Proračunski proces iz perspektive rodne jednakosti

Voditeljica projekta
doc. dr. sc. Ana Marija Sikirić, ana.marija.sikiric@efri.hr
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet

Sažetak
Unatoč percepciji pojedinaca, rodna nejednakost u europskom društvu i dalje ustrajava, a najbolje se oslikava položajem žena na tržištu rada. Žene čine veći udio visokoobrazovanog stanovništva, ali stope aktivnosti, stope zaposlenosti i bruto zarade žena niže su od muškaraca. Navedeno ukazuje da iako žene predstavljaju ogroman radni ljudski potencijal, njihov doprinos vrednovanoj gospodarskoj aktivnosti, rastu i blagostanju je nerazmjeran njihovom potencijalu.
Razlog neravnomjernog sudjelovanja muškaraca i žena na tržištu rada može se povezati s rodnim ulogama koje društvo pripisuje muškarcima i ženama. Društvo očekuje od žene da na sebe preuzima veći dio neplaćenog rada koji joj često onemogućava jednake prilike na tržištu rada. Neuključivanjem na tržište rada žena je financijski ovisna o muškarcu što joj ograničava kontrolu nad vlastitim životom i stvara hijerarhijski odnos podređenosti između jednako vrijednih društvenih skupina.
Budući da je ekonomska snaga neodrživa bez intenzivnijeg participiranja žena na tržištu rada, postojeći problem rodne nejednakosti se sve više stavlja u središte makroekonomskih politika među kojima se, zbog funkcija alokacije i redistribucije, fiskalna politika i proračun nameću kao dobar alat za rješavanje istoga. Vlada potrošnjom javnih sredstava treba uz kontinuiranu podršku gospodarskom razvoju u jednakoj mjeri zadovoljiti javne potrebe svih građana te preraspodjelom bogatstva osigurati veću jednakost i minimalne životne uvjete svih građana pa tako i muškaraca i žena.
Cilj ovog projekta je ukazati da je nužno uvažavati različite društvene i biološki uvjetovane uloge muškog i ženskog stanovništva te na taj način sagledati dodatne kriterije za determiniranje javnih rashoda i prihoda na način koji će, osim stabilizacijskim ciljevima, doprinositi i boljoj preraspodjeli dohotka te jednakom zadovoljenju javnih potreba svih građana pa tako i žena i muškaraca.


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više