Međunarodno studijsko putovanje EFRI - Slovenija, Italija, Austrija

Međunarodno studijsko putovanje EFRI - Slovenija, Italija, Austrija

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, preddiplomskog studija Ekonomija i Poslovna ekonomija, od 25. veljače do 1. ožujka 2019. godine sudjelovali su na međunarodnom studijskom putovanju. Tijekom tih pet dana, posjetili su uspješna međunarodna poduzeća i institucije u Sloveniji, Italiji i Austriji, a koja su im održala predstavljanja, ukazala na prilike i izazove s kojima se susreću u svojim poslovanjima te ih provela kroz svoja postrojenja i urede.
 
U Italiji su posjetili kompaniju s dugom tradicijom proizvodnje kave - ILLY i njihov Università del Caffè. Osim same degustacije finalnog proizvoda, studenti su se kroz predavanje i turu po tvornici imali priliku bolje upoznati s poviješću nastanka ovog poduzeća te cijelim procesom proizvodnje kave.
 
U Sloveniji je posjećeno najveći broj gospodarskih subjekata. Prvo od njih je bila Luka Koper u kojoj su studenti kroz stručno vođenje i predavanje više doznali o teretu koji se tamo nalazi, ali prije svega se uvjeriti u veličinu Luke i prometa koji se tamo odvija. Prilikom posjeta Inkubatoru Savinjske regije u Celju, doznali su više o mogućnostima koje se nude mladima i budućim poduzetnicima, startup-ovima koji se tamo nalaze te načinima financiranja dobrih ideja. Obilaskom Inkubatora, studenti su vidjeli nove prostore u kojima borave trenutni korisnici njihovih usluga te se detaljnije upoznali s cijelim konceptom startup-a.
 
U Mariboru je studente ugostila Pošta Slovenije. Tamo su se upoznali s organizacijom i načinom poslovanja Pošte. S obzirom na to da su bili u Logističkom centru, obišli su skladišta proizvoda svjetski poznatih proizvođača te prošli kroz cijeli proces zaprimanja i distribucije pošte te drugih usluga koje nude svojim klijentima.
 
U Austriji i tvornici čokolade Zotter, studenti su poslušali zanimljivo predavanje o početcima proizvodnje danas svjetski poznate čokolade, a neki su uspjeli i napraviti fotografiju sa samim vlasnikom – Josefom Zotterom. Nakon predavanja, kroz obilazak tvornice uz istovremeno isprobavanje zrna kakaovca, kakaovog maslaca, a potom i konačnog proizvoda – više od 200 vrsta čokolada, svjedočili su cjelokupnim procesu proizvodnje, skladištenja i distribucije finalnih proizvoda.
 
Zadnjeg dana studijskog putovanja, posjetili su Alpen-Adria Universitat Klagenfurt i njihov kampus. Predavanje o mogućnostima koje nude svojim studentima, održala je profesorica Sanja Korać, a u build! Start up-u, koji se također nalazi na kampusu, ugostio ih je direktor te ukazao na mogućnosti koje nude mladim poduzetnicima kroz svoj rad.
 
Na povratku za Rijeku stali su u Ljubljani te posjetili poduzeće RIKO d.o.o. koje se bavi ugradnjom modernih i ekološki prihvatljivih tehnoloških rješenja. Tom prilikom, predstavljeno je cjelokupno poslovanje i najvažniji projekti, istaknuti najveći izazovi s kojima su se susretali u svojem dugogodišnjem poslovanju te kako su im doskočili, a odgovarali su i na pitanja studenata o sličnostima i razlikama u poslovanju s partnerima iz različitih zemalja.
 
Cijeli album studijskog putovanja možete potražiti OVDJE.
 
 

Kalendar

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se