Stella Hrvatin

Stella Hrvatin

Draga Stella, molim te predstavi nam se u nekoliko rečenica.

Moje ime je Stella Hrvatin, imam 21 godinu i živim u Opatiji. Osnovnu i srednju školu završila sam s prosjekom 5.0 i statusom učenice generacije, a sada paralelno studiram Održivi razvoj i međunarodne odnose te Menadžment na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. U slobodno vrijeme uživam u šetnjama i dobroj hrani, a baterije povremeno punim kratkim vikend izletima.

 

Trenutno studiraš na dva fakulteta. Kako to da si se odlučila upisati EFRI? Kakvi su tvoji dojmovi i da li su ti se ostvarila očekivanja?

Na prvoj godini svog primarnog studija Održivog razvoja i međunarodnih odnosa jako sam se zainteresirala za društveno odgovorno poslovanje. Mislim da je uloga poduzeća u održivom razvoju neizmjerno važna i da su upravo poduzeća ta koja mogu poduzeti konkretne akcije i napraviti najveće promjene. Kako bih bolje razumjela ekonomsku održivost, poduzetničku perspektivu i ojačala znanje iz financija, menadžmenta i marketinga odlučila sam upisati poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kada sam birala drugi studij najviše je prevagnula zanimljivost programa, broj uspješnih alumnija i kvaliteta suradnje s poslovnim sektorom. Jako me vesele EFRI inicijative poput tjedna karijera, studijskih posjeta, seminara, gostujućih predavanja te mogućnosti obavljanja prakse u partnerskim poduzećima. Smatram kako je jako važno da se studenti što prije nauče teoriju s predavanja uočavati i primjenjivati u praksi. Sve navedene inicijative u tome nam uvelike pomažu. Većina kolegija ispunila je moja očekivanja, a znanje koje sam dobila na marketingu i menadžmentu već sam iskoristila u razvoju svoje poduzetničke ideje. Program je jako dobro koncipiran i onaj tko je došao učiti stvarno će i naučiti puno. Različite puzzle znanja samo se slažu jedna do druge, tvore širu sliku i omogućavaju nam da svijet gledamo drugim očima. Obožavam onaj „aha" moment, kada napokon sve sjedne na svoje mjesto!

 

Pored svega, još si na ERASMUS studijskoj razmjeni u Milanu. Obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu globalnom pandemijom, kako je trenutno biti na online međunarodnoj razmjeni?

Erasmusu sam dugo razmišljala i evo ove godine sam se napokon odlučila sudjelovati. Italiju sam odabrala zbog talijanskog jezika i njihove kulture koju obožavam. Odabrala sam IULM, sveučilište u Milanu gdje slušam predmete strateški marketing, održivi razvoj u turizmu, brendiranje gradova i država, destinacijski menadžment i talijanski jezik. Njihov program me najviše privukao zbog količine praktičnog rada i suradnje s profesionalcima. Polovicu predmeta slušam na engleskom, a polovicu na talijanskom i jako me veseli što sam uspjela unaprijediti svoje komunikacijske vještine. Zbog čestih zatvaranja u Milanu odlučila sam predavanja ipak pratiti online. Moram reći da je sve odlično organizirano, gosti iz različitih poduzeća i krajeva Italije nam se uključuju online, predavanja su i dalje ostala jako interaktivna, a često radimo i u grupama u našim „breakout" sobama. Jako naglašavaju praktično iskustvo pa tako trenutno radim na tri različita projekta u tri različite grupe, sve jedan zanimljiviji od drugog. Ima puno posla, ali osobno mislim da je to najbolji način za učenje. Bez obzira na to što smo online, stekla sam puno novih poznanstava i nadam se da ćemo jednom ipak imati prilike otići na pravi milanski Aperitivo. Sve u svemu, svakome bih preporučila da se odvaži na razmjenu i tako spoji ugodno s korisnim.   

 

 

 Moj je cilj postati, prvo, menadžer u odjelu održivog razvoja, a kasnije osnovati poduzeće koje će se baviti savjetovanjem malih i srednjih poduzeća u kreiranju strategije dop-a, implementaciji iste i praćenju rezultata. Želim učiti i razvijati svoje vještine kako bih mogla pomoći poduzećima da kroz primjenu modela društveno odgovornog poslovanja postanu profitabilniji i učine društvo održivijim.

 

 

 

Sudjelovala si i u YUFE uvodnom programu. Kakvo je tvoje iskustvo?

Vijest o tome da je EFRI postao dio mreže mladih sveučilišta u Europi jako me razveselila i odmah sam se prijavila na natječaj. Imali smo mogućnost odabrati samo dva kolegija, a kako je bilo puno zainteresiranih i malo mjesta, na kraju sam uspjela upasti na kolegij Digitalno poslovanje u turizmu sa sveučilišta u Finskoj. Predavanja su nam bila unaprijed snimljena i svi materijali su nam bili na Merlinu tako da je svako za sebe mogao organizirati raspored i učiti svojim tempom. Tijekom 2 mjeseca, koliko je trajao program, imali smo više malih ispita te 2 praktična rada. Prvi je bio vezan za analizu poslovanja jednog poduzeća u turizmu, a drugi je od nas tražio da sami kreiramo strategiju digitalnog poslovanja za poduzeće po želji. Iskustvo je zaista odlično i jako sam sretna što sam imala tu priliku.

