Rijeka - europska prijestolnica kulture

Rijeka - europska prijestolnica kulture

 
 
 
 
Rijeka 01. veljače postaje Europska prijestolnica kulture i grad u koji će tog dana biti uprte sve oči Europe. Od ranih jutarnjih sati subote do ranih jutarnjih sati nedjelje odvijat će se bogati kulturni i zabavni program s preko 70 događanja, i to na više od 30 lokacija. 

Centralni događaj otvorenja započinje u 19 i 30 u riječkoj luci. Program  donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Više informacija o svečanosti otvorenja te pratećim događanjima potražite ovdje. 

Poseban dio otvorenja održat će se na Molo longu, prostoru kojeg smo rezervirali za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente koji mogu aktivno sudjelovati u samoj izvedbi programa otvorenja. Naime, publici koja bude dolazila na lokaciju Molo longa podijelit će prilikom dolaska, do najkasnije 18 i 30, 2500 zvona te kojima se može stvarati zvuk i buka, a pomoću kojih će u određenim trenucima imati jedinstvenu priliku sudjelovati u izvedbi programa otvorenja. Ovi će instrumenti sudioničkoj publici ostati ujedno i trajni suvenir s programa otvorenja EPK.

Mole se zainteresirani studenti da se odazovu ovom pozivu te da postanu izvođači na svečanosti otvorenja Europske prijestolnica kulture.  

Studenti se direktno mogu uključiti i u volonterski program Rijeke 2020 te tamo tamo steći konkretna znanja i praktične vještine te iskustvo koje, uz konkretne dokaze, mogu navesti u životopisu. Prilika je to i za nova poznanstva, zabavu ali i osobni i profesionalni rast i razvoj. 

Volonteri Rijeke 2020 će biti osobe koje će među prvima otvarati vrata novih zgrada, surađivati s međunarodnim umjetnicima, producentima i djelatnicima u kulturi, te time direktno doprinositi zajednici. Našim volonterima garantiramo nezaboravno iskustvo ali i nagrade. 

Više o volonterskom programu Rijeke 2020 i prednostima volontiranja potražite ovdje dok se ovdje nalazi prijavnica za volonterski program. 

Više o volontiranju u EPK projektu saznajte svakim radnim danom od 12 do 13 i od 16 do 17 sati u prostorima RiHuba (Ivana Grohovca 1/A – ex Bernardi), a pomoć zatražite i elektroničkim putem na e-adresi volonteri@rijeka2020.eu .


 
Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., i to za program "Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture.
 
Rijeka EPK 2020
 
 
 

 
Međunarodna konferencija «Fashion Week Proljeće 2018: Hrana: politike i inovacije» 
 
 
 U organizaciji  Europske prijestolnice kulture Rijeka2020 (programski pravac Slatko i slano) i EU projekta «Hrana i zajednica» udruge Centar za kulturu dijaloga, te Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci i Mreže hrane, 8. i 9. lipnja 2018. u prostorima DeltaLab-a na adresi Delta 5 (bivši Ivex) u Rijeci održat će se Međunarodna konferencija "Fashion week Proljeće 2018"
 
U predstavljanju projekta sudjelovat će doc. dr. sc. Nenad Vretenar s Ekonomskog fakultet u Rijeci, partnerske institucije na EU projektu. 


PROGRAM Konferencija će po prvi puta u Hrvatskoj okupiti glavne političke aktere, predstavnike civilnog sektora, znanstvene zajednice i medija o gorućem gospodarskom, ekološkom, socijalnom ali i urbanom problemu Europe. Procjenjuje se da se u Europskoj uniji baci trećina proizvedene hrane što predstavlja trošak od nekoliko stotina milijardi eura. Prekomjerno bacanje i doniranje hrane u Hrvatskoj je na velika vrata ušao oslobađanjem doniranje hrane PDV-a 2015. godine, no bitnog pomaka još uvijek nema. Ovom konferencijom želi se uputiti ne samo na problem prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja hrane, kao i inovativnih rješenja uzgoja hrane u gradovima već i ponuditi neophodna rješenja. Tako će na konferenciji, među ostalima sudjelovati i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za bacanje hrane Biljana Borzan, predstavnici Konzuma i Dukata kao dobitnici priznanja Najdonator za 2017. godinu, kao i vodeći predstavnici civilnog sektora Dražen Šimleša te Urša Zgojznik predsjednica društva Ekologi brez meja iz Ljubljane. Poseban doprinos dat će i voditeljica jedne od najinovativnijih platformi za rješavanje nedostatnog doniranja hrane Emma Walsh iz irske organizacije FoodCloud.


 
Ulaz na sva događanja je besplatan.Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se