Cilj programa:
U okviru programa "Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama" tumačeni su načini sprječavanja bacanja hrane počevši od boljeg planiranja nabavke hrane, ponovne upotrebe viškova, kompostiranja ostataka, doniranja viškova i slično. Te su teme vrlo aktualne u većini europskih zemalja, no u Hrvatskoj se na razini javnih politika i subjekata (građana, tvrtki) o njima vrlo malo zna i govori.
Ovaj program cjeloživotnog učenja predstavlja i način komunikacije o ekonomskim i ekološkim posljedicama prekomjernog bacanja hrane sa zainteresiranom publikom te posljedično, poticanje društvene promjene potrebnih za umanjivanje problema vezanih uz prekomjerno bacanje. Problem prekomjernog bacanja hrane i mogućnosti doniranja su aktualna tema za jedinice lokalne samouprave, poduzeća koja se bave proizvodnjom ili prodajom prehrambenih proizvoda, organizacije civilnog društva koja se žele uključiti u sustav doniranja hrane, kućanstva, ali i za poduzetnike zainteresirane za uključivanje u socijalno poduzetništvo u domeni cirkularneekonomije. U provedbi programa sudjelovati će znanstvenici i stručnjaci s prethodnim iskustvima vezanima uz povećanje doniranja hrane i umanjivanje prekomjernog bacanja. Uključene organizacije civilnog društva kroz suradnju sa Ekonomskim fakultetom na ovom programu cjeloživotnog učenja započinju s osmišljavanjem dugoročne, samoodržive aktivnosti putem koje će polaznicima programa biti prenesena znanja u domeni njihovo grada – dakle, poticanje održivog razvoja i smanjenje nesigurnosti u opskrbi hrane najsiromašnijih.
Program se izvodi 14 sati raspoređenih na 2 dana po 7 sati uz predviđenu radnu pauzu za ručak. Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Prvog dana održati će se teorijski dio programa dok će drugog dana programa biti organizirane radionice na kojima će polaznici uz mentorstvo predavača na rješenjima zadanih problema.
- razlikovati društveno korisno učenje od ostalih oblika učenja te prepoznati koja je koja je važnost takvog obrazovanja- identificirati i analizirati 3 aspekta nastanka otpada od hrane: ekonomski, društveni i okolišni te moći objasniti njihovu međusobnu povezanost- osmisliti i planirati doniranje viškove hrane koje se ne može prodati- osmisliti i planirati skladištenje i zbrinjavanje hrane s ciljem umanjenja bacanja - unaprijedit analitičke vještine, vještine za rad u grupi te prezentacijske vještine Polaznici će steći vrijedna iskustva za svoju buduću karijeru na fleksibilnom tržištu rada, razvijati kritičko promišljanje, građansku odgovornost, predanost pomaganju drugima, prosocijalno odlučivanje, i interpersonalne vještine važne za život u zajednici, dok će udruge civilnog društva moći povećati svoje stručne, zagovaračke i analitičke kapacitete, pohađanje.
Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više