Anđela Berčić

Anđela Berčić

Draga Anđela, za početak nam se molim te predstavi.

Imam 22 godine i dolazim iz Poreča, malog grada na zapadu Istre. Studentica sam 2. godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, smjer Menadžment. Za sebe smatram da sam ambiciozna, kreativna i marljiva osoba koja svaki trenutak želi iskoristiti u istraživanju, analiziranju i kreiranju nečeg novog. Svoje slobodno vrijeme trudim se iskoristiti na što bolji način, pohađanjem radionica, konferencija i seminara, ali i kroz druženje s obitelji, prijateljima i dragim ljudima.

 

Na završnoj si godini studija, kako bi opisala svoj studentski život?

Svoj bi studentski život opisala kao jedno putovanje, kroz koje sam stekla puno novog iskustva, znanja, ali i poznanstva i prijateljstva koja će me pratiti kroz daljnji život. Naravno, bilo je i uspona i padova, sretnih i stresnih situacija, ali to su sve sastavni elementi studentskog života, zar ne?

 

Iznimno si aktivna u mnogim projektima. Možeš nam spomenuti neke?

Već drugu godinu za redom sudjelujem u projektu "EFRI Buddy" kroz koji nastojim svojim novim kolegama pomoći i olakšati prve dane njihova studentskog života. Također, član sam sportskog društva Ekonomskog fakulteta - EFRI Sport od sama njegova osnutka, u kojem se kontinuirano angažiram u raznim aktivnostima, od organizacije događaja (primjerice EFRI humanitarne trail utrke) do prikupljanja sponzorstva. Svojom aktivnošću kroz demonstrature te volontiranja na pojedinim kolegijima (Gospodarstvo Hrvatske, Menadžment ljudskih potencijala, Strateški menadžment, Poslovni talijanski jezik B1, B2 i B3) nastojim pomoći kako studentima pa tako i profesorima. Od ove akademske godine, predstavnica sam studenata diplomskog studija u Studentskog zboru Ekonomskog fakulteta u Rijeci te u Odboru za osiguravanje i unapređivanje kvalitete Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Kroz Studentski zbor nastojimo zastupati interese studenata i zalagati se za unaprjeđenje studiranja, izgrađenom prema željama i potrebama studenata. Također, trudimo se studiranje učiniti što zabavnijim, iako to u trenutnim okolnostima nije lako izvedivo. S obzirom kako to trenutna situacija dopušta,  smatram da kroz organizaciju online kvizova i gostovanja predavača pružamo studentima dodatan sadržaj, kako znanja, tako i zabave. Posebno sam ponosna da organizaciju Online EFRI kviza koji se održao krajem godine, a kojim su se prikupljale donacije za udrugu za sindrom Down – Rijeka 21. Organizacija takvog događaja zahtijevala je puno odvajanja vremena, no kada se vidi krajnji rezultat sve bude opravdano.

 

 Iznimno mi je drago što kroz projekt EFRI Buddy mogu pomoći svojim kolegama dajući savjete iz iskustva koje sam stekla na Fakultetu te riješiti pokoji problem koji ih muči.

 

 

Što si naučila sudjelujući u njima?

Sudjelujući u projektima, naučila sam kako je najbitnije dobro podijeliti poslove među osobama koje sudjeluju u organizaciji. Time se svaki pojedinac fokusira na svoj zadatak i na to da ga izvrši na što bolji način. Tek sudjelovanjem u organizaciji nekog događaja ili projekta, shvatiš koliko je zapravo različitih poslova koji zajedno čine jedan konačan rezultat, što samim pohađanjem redovne nastave ne možeš naučiti.

 

Kao EFRI buddy, možeš li reći kako je raditi s brucošima? U radu s njima i na projektu, što si naučila i koja je situacija koju bi možda izdvojila, a da ćeš ju uvijek pamtiti?

