Program cjeloživotnog obrazovanja za žene poduzetnice

Program cjeloživotnog obrazovanja za žene poduzetnice

Unatoč promjenama, žene su još uvijek podzastupljene u poduzetničkim aktivnostima u odnosu na muškarce. Drugim riječima iako čine veći udio visokoobrazovanoga stanovništva, njihov udio među poduzetničkom populacijom i dalje je znatno manji. Razlika u poduzetničkoj aktivnosti ne proizlazi iz razlika u motivaciji ili iz razlika u uočavanju prilika, nego je rezultat kombinacije majčinstva, organizacije obiteljskog života i kulturološkog konteksta.


Neuspjeh u potpunom iskorištavanju poduzetničkog potencijala žena znači izgubljene prilike za povećanje zaposlenosti, promicanje uravnoteženijeg gospodarskog razvoja i smanjenje rizika od siromaštva diljem Europske unije i globalno. Poduzetnice osim što daju značajan doprinos gospodarstvu i društvu predstavljaju važan faktor ekonomskog osnaživanja žena. Uspješne poduzetnice pozitivni su uzori, s vremenom pomažu u unapređenju rodne ravnopravnosti i otvaraju nova radna mjesta. Rezultati istraživanja Europske investicijske banke pokazuju da poduzeća koja vode žene zapošljavaju više žena u svim djelatnostima. Žene na vodećim pozicijama postižu i bolje ekološke, društvene i upravljačke rezultate te podupiru usavršavanje svojih zaposlenika ulaganjem u obuku.


Stoga Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu pokreće program cjeloživotnog obrazovanja za žene poduzetnice. Riječ je o Akademiji za žene poduzetnice (engl. Academy for Women Entrepreneurs- AWE) koju je prvi put U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) pokrenuo 2019. godine, a danas se izvodi u gotovo 100 zemalja u svijetu. Od ove godine po prvi put i u Hrvatskoj. Cilj programa je osnažiti žene i pružiti im znanje i informacije o tome kako pokrenuti ili povećati svoje poslovanje. Dodatno, cilj je umrežiti poduzetnice s onim pojedincima koji im u lokalnoj zajednici mogu pomoći svojim dugogodišnjem iskustvom i ekspertizom. 


Program je u cijelosti besplatan za polaznice. Započinje u siječnju 2024. godine svečanim otvaranjem na Ekonomskom fakultetu u Rijeci dvodnevnim događajem koji će uputiti polaznice u cjelokupni projekt. Program se sastoji od dvije skupine aktivnosti. Jedna grupa aktivnosti je u potpunosti on-line i čine je predavanja na on-line platformi Dreambuilder. Predavanja su fokusirana u 13 cjelina i svaka je posvećena jednom segmentu rada žena poduzetnica. Predavanja su na engleskom jeziku, stoga je za prijavu nužno poznavanje engleskog jezika. Druga grupa aktivnosti odgovara specifičnostima hrvatskog okruženja žena poduzetnica. Svaka polaznica u prijavi specificira cilj i opis problema s kojim se suočava u poslovanju. Temeljem prijavljenog, polaznica se povezuje s mentorom/icom koji imaju poduzetničko iskustvo upravo u tom području rada. Tijekom šestomjesečnog trajanja programa, na mjesečnoj bazi, mentor/ica prati polaznicu u savladavanju njezinih prepreka i daje podršku u kritičnim trenutcima. Osim toga održavaju se i online tematski susreti s uglednim poduzetnicima/ama o temama koje predstavljaju izazove za polaznice. 

 

Mentorski i tematski susreti se odvijaju na hrvatskom jeziku. Završetak programa predviđen je sredinom lipnja 2024. godine isto tako na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, na svečanoj dodjeli certifikata za dovršetak programa. Troškovi smještaja polaznica u Rijeci tijekom otvaranja i svečane ceremonije pokriveni su sredstvima dobivenim za provođenje projekta. 


Profil polaznica su poduzetnice koje su započele formalno ili neformalno svoje poslovanje i naišle na prepreke te zastale na svom poduzetničkom putu. Prepreke mogu biti bilo poslovne bilo privatne naravi ili pak one koju su nastale kao posljedica pandemije uzrokovane COVID-om. Prvenstvo imaju poduzetnice koje posluju na području ruralnih ili manje razvijenih dijelova Hrvatske te otoka. Prvenstvo odabira imat će i polaznice koje posluju u području digitalnih ili zelenih transformacija ili ako nastoje da im poslovanje ima komponente digitalnog ili zelenog poslovanja. No, program je otvoren i za ostale djelatnosti polaznica. Program posebno poziva žene poduzetnice iz Ukrajine koje su kao izbjeglice smještene u Republici Hrvatskoj i Romkinje koje su započele svoje poduzetničke aktivnosti.


Više informacija o programu i prijavi dostupno je na web stranici: https://awecroatia.com.hr

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više