Tanja Fatur Šikić

Tanja Fatur Šikić

- Savjetnica za procjenu vrijednosti nekretnina, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša,                         Primorsko-goranska županija

- Dobitnica prestižnog međunarodnog priznanja EDAMBe za najbolju disertaciju (treće mjesto)

 

Koji je bio vaš prvotni  motiv za upis na doktorski studij?

Tijekom pohađanja Poslijediplomskog specijalističkog studija „Kontroling" na Ekonomskom fakultetu u Rijeci zaintrigirao me istraživački dio studija. Kroz pripremu seminara i magistarskog rada, naučila sam provesti istraživanje, povezivati pojmove, te kritički razmišljati što mi je kasnije omogućilo objavu članaka u časopisima. Međutim, nedostajala mi je ta posljednja stepenica u obrazovnoj karijeri, te je logičan sljedeći korak bio upis doktorskog studija. S obzirom da radim u Rijeci, odgovaralo mi je da je studij blizu i da je prilagođen potrebama nas pojedinaca koji radimo. Predavanja su se održavala petkom popodne i subotom ujutro. S obzirom da znanje danas eksponencijalno raste iz dana u dan, doktorski studij mi je omogućio da ostanem u toku sa novim znanjima. Još prilikom upisa sam imala afinitete prema određenim temama za doktorat, ali je konačno izabranu temu trebalo drugačije postaviti i obraditi u čemu mi je puno pomogla mentorica prof. Đula Borozan, na čemu sam joj iznimno zahvalna. Dodatna motivacija mi je bila suradnja sa vrhunskim stručnjacima u području energetske ekonomije i dobivanje povratnih mišljenja za svoje istraživanje.

 

>> Sve o doktorskom studiju na EFRI-u saznaj OVDJE

 

Za svoj doktorski rad osvojili ste 3. mjesto na natječaju za najbolju disertaciju koju dodjeljuje EDAMBA – kakav je osjećaj naći se u društvu najboljih?

Nagrada me izuzetno obradovala jer je takva nagrada za mene bila zaista veliko priznanje. Prvi korak je bio da povjerenstvo sa Ekonomskog fakulteta odabere moj doktorat kao najbolji i da me predlože za nagradu, što je za mene već bila velika čast. Kad je stigla i nagrada EDAMBA-e gdje je između više od 70 sveučilišta iz 26 zemalja moja disertacija izabrana za 3. mjesto, veselje je bilo veće. Također mi se pružila prilika da odem predstaviti rezultate istraživanja na Sveučilište u Oxfordu gdje sam mogla razmijeniti mišljenja i iskustva s vrhunskim znanstvenicima i stručnjacima pristiglih sa drugih fakulteta. Najzanimljiviji dio su mi bila postavljena pitanja i diskusija o temi mog rada, što mi je dalo nove ideje za istraživanje i poticaj za daljnju ustrajnost u radu. Ova nagrada poručuje da se predani rad i želja za napretkom prepoznaju i nagrađuju, te svakako daje snagu za daljnje izazove u znanstvenom radu.

 

Na koji način je stjecanje doktorata utjecalo na Vas u osobnom i profesionalnom smislu?

Otvorilo mi je nove mogućnosti sagledavanja stvari, mogućnost analitičkog i kritičkog razmišljanja, te provođenja samostalnog znanstveno-istraživačkog rada. Usavršila sam primjenu raznih istraživačkih metoda kao i izlaganje rezultata na stručnim konferencijama. Zaista me izgradilo kao bolju osobu. Kao dobitnica stipendije Republike Austrije i Erasmus stipendije provela sam jedan semester na Alpen Adria Sveučilištu u Klagenfurtu, gdje sam slušala predavanja iz ekonometrije i pisala disertaciju. Također sam imala priliku usavršiti engleski i njemački jezik. Smatram da me doktorat pripremio za stalne izazove društva i da me je na taj način izdvojilo od ostalih kako u znanstvenom, tako i u osobnom životu. Nakon završetka studija postala sam vanjski suradnik na Pomorskom fakultetu u Rijeci, te sam sudjelovala na pripremi stručnih studija opravdanosti davanja koncesija.

 

U kojem smjeru planirate razvijati vašu karijeru nakon što se postali doktorica znanosti?

Želja mi je i dalje razvijati karijeru, provoditi istraživanja, pisati članke i prezentirati radove na konferencijama jer na taj način mogu stjecati nova saznanja i napredovati  kroz znanstveni rad. Voljela bi povezati znanost i praksu na način da jedan dio vremena radim u nekoj znanstveno-istraživačkoj instituciji gdje bi mogla primijeniti dosadašnje stečeno znanje kao i biti u toku sa novim znanjima, prenositi stečeno znanje i stjecati novo.

 

Kakav je osjećaj biti žena u svijetu znanosti? Postoji li ravnopravnost?

Položaj žena danas je puno bolji nego što je bio dugo tijekom povijesti, ali je do pune ravnopravnosti potreban udruženi napor samih žena i muških kolega i partnera. Žena će i dalje nastaviti manevrirati između posla i obitelji više nego što to čine muškarci. Kako bi postigle ravnotežu trebaju prihvatiti da u pojedinim fazama života moraju dati više obitelji, a nekada više na poslu. Iako sam trenutno na porodiljnom, uspjela sam sudjelovati na dvije konferencije i objaviti članak na temu svog doktorata što je zahtijevalo dobru organizaciju i balansiranje između pisanja članaka, obitelji i ostalih obaveza. Zaista je lijepo biti među znanstvenicima, međutim to traži i određeno odricanje, kontinuirano učenje i rad u svoje slobodno vrijeme.

 

Koja je Vaša poruka/savjet budućim doktorandima i zašto upisati Doktorski studij?

Budućim doktorandima mogu poručiti da će im doktorski studij pružiti mogućnost sudjelovanja na predavanjima, istraživačkim seminarima i radionicama, da će se kroz doktorski studij razvijati kao znanstvenici i osobe. Također će se moći obrazovati i izvan matične institucije putem programa studentske razmjene. Mogu istraživati teme koje su njima interesantne uz veliku pomoć profesora i stručnjaka koji ih putem organiziranih radionica i seminara vode do krajnjeg cilja. Za osmišljavanje dobro ustrojenog istraživanja nužno je znanje iz znanstvene metodologije. Dio tog znanja steći će na doktorskom studiju, ali ključan dio treba prenijeti mentor. U cijelom procesu stjecanja doktorata zaista niste sami, a ključ uspjeha kod stjecanja doktorata su, između ostalog, upornost i izvrstan mentor. Svi se tijekom studiranja i rada suočavamo sa mnogobrojnim preprekama, ali mali koraci će vas dovesti do cilja, a tu je uvijek i mentor da vam pomogne da razvijete svoj znanstveni i istraživački rad, ali i sebe kroz taj rad.

 

  

"Žena će i dalje nastaviti manevrirati između posla i obitelji više nego što to čine muškarci. Kako bi postigle ravnotežu trebaju prihvatiti da u pojedinim fazama života moraju dati više obitelji, a nekada više na poslu."

 

 

>> Sve o doktorskom studiju na EFRI-u saznaj OVDJE

Prijediplomski studij Diplomski studij Poslijediplomski studij Study Programs in English

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više