Pametni gradovi u funkciji razvoja nacionalnog gospodarstva


Voditelj projekta
dr. sc. Saša Drezgić, sasa.drezgic@uniri.hr 
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet

Suradnici
prof. dr. sc. Helena Blažić, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
prof. dr. sc. Nada Denona Bogović, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
dr. sc. Maja Grdinić, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
dr. sc. Saša Čegar, mag. oec., univ. spec. oec., Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
doc. dr. sc. Sabina Hodžić, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
doc. dr. sc. Petra Karanikić, dipl. oec., LL.M., Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju
Damir Juričić, Sveučilište u Rijeci, Centar za podršku pametnim i održivim gradovima
dr. sc. Ivana Slamić, Sveučilište u Rijeci, Odjel za matematiku

 
Doktorandi
Davor Žmegač, Petrokemija d.d.
Denis Buterin, Porezna uprava Ministarstva financija, Područni ured Rijeka
 
 
Sažetak
Osnovni cilj projekta je pružiti teorijske i empirijske temelje povećanja efikasnosti društva putem implementacije koncepta pametnih gradova, kao jednog od ključnih suvremenih razvojnih modela. U okviru novog koncepta razvoja svaka razina sustava javnog financiranja prolazi kroz temeljitu transformaciju. Radi se o integriranom povezivanju fizičke, društvene i informacijske infrastrukture koja utjelovljuje razinu kolektivne inteligencije države, regije ili grada. Cilj razvoja ovakvih platformi upravo je u povećanju efikasnosti i javnog i privatnog sektora koji će omogućiti zadovoljavanje rastućih društvenih potreba.
U konkretnom smislu zadatak je projekta u osmišljavanju mehanizma na koji suvremene države mogu iskoristiti postojeće informacijsko-komunikacijske tehnologije („Internet stvari"),  te u okviru redefiniranja sustava javnog financiranja, teritorijalno-administrativne organizacije, novih odnosa među razinama javne vlasti te kvalitetnijim te novim javnim uslugama povećati produktivnost čitavog društva. Na regionalnim razinama, zadatak je analizirati učinke prelijevanja tehnološkog razvoja na međuregionalnu razvojnu dinamiku, na unutar-regionalne odnose te nove mehanizme poticanja razvoja. Koncept „velikih podataka", „pametne infrastrukture" i „pametnih zgrada" integriran kroz sustav „interneta stvari" ključan je za realizaciju koncepta pametnih gradova. Navedeni koncepti proučavat će se u teorijskom i komparativnom smislu, ali će se provoditi i empirijske i simulacijske analize. Ključnu ulogu u prikupljanju podataka ima „pametna infrastruktura" te „pametne zgrade" s ugrađenim senzorima koji komuniciraju kroz platformu „interneta stvari".  U tom smislu, proučavat će se koncept „velikih podataka" da bi se dali odgovori o mehanizmu prikupljanja, čuvanja te obrade velike količine podataka čiji je zadatak u pružanju sustavnog rješenja upravljanja te optimizacije urbanom zajednicom u realnom vremenu.











Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više