EFRI sudjeluje na Clim’Foot konferenciji u Parizu!

EFRI sudjeluje na Clim’Foot konferenciji u Parizu!Ekonomski fakultet na temelju uloženih napora i iznimnih rezultata u prikupljanju CO2 podataka od strane koordinatora LIFE Clim´Foot projekta tj. francuske Agencije za okoliš i energiju (ADEME) i posredovanjem Energetskog instituta Hrvoje Požar odabran je kao jedina hrvatska organizacija na finalnoj konferenciji koja će se održati u Parizu od 13. do 16. lipnja ove godine.

Fakultet, osim što je kao organizacija strateški orijentiran na društvenu odgovornost i održivi razvoj, implementira i održivost u praksi. 

Voditelji LIFE Clim’Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su izv. prof.dr.sc. Saša Žiković i doc. dr. sc  Dejan Miljenović koji će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska za EFRI. 

U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje trogodišnjeg LIFE Clim’Foot projekta „Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata" (engl. Climate Governance: Implementing public policies to calculate and reduce organisations carbon footprint), u pet zemalja Europske unije - Francuska, Italija, Grčka, Mađarska i Hrvatska.

Koordinator projekta je francuska Agencija za upravljanje okolišem i energetikom ADEME, a hrvatski partner na projektu je Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP). Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci od samog početka sudjeluje u ovom europskom LIFE Clim’Foot projektu. U okviru projekta izrađen je nacionalni model za izračun ugljičnog otiska poslovnih subjekata, prilagođen hrvatskim uvjetima. Model se temelji na francuskom Bilan Carbone modelu, a usklađen je s međunarodnim standardima te preporukama Europske komisije.
Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova, koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-tak odabranih poslovnih subjekata.

Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci, koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je fakultet odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će Ekonomskom fakultetu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska.  Osim izračuna, projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.

Cilj izrade Strategije je maksimalno smanjenje ugljikovog otiska poslovnog subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava provedbom odabranih troškovno-učinkovitih mjera, što bi u konačnici dovelo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena. Ekonomski fakultet u Rijeci zajedno s EIHP-om sudjelovat će i u izradu Strategije upravljanja ugljikovim otiskom. 
 
Ekonomski fakultet Rijeka već dugi niz godina osmišljava i sudjeluje na programima i projektima vezanim uz održivi razvoj, energetiku i ekologiju te je osnivač i jedinstvenog interdisciplinarnog MBA studija u jugoistočnoj Europi „Ekonomija energetskog sektora" kojeg izvodi u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar.


Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se