Iskustvo studenata na jesenskoj školi u Ekaterinburgu, Rusija

Iskustvo studenata na jesenskoj školi u Ekaterinburgu, Rusija

Još uvijek traju prijave za Jesensku školu u Ekaterinburgu (Rusija) u organizaciji Ural Federal University-a, Graduate School of Economics and Management. Škola će se održati od 7. do 17. studenog 2019. Za sve zainteresirane, postavili smo nekoliko pitanja Anni Kaić i Augustu Marčanu koji su prošle godine sudjelovali na jesenskoj školi u Ekaterinburgu, kako bi mogli iz prve ruke pročitati njihova iskustva.

 

 


 

Možete li nam ukratko ispričati kako to da ste se odlučili za putovanje u Rusiju?

Vidjeli smo objavu na Facebook stranici fakulteta i prijavili se. Zvučalo je primamljivo, ipak se Ekaterinburg nalazi u srcu Rusije i takva se prilika ne ukazuje svaki dan.

 

Ispričajte nam vaše iskustvo na jesenskoj školi.

Pripremite se za vrlo intenzivno iskustvo. Aktivnosti su pomno planirane i nećete imati pretjerano puno odmora. Ali sve je toliko zanimljivo da vam buđenje rano ujutro neće biti problem. Tijekom jesenske škole posjetili smo velike multinacionalne kompanije (Coca Cola, Unilever, Sberbank i druge), slušali zanimljiva predavanja o raznim temama i  radili u grupama. Mentori su nam bili profesori iz cijelog svijeta. Osim toga, dodatne aktivnosti su bile fenomenalne. Posjetili smo rusku saunu, pri kraju Jesenske škole, kako bi se malo opustili, a prekrasan dojam nam je ostavilo I odlazak na balet „Orašar". Zaista preporučujemo da to ne propuštate.

 

Koliko iznosi cjelokupan trošak sudjelovanja na jesenskoj školi?

Troškovi sigurno nisu niski, ali nisu niti pretjerano visoki. U nastavku ćemo vam nabrojati najveće troškove I dodati koliko će Vam okvirno biti potrebno za 10 dana u Ekaterinburgu.

Kotizacija: Jesenska škola u Ekaterinburgu je otvorena za sve studente. Cijena kotizacije za studente EFRI-ja iznosi 270 eura te uključuje smještaj, materijale za školu, ručkove i coffee break-ove, studijske posjete te potporu za dobivanje vize.

Dvoje najboljih studenata sa smjera International Business bit će nagrađeno s besplatnom kotizacijom za Jesensku školu.

Avionske karte: cijene variraju svakodnevno I ovise o tome koliko ih rano kupujete i s kojom kompanijom putujete. Mi smo prošle godine povratnu kartu iz Zagreba do Ekaterinburga (sa svim presjedanjima) platili okvirno 2400 kuna. Vjerujem da se cijene i sada nisu promijenile.

Viza: Vizu nije komplicirano dobiti jer zahtjev podnosite zajedno sa prijavom koju ćete dobiti of fakulteta u Ekaterinburgu. Radi se o studentskoj vizi koju ćete izraditi u Ruskom viznom centru u Zagrebu. Cijena vize je iznosila 200 kuna (a na ovu cijenu morate dodati i dvije povratne karte za Zagreb, pošto se viza preuzima isključivo osobno, a za istu se čeka 10 radnih dana). Listu potrebne papirologije ožete pronaći na stranicama Ruskog viznog centra https://vhs-croatia.com/

Putno zdravstveno osiguranje: Obvezno je, a možete ga ugovoriti i online. Cijena istog iznosi okvirno 100 – 150 kuna.

Džeparac: uzmite u obzir da koliko god samo putovanje može biti skupo, cijene u Ekaterinburgu su vrlo niske. Obilan ručak za dvije osobe moći ćete dobiti za 50 kuna (25 kuna po osobi), a vožnja Uberom po centru će vas okvirno koštati 7 kuna. Osobno bih rekla da je 150 eura za 10 dana I više nego dovoljno za Ekaterinburg (uključujući sve dodatne aktivnosti kao što su ruska sauna ili odlazak na balet).

 

Kome bi preporučili ovo iskustvo?

Doslovno svima. Upoznat ćete toliko zanimljivih ljudi, vidjeti pravu rusku kulturu I naučiti nove stvari. Ako imate mogućnost, otiđite. To je putovanje za koje možemo reći da nas je zaista obogatilo. I dan danas, nakon godinu dana, pričamo sa studentima koje smo tamo upoznali I planiramo se sigurno vratiti u Ekaterinburg.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više