Robert Matić - uspješni poduzetnik i doktorand na EFRI-u

Robert Matić - uspješni poduzetnik i doktorand na EFRI-u

- Doktorand poslijediplomskog doktorskog studija smjer Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Rijeci 
- Radno iskustvo stekao u javnom sektoru (Primorsko-goranska županija), nakon toga krenuo u poduzetničke vode 
- Predsjednik Savjeta mladih Primorsko-goranske županije putem kojeg promičem i zagovaram prava, potrebe i interese mladih u Primorsko-goranskoj županiji.
- Bivši profesionalni košarkaš te strastveni rekreativni sportaš

Kada je za Vas došlo pravo vrijeme za upis doktorskog studija na EFRIju?
Već prilikom privođenja kraju diplomskog studija odlučio sam kako bih volio nastaviti s akademskim razvojem. Tijekom studija imao sam prilike sudjelovati na ERASMUS programu te sam za vrijeme diplomskog studija boravio jedan semestar u Berlinu, a za vrijeme preddiplomskog  i diplomskog studija imao sam priliku sudjelovati i na drugim inozemnim poslovnim školama i programima u zemljama kao što su: Sjedinjene Američke države, Finska i Engleska. Nakon dosta promišljanja i usporedbe kvalitete studija u ostalim zemljama odlučio sam upisati doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci s obzirom na kvalitetu pruženog dotadašnjeg obrazovanja.  

>> Sve o doktorskom studiju na EFRI-u saznaj OVDJE

Poduzetnik ste i samim time atipična ste kategorija doktoranda - što vas je nagnalo da se odlučite za doktorski studij?
S poduzetničke strane smatram da je dugoročno gledano doktorski studij sigurno isplativa investicija. Potrebno je puno rada, učenja, odricanja i ulaganja u sebe, ali na kraju sve se to višestruko isplati. Činjenica je da su najkonkurentnije upravo one tvrtke koje se brzo i uspješno prilagođavaju sve većim i učestalim zahtjevima tržišta, a u tom smislu i zahtjevi za obrazovanjem i kontinuiranim profesionalnim napretkom radnika rapidno rastu. Uz samo formalno obrazovanje potrebno je steći određena iskustva, vještine i radne navike i tada doktorat ima daleko veću vrijednost i donosi prednosti u odnosu na konkurenciju. Smatram da uz ekonomske ciljeve, doktorat pridonosi i aktivnijoj ulozi pojedinca u društvu kroz poticanje društvene uključenosti, razvoju aktivnoga građanstva te razvijanju individualnih potencijala pojedinca. Naime, doktorati više nisu namijenjeni isključivo osobama koje rade ili planiraju raditi na fakultetu, već je doktoriranje važno za brojne struke jer donosi višu kvalitetu na tržište rada..
 
Što očekujete da će Vama u karijernom smislu donijeti doktorat?
Doktorat je važan prvenstveno za razvoj akademske karijere, ali odgovara i na sve veće zahtjeve tržišta rada kojemu su za razvoj potrebne osobe koje će biti spremne stvarati nova znanja, nove proizvode ili same metoda rada. Uz istraživačke kompetencije, na doktorskom studiju razvijaju se i razne vještine (istraživačke i prezentacijske vještine, upravljanje projektima, kritičko razmišljanje...), a iste nas pripremaju za nove izazove društva i gospodarstva. Razmišljati na način da ću završetkom doktorata imati primjerice 10% veću plaću za meni nije smisao doktorata, za mene je obrazovanje jedna je od najvećih vrijednosti, jer pozitivno doprinosi razvoju svakog ljudskog bića, dopuštajući mu da kroz vlastite sposobnosti ostvari svoj potencijal u svim područjima djelovanja.

Na koji način doktorati i istraživanja u sklopu disertacija mogu utjecati na privatni sektor?
Svugdje u svijetu je danas obrazovanje prepoznato kao temelj razvoja i uspjeha društva i ekonomije znanja. Znanje i dobivene inovacije kroz istraživanja u sklopu doktorskih disertacija mogu definitivno pozitivno utjecati na privatni, ali i javni sektor. Moja istraživanja su posvećena javnom financijama koje je nužno istraživati s obzirom na to da se udio rashoda opće države u BDP-u u Hrvatskoj kreće oko 50% što upućuje na značajnu ulogu države u našem gospodarstvu, prije svega kroz institucije socijalne države, ali može ukazivati i na neracionalno trošenje javnih sredstava. Kroz kvalitativno istraživanje i primjenu kvantitativnih metoda na relevantnim i reprezentativnim uzorcima može se doći do rezultata koji mogu dovesti do racionalizacije i efikasnijeg korištenja resursa u javnom sektoru, a znamo da učinkovit javni sektor može uvelike doprinijeti rastu privatnog sektora. Naravno, u konačnosti bitna je implementacija dobivenih rezultata u praksi jer doktorska istraživanja mogu biti u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva kompletnog društva. 
 
>> Što o skandinavskom modelu doktorata kaže voditelj doktorskog studija Vinko Zaninović

Kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo studiranja na EFRIju i što biste poručili onima koji razmišljaju o upisu?
Tijekom doktorskoga studija sudjelovao sam na predavanjima, istraživačkim seminarima, radionicama i imao sam mogućnost obrazovanja izvan matične institucije na Sveučilištu u Beču kroz program studentske razmjene. Usvojio sam i unaprijedio vještine kao što su vještine rješavanja problema, analitičkoga i kritičkoga promišljanja i provedbe samostalnoga istraživanja. EFRI odiše kvalitetnim profesorskim kadrom uz vrhunski menadžment koji konstantno unaprjeđuju te uvodi inovativniji nastavni plan i program. Zahvalio bih se i svojoj mentorici prof. dr. sc. Heleni Blažić na kooperativnosti i velikoj pomoći da privedem doktorski studij pred sam kraj. Potencijalnim polaznicima doktorskog studija na EFRIju poručujem da će imati priliku učiti od vrhunskih stručnjaka gdje će dobiti jedinstvenu kombinaciju znanja, kompetencija, motivacije te da će razvijati svoju kreativnost koja je prijeko potrebna za razvoj znanstveno-istraživačkih kompetencija koja će im omogućiti da postanu lideri u području ekonomske misli u Republici Hrvatskoj i šire. Također, važno je napomenuti i da sve više poslodavaca uviđa potrebu za visokoobrazovanim kadrom te i sami potiču završavanje doktorata te ih u cijelosti ili djelomično financijski pokrivaju pa prije upisa neka ispitaju i tu mogućnost. 
 
 
 
"Smatram da uz ekonomske ciljeve, doktorat pridonosi i aktivnijoj ulozi pojedinca u društvu kroz poticanje društvene uključenosti, razvoju aktivnoga građanstva te razvijanju individualnih potencijala pojedinca. Naime, doktorati više nisu namijenjeni isključivo osobama koje rade ili planiraju raditi na fakultetu, već je doktoriranje važno za brojne struke jer donosi višu kvalitetu na tržište rada.." Robert Matić

Prijediplomski studij Diplomski studij Poslijediplomski studij Study Programs in English

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više