SAP softverska rješenja na EFRI-ju

SAP softverska rješenja na EFRI-ju


Od prošle godine, zahvaljujući potpisivanju sporazuma između EFRI-ja i SAP sveučilišnog kompetencijskog centra Magdeburg iz Njemačke, Hrvatska je postala članica SAP Sveučilišnog saveza. Ekonomski fakultet u Rijeci prvi uvodi SAP-ova softverska rješenja u svoje nastavne programe.

 

Priklanjanje digitalnoj ekonomiji znak je rasta i napretka našeg društva – integracija digitalne tehnologije, fleksibilnost i umrežavanje postali su imperativ za uspješno poslovanje.

 

Važnost digitalizacije ekonomije prepoznao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci koji je svojim studentima u akademskoj godini 2019./2020. uveo u nastavne programe obaveznu primjenu softverskih rješenja koje nudi svjetski poznata kompanija SAP (Njemačka). Kao treći najveći proizvođač softvera u svijetu i lider u softverskim poslovnim aplikacijama namijenjenim kompanijama, financijskim institucijama i ostalim dionicima prisutan je na tržištu već dugih 46 godina u 130 zemalja s 95.000 zaposlenih.

 

Integracija novih digitalnih rješenja u obrazovne sustave diljem svijeta realizirana je kroz osnivanje SAP University Alliances (SAP Sveučilišni savez), globalnog programa u kojem sudjeluje 3500 institucija iz 115 zemalja s ciljem uključivanja najnovijih SAP tehnologija u nastavne programe. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci prva je obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj koja svoje studente već od prve godine studija upoznaje s najnovijim softverskim rješenjima u svijetu. Nastavni materijali koje nudi SAP kroz svoja rješenja ( kao npr. Leonardo i drugi) omogućuje obrazovnim institucijama pripremiti buduće generacije pružajući im znanja i vještine za digitalno doba.

Svjesni činjenice da su digitalizacija i digitalna ekonomija imperativ 21. stoljeća, dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc.Alen Host sa svojim suradnicima podržao je ideju da zajednički sa SAP-om kroz projektni pristup ponude studentima najsuvremenija rješenja koje nudi ova poznata svjetska softverska kuća. Prvi put u Hrvatskoj provodi se projekt pod nazivom Edukacija upravljanja poslovnim procesima u konceptu Industry 4 korištenjem SAP informacijske tehnologije pod vodstvom prof.dr.sc. Nede Vitezić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci  i dr. sc. Uwe Lebfromm, SAP edukatorom i konzultantom iz Njemačke.

 

 

 

Prof. dr. sc. Alen Host, dekan

 

Digitalna ekonomija ima značajan rast u posljednjih nekoliko godina – u Hrvatskoj, kao i u svijetu, ima veliki utjecaj u kreiranju poslovnih strategija. Upravo to je bio glavni razlog zbog kojeg smo se odlučili koncem 2018. godine potpisati sporazum sa Sveučilišnim centrom kompetencija, Magdeburg (SAP University Competence Center Magdeburg - UCC) koji su nam omogućili dobivanje licence za korištenje SAP-ovih softverskih rješenja koja su razvijena kroz znanstveno nastavne materijale a u svrhu pomoći u nastavi i istraživanju. Sporazum je potpisan s ciljem da se studentima poslovne ekonomije osigura široko i dobro utemeljeno znanje o poslovnim procesima, poslovnim odnosima i integraciji pojedinačnih poslovnih aplikacija. Dodatne koristi potpisivanja ovog sporazuma je i mogućnost detaljnijeg uvida u SAP usluge, povezivanje s ostalim nastavnicima, studentima SAP partnerima i kupcima diljem svijeta, prisustvovanje raznim događanjima, konferencijama i seminarima.

 

 

Prof. dr. sc. Neda Vitezić, voditeljica projekta


Cilj ovog projekta je implementacija najsuvremenijih SAP-ovih aplikacijskih rješenja u nastavne programe kroz vježbe na kolegijima poslovne ekonomije od prve do pete godine studija. Potpisivanjem sporazuma sa Sveučilišnim centrom kompetencija Magdeburg postali smo korisnici licence za korištenje SAP-ovih softverskih rješenja koja su prilagođena edukaciji studenata kroz nastavne materijale ali i za potrebe istraživačkog rada. Dakle, naši studenti su od ove jeseni započeli već na prvoj godini s upoznavanjem i primjenom najsuvremenijeg rješenja koje nudi SAP a to je SAPs/4HANA. Inteligentni integrirani ERP sustav (engl. Enterprise Resource Planning) radi na principu in-memory baze podataka te kao inovativno softversko rješenje objedinjuje razne poslovne procese koji su povezani kroz aktivnosti pojedinih poslovnih funkcija - primjerice nabave, skladištenja, upravljanje zalihama, prodaje, financiranja i dr. Bazirano na scenario i praktičnim nastavnim programima, nastavnici i studenti mogu steći cjelovito znanje o korisnosti informacijskih rješenja u raznim poslovnim transakcijama. Digitalizacija je korjenita promjena i zahtjeva prilagodbu u poslovanju i načinu upravljanja poslovnim sustavom a mi kao nastavnici obavezni smo i želimo našim studentima pružiti znanja i vještine o najsuvremenijim rješenjima kako bi bili spremni na nove izazove koji ih čekaju na radnim mjestima.

 

Uwe Lebefromm, SAP konzultant i suradnik na projektu


Cilj projekta je pružiti studentima znanja o najnovijim postignućima u informacijskim rješenjima koja razvija SAP i naučiti ih kako poduzeća mogu iskoristiti svoj puni potencijal korištenjem informacijske tehnologije na način da optimiziraju svoje poslovne procese. Kroz SAP-ova rješenja studente se podučava koji su to čimbenici koji igraju ulogu u moćnom i učinkovitom poduzeću. Studenti kroz SAP-ova prilagođena rješenja uče kako koristiti visoko integriran poslovni informacijski sustav što im omogućava da po završetku obrazovanja posjeduju znanje kako takvim sustavom vješto upravljati u praksi.

Poduzeća u Hrvatskoj mogu od diplomiranih studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci očekivati da će uspješno upravljati poslovnim procesima tvrtke i znati koristiti suvremena informacijska rješenja koja nudi SAP ili drugi slični operativni informacijski sustavi. SAP kao svjetski lider koji nudi suvremena i prilično složena aplikativna softverska poslovna rješenja izvrsna je podloga studentima koji će steći dovoljno znanja i vještina da naučeno mogu primijeniti u bilo kojoj organizaciji.

 

 


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više