Učinci neopipljivog kapitala u hrvatskoj ekonomiji

Voditeljica projekta
prof. dr. sc. Dunja Škalamera-Alilović, dunja.skalamera-alilovic@efri.hr
Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet

Suradnici
prof. dr. sc. Mira Dimitrić, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
prof. dr. sc. Nada Denona Bogović, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
prof. dr. sc. Tjaša Redek, Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta
prof. dr. sc. Davor Vašiček, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
doc. dr. sc. Nikolina Dukić Samaržija, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
doc. dr. sc. Andrea Arbula Blecich, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
Daria Maravić, mag. oec., Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet


Sažetak
Tradicionalna ekonomska doktrina u istraživanju izvora stvaranja vrijednosti oblikovala je koncepte materijalnog i financijskog kapitala. U suvremenim ekonomskim uvjetima funkcioniranja nacionalnih ekonomija sve veću i presudnu važnost dobiva neopipljivi kapital – intelektualni kapital, znanje, neopipljiva imovina, „skriveni" kapital, inovacije, informacije i sl. Pokazalo se da je upravo taj kapital nadrastao mogućnosti kombiniranja tradicionalnih ekonomskih čimbenika i omogućio neslućeni rast u stvaranju nove vrijednosti. Neopipljivi kapital pokazuje se presudnim čimbenikom na razini profitnih performansi poduzeća, kao i na razini globalne konkurentnosti nacionalne ekonomije. Stoga su opravdani napori u iznalaženju kriterija i metoda identifikacije i vrednovanja elemenata neopipljivog kapitala, kao i mjerenja njihovih učinaka na svim razinama ekonomskog funkcioniranja – od razine poduzeća do nacionalne i globalne razine. To je posebno opravdano i nužno u nacionalnim ekonomijama koje žele ubrzati korak u dostizanju više željene razvojne razine, kao što je Hrvatska.
Ovim se projektom kao inovativnim u domeni recentnih nacionalnih ekonomskih istraživanja želi otvoriti  područje istraživanja i mjerenja učinaka neopipljivog kapitala u hrvatskoj ekonomiji – u privatnom i javnom sektoru, obuhvaćajući mikroekonomski i makroekonomski aspekt analize, kao i računovodstvenu problematiku priznavanja i mjerenja neopipljive imovine.
Dosadašnjim spoznajama dokazana je važnost neopipljivog kapitala i oblikovana je metodologija mjerenja koja zahtijeva primjenu i usavršavanje, a što je obuhvaćeno ciljevima predloženog projekta, čijim će se ostvarenjem dokazati postojanje veze između neopipljivog kapitala i rasta nacionalnog gospodarstva, nacionalne konkurentnosti i uspješnosti poslovnih subjekata. Istraživački tim svojom dosadašnjom znanstvenom profilacijom može pokriti sve zadane istraživačke razine, a projekt treba omogućiti i usavršavanje mlade suradnice – doktorandice.





Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više