Prije svega, iznimno mi je drago što kroz projekt EFRI Buddy mogu pomoći svojim kolegama dajući savjete iz iskustva koje sam stekla na Fakultetu te riješiti pokoji problem koji ih muči. Kako je ovo druga godina da sudjelujem u projektu, primijetila sam koliko se dvije generacije tzv. „brucoša" zapravo razlikuju po znanju i informiranju. Primjećujem kako je svaka nova generacija sve više upućena u studentski život i obveze, no uvijek  postoje neke nejasnoće koje im mi, kao EFRI Buddyi, možemo razjasniti. Kako smo trenutno u takvoj situaciji koja pretjerano ne dopušta druženja, nismo se stigli toliko povezati sa sadašnjim brucošima. No, posebno draga mi je bila organizacija EFRI ture po gradu gdje smo se mogli vidjeti uživo, upoznati, istovremeno istražujući riječki centar.

 

Osim što si vrlo aktivna, za svoj izvrstan uspjeh, treću godinu za redom si dobila Dekanovu nagradu za izvrsnost. Što za tebe znači ta nagrada?

Tako je. Prvu godinu, kada sam dobila Dekanovu nagradu, nisam bila svjesna što to znači, od kud „ja" naspram ostalih studenata koji su također uspješni i marljivi na Fakultetu. No, naravno, čast mi je dobiti takvo priznanje i predstavlja mi dodatnu motivaciju da nastavim u tom smjeru. Smatram da se na taj način, uz ostale izvannastavne aktivnosti i pohađanja radionica, imam priliku istaknuti među ostalim studenata što je prvenstveno bitno za skoru budućnost i stupanje na tržište rada.

 

Kako uspijevaš uskladiti sve obaveze? Koja je tvoja motivacija?

Mislim da je ključ svega dobra organizacija vremena. Postavljam si prioritete i ciljeve kada što treba napraviti i koliki značaj to za mene predstavlja. Znam da nakon što napravim ono što moram, slijedi vrijeme samo za mene i moje osobne želje, bilo to kave s prijateljima, izleti ili pohađanje seminara i radionica koje me interesiraju.

 

 Radite ono što volite, prihvatite nove izazove, postavljajte si ciljeve i iz svake situacije naučite nešto novo!

 

 

Koji su ti planovi za narednih godinu dana?

Prije svega, nakon polaganja posljednjih završnih ispita u ovom semestru, stati na trenutak i odmoriti, no poznavajući sebe neće trajati dugo. Prioritet mi je napisati i obraniti diplomski rad, a uz to paralelno pronaći posao (za sada još „studentski") ili stručnu praksu koji će mi omogućiti stjecanje dodatnog znanja i iskustva za nastavak dalje i „probijanje" na tržište rada. Svakako, planiram to vrijeme iskoristiti za pohađanje raznih radionica, tečajeva i programa koje bi ponekad uz fakultetske obaveze propustila, a nadam se da će mi se kroz naredni period „otvoriti neka vrata" i  da ću pronaći ozbiljniji posao. To je, na kraju krajeva, glavni cilj studenata nakon ulaganja pet godina u usavršavanje i završetka studija.

 

U kojem području i kojem poduzeću bi voljela graditi svoju karijeru?

Još od malena, uvijek sam gledala „tete u bankama" i govorila kako bih voljela jednog dana postati jedna od njih. Naravno, svaka se osoba razlikuje i treba iskoristiti ono u čemu je dobar, a ne „biti poput drugih". Stručna praksa koju sam krajem 3. godine preddiplomskog studija obavljala u Erste banci, još više me zainteresirala za ovo područje. Također, zanimljivo mi je područje menadžmenta ljudskih potencijala, kroz čiji smo sadržaj prolazili u istoimenom kolegiju na 2. godini preddiplomskog studija, a bila mi je i tema završnog rada. Pomalo dva suprotna područja, no otvaram vrata svim mogućnostima pa ću makar stjecanjem iskustva saznati što je, a što nije za mene.

 

Poruka tvojim kolegama?

Usredotočite se na putovanje! Smatram da je život jedno veliko putovanje puno različitih, nepredvidivih događaja. Možda će nam se u jednom trenutku činiti da ne ide u smjeru u kojem mi želimo, ali nikad se ne zna koje se prilike zapravo mogu skrivati iza toga. Svaki događaj donosi nove izazove, znanja, poznanstva, a na nama je da to iskoristimo najbolje što možemo. Moja je poruka da, kako kaže ona stara izreka, „živite život punim plućima", uživajte, radite ono što volite, prihvatite nove izazove, postavljajte si ciljeve i iz svake situacije naučite nešto novo!

 

 

Siječanj, 2021.

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more