Ugljikov otisak

Ugljikov otisak


 
 
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao prva visokoškolska institucija u centralnoj i istočnoj Europi koja je izračunala svoj ugljikov otisak
                                                                                                                                                                                                                                                                      
   
 
                                                              
 
 
          
            
 
 
U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje trogodišnjeg LIFE Clim’Foot projekta „Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata" (engl. Climate Governance: Implementing public policies to calculate and reduce organisations carbon footprint), u pet zemalja Europske unije - Francuska, Italija, Grčka, Mađarska i Hrvatska.
 
Koordinator projekta je francuska Agencija za upravljanje okolišem i energetikom ADEME, a hrvatski partner na projektu je Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP). Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci od samog početka sudjeluje u ovom europskom LIFE Clim’Foot projektu. U okviru projekta izrađen je nacionalni model za izračun ugljičnog otiska poslovnih subjekata, prilagođen hrvatskim uvjetima. Model se temelji na francuskom Bilan Carbone modelu, a usklađen je s međunarodnim standardima te preporukama Europske komisije.
 
Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova, koja se sastoji od 172 nacionalna faktora.U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-tak odabranih poslovnih subjekata.
 
Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci, koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je fakultet odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će Ekonomskom fakultetu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska.  Osim izračuna, projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.
 
Cilj izrade Strategije je maksimalno smanjenje ugljikovog otiska poslovnog subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava provedbom odabranih troškovno-učinkovitih mjera, što bi u konačnici dovelo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena. Ekonomski fakultet u Rijeci zajedno s EIHP-om sudjelovati će i u izradu Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.  Ekonomski fakultet Rijeka već dugi niz godina osmišljava i sudjeluje na programima i projektima vezanim uz održivi razvoj, energetiku i ekologiju te je osnivač i jedinstvenog interdisciplinarnog MBA studija u jugoistočnoj Europi „Ekonomija energetskog sektora" kojeg izvodi u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar.
 
Voditelji LIFE Clim’Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su prof.dr.sc. Saša Žiković i doc.dr.sc. Dejan Miljenović.

 
 

                                                                                          

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više