 

Područje tvojeg interesa je održivi razvoj. Zašto baš to područje? Što je utjecalo na odluku da svoju karijeru usmjeriš prema tom području?

Imam jako širok spektar interesa, volim izazove, proaktivna sam i ambiciozna, uvijek mi je draže gledati širu sliku nego se fokusirati na detalje i ne volim biti pesimistična nego uvijek razmišljam što može drugačije i bolje. Održivi razvoj je područje koje jako paše mom karakteru, a ujedno se osjećam odlično jer znam da će mi znanje koje dobivam pomoći da ponudim rješenja na neke od društvenih i ekoloških problema koji nas sve brinu. Održivi razvoj je interdisciplinarno područje koje zahtjeva širok spektar znanja, jako je nezahvalno s obzirom da se gotovo nikad ne može pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve dionike jednako, ali i pruža jako puno mogućnosti. Prije svega omogućava mi da budem dio pozitivne promjene u društvu. Često ljudi imaju predodžbu da je održivi razvoj sinonim za zaštitu okoliša, no to je potpuno pogrešan pristup. Održivi razvoj obuhvaća i ekonomsku i društvenu i ekološku održivost i jedino kad imamo ravnotežu između ta tri područja možemo ostvariti održivi razvoj. Ja sam se odlučila fokusirati na društveno odgovorno poslovanje. To je konkretan način na koji poduzeća mogu dati svoj doprinos u ostvarivanju Agende 2030 UN-a. Moj je cilj postati, prvo, menadžer u odjelu održivog razvoja, a kasnije osnovati poduzeće koje će se baviti savjetovanjem malih i srednjih poduzeća u kreiranju strategije dop-a, implementaciji iste i praćenju rezultata. Želim učiti i razvijati svoje vještine kako bih mogla pomoći poduzećima da kroz primjenu modela društveno odgovornog poslovanja postanu profitabilniji i učine društvo održivijim. S novom Komisijom EU naglasak je na cirkularnoj ekonomiji, društvenoj odgovornosti i izvještavanju o održivosti što me ohrabruje da marljivo nastavim učiti i raditi.

 

Kako radiš na razvoju svoje karijere izvan okvira formalnog obrazovanja?

Često sudjelujem na radionicama i  konferencijama te prihvaćam svaku priliku koja mi omogućava da budem u kontaktu s ljudima od kojih mogu puno naučiti o održivom razvoju. Primjerice, trenutno sudjelujem u Akademiji društveno odgovornog poslovanja koju organizira IDOP. Polaznici akademije su većinom predstavnici odjela dop-a nekih od najvećih hrvatskih kompanija, a ja imam priliku biti s njima u grupama gdje radimo na osmišljavanju strategija dop-a, raspravljamo o utjecajima na ciljeve održivog razvoja i razgovaramo o aktualnim trendovima u industriji. Svojim kolegama bih savjetovala da prate aktivnosti koje se događaju u sektoru gdje bi voljeli raditi te da svoje studentske dane iskoriste za istraživanje, učenje i networking. Sve to će im se kad-tad isplatiti.

 

Sudjelovala si u Akademiji regionalnog razvoja i fondova EU, možeš nam reći malo više o projektu i što si dobila sudjelovanjem?

Akademija regionalnog razvoja i fondova EU je program istoimenog gospodarstva kojim nastoje EU projekte i projektni menadžment približiti studentima. Akademija je organizirana tako da se timovi međusobno natječu izvršavajući zadatke pripremljene od strane Ministarstva, a kroz koje se sudionici upoznaju s EU projektima u Hrvatskoj. Uz zadatke su organizirane i radionice na kojima stručnjaci iz prakse studente uvode u EU strukturne instrumente, pisanje projekata, prijavu na natječaje te provedbu projekta. Program je vrlo interaktivan te se tijekom radionica radi u grupama na konkretnim projektnim prijedlozima. Moj tim i ja na kraju smo na temelju odlično odrađenih zadataka zaslužili svoja mjesta na studijskom putovanju u Bruxelles gdje smo dva dana proveli u europskim institucijama učeći o programima za mlade. Imali smo priliku razgovarati s predstavnicima Europske komisije i razgledati prostore Vijeća EU i Komisije. U sklopu Akademije imala sam priliku organizirati mini konferenciju „EU projekti u službi održivog razvoja" koja je bila jako korisna za razvoj mojih organizacijskih i komunikacijskih vještina. 

 

Možeš nam reći više o natjecanjima u kojima si sudjelovala? Odnosno, kako si se odlučila prijaviti i što si dobila svojim sudjelovanjem?

