Članstvo „Načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta“

Članstvo „Načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta“

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao je članom inicijative Ujedinjenih naroda pokrenute 2007. godine s nazivom „Načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta" (engl. The Principles for Responsible Management Education" (PRME) kao platforme pokrenute za podizanje svijesti o održivosti kod obrazovnih institucija širom svijeta, a osobito kako bi se kod studenata poslovne ekonomije razvijala svijest o važnosti uvođenja promjena u tom smislu. 
 

Sudjelovanje u ovoj inicijativi je dragovoljne prirode, a trenutno u njoj sudjeluje preko 650 institucija širom svijeta. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci je, uz Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, zasad jedina institucija u Hrvatskoj kojoj je priznato članstvo u ovoj prestižnoj i važnoj svjetskoj inicijativi. 

Uvođenjem načela ove inicijative kroz nastavne i znanstvene programe te društveno važne aktivnosti, institucije – poslovne škole, odnosno fakulteti poslovne ekonomije, stvaraju buduće vođe razvijanjem vještina koje potiču ostvarenje ciljeva kako ekonomskoga razvoja, tako i održivosti lokalne i šire zajednice te uključivosti njenih dionika. 

Kao sudionik inicijative, Ekonomski fakultet Rijeka iskazao je predanost primjeni načela obrazovanja odgovornoga menadžmenta koja su u skladu s njegovom misijom te će o napretku u tom smislu izvješćivati sve relevantne dionike iz lokalne i šire zajednice. Usto, Ekonomski fakultet Rijeka će takve spoznaje dijeliti i s drugim akademskim institucijama u svome okruženju. 
 

Ekonomski fakultet Rijeka je članstvo u ovoj važnoj inicijativi zaslužio na temelju izvješća o aktivnostima provedenima u prethodnom razdoblju, a koja su u skladu s načelima inicijative kao što su predanost promicanju održivoga poslovanja, internacionalizaciji i akademskoj kvaliteti. Tako je Fakultet prema svojoj misiji predan unaprjeđenju odnosa sa svim relevantnim dionicima na temeljima suradničkoga menadžmenta, odnosno vrijednosti izvrsnosti te vodstva utemeljenoga na odgovornosti. U okviru ciljeva što potpunijeg uključivanja u Europski prostor visokoga obrazovanja te Europski istraživački prostor, integracija Fakulteta s dionicima očituje se kroz razvoj konkurentnih studijskih programa, programa studentske i akademske razmjene te razvoja i izvođenja združenih međunarodnih studijskih i istraživačkih projekata. 

Studijski programi i programi suradnje dizajnirani su tako da potiču traženje integracijskih rješenja s obzirom na perspektive raznih dionika i probleme zajednice. Time Fakultet jača i iskazuje svoje društveno odgovorno ponašanje. Fakultet podupire i načela tzv. „ekonomije kruženja" kroz projekt „SCREEN" – „Synergistic circular economy in the European Regions" u okviru EU programa Horizon 2020. Fakultet je uključen i u program razvijanja inovativnih rješenja za probleme prekomjernog bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane kroz projekt „Hrana i zajednica".
 
Takve teme se izučavaju i sa znanstvenoga i sa stručnoga aspekta. Usto, Fakultet je organizator ili podupiratelj brojnih humanitarnih događaja i organizacija. 

Prihvaćanjem načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta, Fakultet se obvezao nastaviti s razvijanjem ovih i srodnih aktivnosti te o tome izvješćivati širu javnost. Prema odredbama inicijative, Fakultet jednom godišnje treba podnositi izvješće o svojim aktivnostima kojima može dokazati svoju kontinuiranu predanost ovim načelima i njihovoj implementaciji. 
 
Voditeljica projekta ja izv. prof. dr. sc. Nataša Rupčić.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više