Prepoznavanje promjena u okolišu i upravljanje rizicima

UNIRI CLASS - A1 Otvoreno personalizirano obrazovanje

Projekt: A1-21-8 Prepoznavanje promjena u okolišu i upravljanje rizicima

(Identifying changes in the environment and risk management)

 

Sažetak

Znanost i tehnologija omogućili su da se, pored primarne proizvodnje, oskudne okolišne resurse iskoristi i u sekundarnoj proizvodnji široke palete proizvoda. To je dovelo i do neintendiranih negativnih eksternih učinaka poput zagađenja okoliša otpadom, stakleničkim plinovima, toksičnim tvarima te neodrživim iskorištavanjem prirodnih resursa. Nepostojanje tržišta i ostalih mehanizama učinkovite i održive alokacije prirodnih bogatstava zahtjeva poznavanje zajedničkog dobra, njegovih supstancijalnih i funkcionalnih svojstava te njegove maksimalne količine održivog korištenja. Izazov koji se posljedično nameće je  prilagodba društva klimatskim promjenama i ekstremnim događajima u prirodi.

Kroz tri kolegija predložene mikro-kvalifikacije (Upravljanje zajedničkim dobrima, Ekstremni prirodni i društveni događaji te Metode obrade podataka u prirodnim i društvenim znanostima) studenti će biti osposobljeni za analizu utjecaja klimatskih promjena i degradacije okoliša na društvene i gospodarske aktivnosti, upoznat će ih se s mogućnostima dizajna institucionalnih mehanizama upravljanja zajedničkim dobrima, naučit će primjenjivati odgovarajuće metode obrade podataka na stvarne probleme i koristiti metode prikaza modela kojima se želi predvidjeti i upravljati rizicima koji su posljedica ekstremnih događaja.

U nastavi će se koristiti inovativni načini učenja i poučavanja, studenti će aktivno sudjelovati u razvoju personaliziranog nastavnog procesa, razvijat će se kritički način razmišljanja te će se primjenjivati i promicati društveno odgovorno ponašanje.

Na razvoju mikro-kvalifikacije radit će interdisciplinarni tim znanstvenika iz područja ekonomije, fizike okoliša te biomedicine i javnog zdravstva, koji će studentima prenositi znanja i iskustva stečena u praksi na stvarnim problemima.

Program će se odvijati na engleskom jeziku i u hibridnom obliku što će omogućiti dostupnost kolegija stranim studentima, kao i praćenje nastave uživo u učionici, ali i putem on-line servisa.

 

 

Popis članova 

doc. dr. sc. Davor Mance

doc. dr. sc. Diana Mance  

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više