Alumni intervju - Ivan Mužić

Alumni intervju - Ivan Mužić

Završeni studij na EFRI-u i godina završetka: EKONOMIJA, 2020.

Trenutni studij: MSc Quantitative Finance, Cass Business School (London)


1. Završili ste preddiplomski studij na EFRI-ju – da li su ispunjena vaša očekivanja?

 Iskreno, ne sjećam se koja su mi točno bila očekivanja, ali mogu reći da sam nakon završetka svakako zadovoljan preddiplomskim studijem na EFRI-ju. Pri upisu nisam imao jasnu predodžbu razlika između različitih zanimanja vezanih za ekonomsko-finacijsku struku, a vjerujem da i većina studenata pri upisu nemaju jasnu sliku. Upravo iz tog razloga mi se jako sviđa što je preddiplomski studij dovoljno širok i svatko ima priliku na dobar način upoznati koje ga područje točno zanima, pa se uže usmjeriti na diplomskom studiju. Meni je širina kolegija na preddiplomskom studiju zaista pomogla da shvatim što točno želim i koja mi područja leže. Što se tiče znanja, mislim da sam stekao jako dobre temelje, od kojih već sada imam benefite, a zasigurno će mi tek služiti dalje u životu.

 

2. U akademskoj godini 2018./19. dobili ste Dekanovu nagradu za izvrsnost. Na koji način je ta nagrada utjecala na daljnji tijek Vašeg obrazovanja? Da li Vas je dodatno motivirala?

Bila mi je velika čast dobiti priznanje od dekana i cijelog fakulteta. Svakako je lijepo kad se trudite, a onda taj trud netko prepozna i nagradi vas. Ipak, moram reći da mi to nikako nije bila motivacija. Općenito, smatram da je jako bitno pronaći neku svoju intrinzičnu motivaciju, a još važnije je izgraditi dobre radne navike. Uvjeren sam da ako osoba ima svoj cilj, voli i zanima se za ono što uči te se još uspije organizirati da bude redovit/a u svakodnevnom radu – tada ništa nije teško i uspjeh je zagarantiran.

Ipak, mogao bih reći da su dva profesora na mene ostavili snažniji dojam i da me to na neki način motiviralo, a to su prof. Škalamera-Alilović i prof. Zaninović, kod kojih sam ujedno bio i demonstrator. Ovim putem im se želim zahvaliti!

 

3. Diplomski studij ste nastavili na londonskom CASS Business School. Kako ste se odlučili na taj korak? Kakvi su Vam dojmovi iz Londona?

Moja mama zna reći da samo dva puta u životu treba biti pametan: "Onda kad biraš zanimanje, i kad biraš bračnog druga.” Uzrečica je smiješna, ali možda ima i istine i zato izbor diplomskog studija nije bio jednostavan. Bilo je više otvorenih opcija i ponude sam također dobio od nekih imenom puno poznatijih sveučilišta. Ipak, treba biti jako oprezan i proučiti u kojim područjima određeno sveučilište gradi kvalitetu, a to su većinom medicina, fizika ili pravo. Tu bih se zahvalio kolegi Augustu Marčanu, koji je već prije mene odradio temeljito istraživanje i filtriranje inozemnih fakulteta, pa me mogao savjetovati.  

 Što se tiče dojmova iz Londona, tu mogu reći samo sve najbolje. Jako pozitivno okruženje, novi prijatelji i kolege iz cijelog svijeta, nova iskustva, a fora je i kad svakodnevno prolaziš ulicama koje si vidio u poznatim filmovima. Iskreno, mislim da u Londonu ne postoji nešto što se ne može probati ili vidjeti.

 

4. Kako izgleda studiranje u Londonu u vrijeme pandemije koronavirusa?

 Izazovno! Trenutno se cijela nastava održava u potpunosti online i zato se nalazim u Hrvatskoj, ali se nadam da ću već u vrijeme objave ovog intervjua biti u Londonu, u zgradi fakulteta. S obzirom na to da sam na smjeru MSc Quantitative Finance, svi predmeti su kvantitativne prirode i nije lako savladavati takvu vrstu gradiva online. Na fakultetu je isto malo čudna atmosfera jer svi imaju maske i nekim kolegama nisam nikad vidio lice uživo. Ipak, studenti se snalaze na razne načine. Recimo, dok je bilo dopušteno, svakodnevno smo se grupirali po 6 osoba za druženje i tako se izmjenjivali. Nadalje, maksimalno se iskorištava 3 sata na dan koje je dozvoljeno provesti u prostorijama fakulteta, gdje se isto družimo i koristimo to vrijeme za upoznavanje s resursima koji su dostupni samo na fakultetu. I sam grad ima neke prednosti u vrijeme pandemije. Na primjer, imamo priliku vidjeti sve znamenitosti na miru, bez velikih gužvi. Sve u svemu, nije toliko loše. Da mogu vratiti vrijeme, postupio bih isto i otišao studirati u ovoj godini.

 

5.Tijekom studija na EFRI-ju sudjelovali ste u brojnim aktivnostima – bili ste EFRI Buddy, član Studentskog zbora… Smatrate li da su takva iskustva tijekom studija bitna?

Smatram da su takva iskustva bitna jednako koliko i sam studij. Zaista mogu reći da sam bio vrlo aktivan u mnogim "izvannastavnim” aktivnostima, i kao demonstrator i u raznim organizacijama. U svim tim organizacijama, a prvenstveno u Studentskom zboru sam prošao i dobro i loše, ali mislim da sam bio dio ekipe koja je napravila jako puno dobrih stvari. Ono što je meni najvažnije iz studentskih organizacija jest da sam upoznao dobre i ambiciozne ljude. Općenito, osim dosta učenja, za vrijeme preddiplomskog studija bilo je i puno druženja. Stekao sam mnoga prijateljstva za koja sam siguran da će trajati cijeli moj život, a možda s nekima uđem i u poslovni odnos.

 

6. Kako se vidite kroz narednih 10 godina? Koji su Vam ciljevi i želje?

U svakom slučaju, vraćam se u Hrvatsku. Imam već i planove gdje ću se zaposliti po povratku. Također, svakako planiram nastaviti s obrazovanjem, ali još nisam siguran u kojem obliku. Mogućnost pisanja doktorskog rada po skandinavskom modelu na Ekonomskom Fakultetu u Rijeci mi se čini zanimljiva i privlačna opcija, ali o tome je još prerano govoriti. Što se tiče dužeg roka, planiram biti fleksibilan i prilagođavati se prilikama koje mi se pruže u budućnosti.

 

7. Koji je vaš savjet kao člana ALUMNI EFRI zajednice budućim generacijama?

Moram priznati da mi je čudan osjećaj da me se već naziva alumnijem i teško mi je nekome davati savjete kad sam ja prvi koji treba slušati savjete drugih i još dosta "palente pojesti”.  Ako baš moram nešto reći, onda je moj savjet trenutnim i budućim studentima da što prije shvate što vole i postanu eksperti u tome. Sportski fanovi znaju nabrojati igrače svih poznatih momčadi, stil igre protivničkih ekipa, prethodne rezultate, tko je zabio golove na prethodnim utakmicama, tko je bio ozlijeđen i još bezbroj drugih informacija. Pokušajte biti jednako tako upućeni i znati sve nove trendove vezano uz ono čime se želite baviti. I druga stvar – nemojte otići s fakulteta bez novih prijatelja!

 

 

 

 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više