Članstvo „Načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta“

Članstvo „Načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta“

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao je članom inicijative Ujedinjenih naroda pokrenute 2007. godine s nazivom „Načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta" (engl. The Principles for Responsible Management Education" (PRME) kao platforme pokrenute za podizanje svijesti o održivosti kod obrazovnih institucija širom svijeta, a osobito kako bi se kod studenata poslovne ekonomije razvijala svijest o važnosti uvođenja promjena u tom smislu. 
 

Sudjelovanje u ovoj inicijativi je dragovoljne prirode, a trenutno u njoj sudjeluje preko 650 institucija širom svijeta. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci je, uz Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, zasad jedina institucija u Hrvatskoj kojoj je priznato članstvo u ovoj prestižnoj i važnoj svjetskoj inicijativi. 

Uvođenjem načela ove inicijative kroz nastavne i znanstvene programe te društveno važne aktivnosti, institucije – poslovne škole, odnosno fakulteti poslovne ekonomije, stvaraju buduće vođe razvijanjem vještina koje potiču ostvarenje ciljeva kako ekonomskoga razvoja, tako i održivosti lokalne i šire zajednice te uključivosti njenih dionika. 

Kao sudionik inicijative, Ekonomski fakultet Rijeka iskazao je predanost primjeni načela obrazovanja odgovornoga menadžmenta koja su u skladu s njegovom misijom te će o napretku u tom smislu izvješćivati sve relevantne dionike iz lokalne i šire zajednice. Usto, Ekonomski fakultet Rijeka će takve spoznaje dijeliti i s drugim akademskim institucijama u svome okruženju. 
 

Ekonomski fakultet Rijeka je članstvo u ovoj važnoj inicijativi zaslužio na temelju izvješća o aktivnostima provedenima u prethodnom razdoblju, a koja su u skladu s načelima inicijative kao što su predanost promicanju održivoga poslovanja, internacionalizaciji i akademskoj kvaliteti. Tako je Fakultet prema svojoj misiji predan unaprjeđenju odnosa sa svim relevantnim dionicima na temeljima suradničkoga menadžmenta, odnosno vrijednosti izvrsnosti te vodstva utemeljenoga na odgovornosti. U okviru ciljeva što potpunijeg uključivanja u Europski prostor visokoga obrazovanja te Europski istraživački prostor, integracija Fakulteta s dionicima očituje se kroz razvoj konkurentnih studijskih programa, programa studentske i akademske razmjene te razvoja i izvođenja združenih međunarodnih studijskih i istraživačkih projekata. 

Studijski programi i programi suradnje dizajnirani su tako da potiču traženje integracijskih rješenja s obzirom na perspektive raznih dionika i probleme zajednice. Time Fakultet jača i iskazuje svoje društveno odgovorno ponašanje. Fakultet podupire i načela tzv. „ekonomije kruženja" kroz projekt „SCREEN" – „Synergistic circular economy in the European Regions" u okviru EU programa Horizon 2020. Fakultet je uključen i u program razvijanja inovativnih rješenja za probleme prekomjernog bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane kroz projekt „Hrana i zajednica".
 
Takve teme se izučavaju i sa znanstvenoga i sa stručnoga aspekta. Usto, Fakultet je organizator ili podupiratelj brojnih humanitarnih događaja i organizacija. 

Prihvaćanjem načela za obrazovanje odgovornoga menadžmenta, Fakultet se obvezao nastaviti s razvijanjem ovih i srodnih aktivnosti te o tome izvješćivati širu javnost. Prema odredbama inicijative, Fakultet jednom godišnje treba podnositi izvješće o svojim aktivnostima kojima može dokazati svoju kontinuiranu predanost ovim načelima i njihovoj implementaciji. 
 
Voditeljica projekta ja izv. prof. dr. sc. Nataša Rupčić.

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se