu. Studenti će moći sudjelovati na međunarodnoj radionici Croatian health economics workshop koju godišnje organizira naša Croatian Health Economics Association.

Jačanje ljudskih resursa u zdravstvu neophodno je za unapređenje kvalitete i povećanje učinkovitosti sustava zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Uz primjenjiva znanja, alate i vještine, studij donosi mogućnost povezivanja polaznika sa eminentnim stručnjacima i stvaranje mreže kvalitetne administracije u zdravstvu.

Koje kompetencije polaznik stječe završetkom Studija? 

  • Upotreba statističkih metoda i alata u izradi analitičkih podloga za donošenje odluka
  • Sposobnost samostalne izrade analize zdravstvenih mikro- i makro-podataka uz korištenje adekvatnih analitičkih modela
  • Interaktivno korištenje statističkih softvera
  •  Sposobnost sagledavanja uloge države i razloga za državnu intervenciju u zdravstvu
  • Razlikovanje principa upravljanja u javnom i privatnom zdravstvu
  • Razumijevanje razvoja i mogućnosti E-zdravstva
  • Razumijevanje načina prilagodbe zdravstvenih sustava trendovima razvoja i globalizaciji
  • Razumijevanje i izradu ekonomskih evaluacija odnosno farmakoekonomskih analiza
  • Procjenjivanje uspješnosti zdravstvenih politika
 Završetkom Studija polaznici će moći:

  • Objasniti temeljne modele, koncepte i principe iz područja ekonomike zdravstva
  • Preispitati stečena teorijska i aplikativna znanja iz područja ekonomike zdravstva
  • Primijeniti napredne kvantitativne metode za donošenje odluka u zdravstvu
  • Tumačiti i rješavati mikroekonomske i/ili makroekonomske probleme u zdravstvu
  • Kritički prosuđivati mikroekonomske i/ili makroekonomske koncepte i varijable

Tko izvodi sveučilišni specijalistički studij "Ekonomika zdravstva - MBA"?

Sveučilišni specijalistički studij „Ekonomika zdravstva - MBA" zajedno izvode Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u prostorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ili online (u slučaju nemogućnosti sudjelovanja uživo). Voditelji kolegija kao i svi gostujući predavači stručnjaci su u svojem području, s bogatim inozemnim i domaćim iskustvom.

Tko može upisati sveučilišni specijalistički studij "Ekonomika zdravstva - MBA"?

Uvjet za upis studija je završen sveučilišni dodiplomski studij prema starom programu ili sveučilišni diplomski studij prema bolonjskom modelu odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kojim se steklo najmanje 300 ECTS bodova.

Koliko traje sveučilišni specijalistički studij "Ekonomika zdravstva - MBA"?

Nastava se izvodi u trajanju od jedne godine (2 semestra) primarno petkom i subotom. Studij završava polaganjem svih ispita, izradom studije slučaja te obranom završnog ispita pred tročlanim Povjerenstvom za obranu. Drugim riječima, umjesto pisanja završnog rada, studenti polaži završni ispit kao sinopsis gradiva koje je student ranije polagao.

Akademski naziv koji se stječe završetkom sveučilišnog specijalističkog studija "Ekonomika zdravstva - MBA"?

Obranom završnog ispita polaznici stječu akademski naziv sveučilišni specijalist odnosno sveučilišna specijalistica ekonomike zdravstva (univ. spec. oec.), a diplomu potpisuju dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci i dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Koliko iznosi školarina Studija?

Cijena Studija po polazniku iznosi 8.000,00 eura uz mogućnost obročnog plaćanja. Moguć je i upis pojedinačnih kolegija po cijeni od 1.500,00 eura po kolegiju za što će se izdati potvrdu o stečenim ECTS bodovima.

 

Brošura studija dostupna je OVDJE. 


 

Prijediplomski studij Diplomski studij Poslijediplomski studij Study Programs in English

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više