Još od osnovne škole sudjelujem na raznoraznim natjecanjima. Obožavam testirati samu sebe i pred sebe stavljati nove izazove. U svojim studentskim danima većinom sudjelujem na case study natjecanjima, a posebno bih izdvojila prvo mjesto na Lumen natjecanju u organizaciji eStudenta i sve što je poslije njega slijedilo. Rješavala sam slučaj „Odlaganje otpadnog jestivog ulja" kojeg je predstavila INA, a koji je bio vezan uz društveno odgovorno poslovanje. Moj tim osvojio je prvo mjesto te sam se nakon natjecanja javila Ininom odjelu za ljudske resurse i zatražila praksu u odjelu održivog razvoja. Mentorica mi je bila odlična! Objasnila mi je kako ono što učim na fakultetu izgleda u praksi, pokazala mi je kako bi u budućnosti mogao izgledati moj radni dan i koje su sve zadaci i odgovornosti stručnjaka za održivi razvoj što je samo potvrdilo moju želju za daljnjim razvojem u području dop-a. Svako to natjecanje natjeralo me da svoje znanje primijenim na konkretne poslovne situacije, da istražujem i da razmišljam out of the box. Jako je korisno za studente to što se radi na stvarnim poslovnim slučajevima i može se dobiti uvid u aktualne probleme s kojima se susreću poduzeća. A ne treba zaboraviti ni da će odlična rješenja svakako zapeti recruiterima za oko.

 

 

 Svi imamo jednake šanse za uspjeh, ali treba biti svjestan da on ne pada s neba.

 

 

Koje bi natjecanje posebno istaknula i zašto?

Možda najdraže mi je zadnje natjecanje na kojem sam sudjelovala, a to je  „Pokretač" kojeg organizira Studentski.hr. To je u biti natjecanje u društvenom poduzetništvu gdje studenti imaju prilike pokazati svoje inovativne ideje. U prvom krugu natjecanja potrebno je ideju predstaviti u obliku business canvas modela, a 10 najboljih prolazi u finale gdje se pred stručnim žirijem predstavlja poslovni plan u obliku trominutnog pitcha. Na tom natjecanju sam predstavila svoju ideju o aplikaciji koja pomaže mladim talentima steći prva radna iskustva i za nju sam osvojila nagradu što me je dodatno potaklo da krenem s razvojem.

 

Trenutno si u procesu izrade jedne vrlo zanimljive aplikacije. Molim te reci nam više o njoj. Kako si došla na ideju i što možemo očekivati od nje?

Kao što sam već nekoliko puta naglasila, smatram da je jako važno da mladi ljudi već u svojim studentskim danima steknu prva radna iskustva, predstave se poslodavcima, istraže svoje talente i aktivno rade na svojim vještinama. Ipak, svima nam je dobro poznato da nerijetko nije baš lako doći do prilike i da je mali broj poslodavaca koji će dati priliku potpunim početnicima. Iz problema se razvila ideja za aplikaciju na kojoj studenti mogu tražiti prilike, a poslodavci talente. Za razliku od svih ostalih platformi koje su trenutno prisutne na tržištu, aplikacija omogućava poslodavcima da objave svoj projekt, opišu koji problem imaju i zadaju studentima zadatak te da na temelju pristiglih rješenja, najboljoj studentici ili studentu omoguće da rješenje provede u praksu. Studenti mogu odabrati projekte koji su u skladu s njihovim karijernim planom ili se pak iskušati u nečemu potpuno novom. Ono što je najvažnije je da ih nitko neće prosuđivati na temelju dotadašnjeg iskustva ili formalnog obrazovanja, već na temelju znanja i vještina koje su pokazali u svom rješenju. Poslodavcima se tako otvara velika baza talenata i novih ideja, a studenti će dobiti priliku za praksu i radna iskustva. Ono što je super je da čak i kad ne dobiju praksu ili posao njihov trud nije bio uzalud jer će za svako poslano rješenje od poslodavaca dobiti feedback iz kojeg mogu učiti i na temelju kojeg se mogu dalje razvijati.  

 

Kako uspijevaš uskladiti sve obaveze? Neki savjet?

Mislim da je najvažnije znati postaviti realne ciljeve, odrediti prioritete i dobro procijeniti koliko je vremena potrebno za obaviti neki zadatak. Ono što sam od malena naučila je da je najbolje sve obavljati na vrijeme i ne odgađati obveze. Jednom kad se sve nakupi teško se vratiti u ritam. Nema ništa bolje nego nakon dugog tjedna punog obveza vidjeti kvačice na to do listi i osjetiti olakšanje jer je sve obavljeno kako treba i na vrijeme.

 

Poruka za kraj?

Onaj tko ima jasan cilj i veliku želju uspjet će ma o kojem god se području radilo i bilo gdje na svijetu. Kada je osoba ambiciozna, ustrajna i marljiva, prevladat će svaki izazov koji se nađe na putu. A što je izazov veći to je uživanje u uspjehu slađe! Svi imamo jednake šanse za uspjeh, ali treba biti svjestan da on ne pada s neba.

 

 

Travanj, 2021.

 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više