Tamara Popić

Tamara Popić

Bok, Tamara! Za početak, reci nam nešto više o sebi. 

Ja sam Tamara Popić, jednostavna 23-godišnja djevojka koja studira i igra odbojku u svom rodnom gradu koja voli druženja s prijateljima i obitelji te putovanja. Kapetanica sam HAOK Rijeke, dobitnica sam Dekanove nagrade za sport za 2021./2022. akademsku godinu te igram za Riječku odbojkašku sveučilišnu ekipu. Ove godine sam i kapetanica iste, a u lipnju nas čeka Final Four državnog sveučilišnog natjecanja u Poreču.

Odakle ljubav prema sportu, odnosno odbojci?

Roditelji su nam bili sportaši tako da smo sestra i ja od malena u sportu. Počele smo s atletikom i tenisom i onda smo se ipak odlučile za ekipni sport. Mama je bivša košarkašica a tata odbojkaš, pa sam kao mala uvijek imala loptu u rukama i na kraju, a u 4. osnovne odlučila sam se za odbojku. 
 
S obzirom da si aktivan i uspješan sportaš, kako to da si se odlučila za studij na našem Fakultetu? 

Završila sam Talijansku gimnaziju u Rijeci te sam bila u nedoumici nastaviti li studij u Rijeci ili otići na fakultet u Italiju. Htjela sam upisati neki fakultet koji nije vezan uz sport. U tom trenutku mi se Ekonomski fakultet činio kao dobra odluka zato što nakon završetka studija imam najširu mogućnost pri odabiru posla. Mislim da je naš Fakultet najsvestraniji po tom pitanju. Tada sam bila član seniorske ekipe HAOK Rijeke ali nisam još bila član prve postave tako da sam htjela ostati i stasati u tom klubu, stoga sam upisala Ekonomski fakultet u Rijeci. 

Studentica si pete godine smjera Menadžment. Možeš li nam ukratko sumirati svoje iskustvo studiranja na tom studiju? 

Mogu reći da mi je ovih pet godina proletjelo prebrzo! Rekla bih da je program je jako zahtjevan, uz sve seminare, kolokvije, kratke testove i završne ispite uzimajući u obzir uvjet prolaza svih ishoda, sam fakultet te tjera da konstantno budeš angažiran, radiš i učiš. Mislim da je zaista ključ u dobroj organizaciji i dobri rezultati neće izostati! Sada, kada pogledam unatrag, fakultet nam je omogućio zaista svašta, od zanimljivih gostujućih predavanja, raznih programa za sudjelovanje kao što je Program studentskog poduzetništva do volonterskih i sportskih akcija i aktivnosti. 

Za one koji ne znaju – kapetanica si seniorske odbojkaške ekipe HAOK Rijeka. Kako uspijevaš uskladiti sve sportske obaveze (treninzi, utakmice) s redovnim studiranjem na našem fakultetu? 

Ja sam dio „covid generacije" te sam provela 3 semestra online, tako da je tada bilo malo lakše to sve uskladiti. Po meni je bitno odrediti prioritet u tom trenutku, npr. bilo je situacija kada sam imala gostujuću utakmicu srijedom te sam za isti dan imala predviđeno izlaganje seminara, no tada su mi profesori izlazili u susret i dodijeljivali drugi termin izlaganja. Događalo se i da imam kolokvij ili završni ispit u vrijeme nekog treninga, no naravno da je tada važnije napisati doći na fakultet napisati kolokvij.
 
Kategorizirani sam sportaš i stvarno mogu pohvaliti i ovim putem zahvaliti svim profesorima koji su bili tako uljudni, strpljivi, razumni i spremni za izaći u susret! 
 
Uz studiranje i odbojku, imaš li slobodnog vremena kojeg koristiš za druge hobije? 

Uvijek se nađe vremena! Slobodno vrijeme tijekom dana najviše volim provoditi s prijateljima, a kada nađem malo više slobodnog vremena, uživam jahati konje u Istri i putovati u Francusku pošto mi dečko živi tamo. 

Opiši nam jedan svoj „tipični" dan. 

Obično mi jutro započne ili treningom ili predavanjima na faksu, ovisno kakav je raspored predavanja. Ukoliko imam kasnije predavanja, odem na jutarnji trening, a ukoliko imam predavanja ujutro, odem na faks. Nakon predavanja slijedi ručak s kolegama u menzi te odlazim doma ukoliko imam za učiti, raditi seminar i slično. U predvečernjim satima idem na trening u teretanu i onda slijedi trening odbojke, nakon čega se vraćam doma oko 22 sata te malo odmorim i nastavim učiti ukoliko je to potrebno. Recimo da sam noćna ptica pa mi kasnovečernje učenje nije nikakav problem. 

S obzirom da uskoro završavaš studij, kakvi su tvoji planovi za budućnost? U kojem smjeru bi voljela dalje nastaviti svoju karijeru? 

Trenutno mi je u planu odbojkaška karijera, nastaviti igrati odbojku, želja mi je otići igrati u inozemstvo i radim na tome. Što se tiče druge karijere, jako me zanimaju EU projekti, dapače, sada sam na praksi u jednoj konzultantskoj firmi koja se bavi vođenjem i administriranjem EU projekata, izradom poslovnih planova i investicijskih projekata i to me je baš zaintrigiralo, tako da bi voljela nastaviti definitivno u tom smjeru što se tiče nekog budućeg zaposlenja. 
 

Smatraš li da će ti znanje i vještine stečene na našem Fakultetu doprinijeti u daljnjem razvoju karijere?

Naravno da smatram da će mi znanje stečeno na Fakultetu pomoći u daljnjem razvoju karijere, a što se tiče vještina, smatram da najveći obol imaju seminarska izlaganja, gdje sam naučila opušteno pričati pred publikom. Smatram da mi je pisanje seminara uvelike pomoglo vezano za praksu, gdje imamo zadatak napisati cijele studije, a sa sličnim sam se susrela na Fakultetu. Voljela bi spomenuti i gostujuća predavanja koja nam fakultet omogućuje te zahvaljujući njima imam bolji uvid u nekakva iskustva u praksi a ne samo u teoriji. 

 
Kakvu poruku imaš za svoje sadašnje kolege, a i buduće generacije koje dolaze? 

Što se tiče sadašnjih kolega, neka i dalje budu uporni i angažiraju se u različitim pozivima koje im nudi i omogućuje fakultet, a budućim generacijama svakako preporučujem ovaj Fakultet zato što mislim da se svatko može pronaći u njemu pošto ima mnoštvo smjerova i opcija, uz redoviti studij postoji i izvanredni online studij, postoji smjer na engleskom jeziku… Fakultet zaista ima sluha za svakoga, od administrativnog osoblja do profesora, svi su spremni pomoći i izaći u susret, i mislim da će studenti zaista pronaći na ovom Fakultetu svoju priliku i ono što žele.




Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više