Božena Baljak

Božena Baljak

BASIC INFO:

-studentica 5. godine, smjer Financije i bankarstvo
-demonstratorica na kolegijima Ekonometrija i Međunarodna ekonomija
-sudionik Poduzetničkog programa BEST2015.godine i dobitnica drugog mjesta u natjecanju samostalnih projekata
 

Čime se trenutno baviš?

Obzirom da sam položila sve ispite, trenutno pišem diplomski rad. Uz to, demonstrator sam na dva kolegija (Ekonometrija 1 i Međunarodna ekonomija). U slobodno vrijeme držim instrukcije i nakon svih obveza volim se opustiti uz čitanje knjiga.
 

Jedna si od najboljih studenata na Fakultetu, kako usklađuješ sve obaveze?

Sve je stvar vrlo dobre organizacije. Dan ima 24 sata, što znači da mogu 8 sati spavati, 8 sati biti napredavanjima i 8 sati slobodnog vremena koje mi ostaje mogu iskoristiti kako želim.
 

Što te motivira da budeš drugačija od drugih?

Smatram da je svaki čovjek jedinka za sebe i da je najbitnije pronaći ono što se voli i u tome postati najbolji. Nikad nisam davala pozornost onome što je moderno, što je„in" i išla za time kao masa. Odmalena sam znala koji su moji ciljevi i moje želje te sam težila da ih ostvarim koliko god je to bilo u mojoj mogućnosti. Sve što mislim to i kažem, kad mi nešto nije jasno pitam, ne zadovoljavam se s prosječnim i uvijek testiram svoje mogućnosti da vidim koji je maksimum kojeg mogu postići. Svaki neuspjeh sam prihvatila, ali mu nikad nisam dopustila me pobijedi i odustala. Štoviše, smatrala sam to dobrom školom, učila na greškama i više ih ne ponavljala.
 

Poduzetnički program BEST mi je pokazao da nije teško postati samostalni poduzetnik u Hrvatskoj, samo je bitna ideja i strast.

 

Koje si dodatne edukacije, seminare pohađala?

Pohađala sam Poduzetnički program BEST 2015. godine koji mi je pokazao da nije teško postati samostalni poduzetnik u Hrvatskoj, unatoč uvriježenom mišljenju javnosti da je to nedostižno i neisplativo. Na samom početku smatrala sam da su najveće prepreke za postati poduzetnik financije, no kako su predavanja odmicala uvidjela sam da je financiranje najmanji problem te da ako postoji kvalitetna ideja i strast za njenim ostvarenjem postati poduzetnik nije previše zahtjevan pothvat.
 

Da li je BEST možda u tebi probudio poduzetnički duh?

Definitivno je kod mene potaknuo poduzetnički duh,ali se trenutno ne vidim u poduzetničkim vodama. Ipak, ostavljam tu opciju otvorenu za budućnost, sukladno činjenici da sam uživala radeći samostalni projekt koji je, u konačnici,prepoznat od strane struke i nagrađen drugim mjestom.
 

Koje područje ekonomije te najviše zanima?

Najviše me zanima područje financija. Oduvijek sam bila matematički tip, teoriju mogu naučiti ali mi je suhoparna ako nema primjene i ako konkretne informacije ne mogu izraziti brojčano.
 

Zbog dinamičnosti, susretljivosti profesora i mnoštvo raznovrsnih aktivnosti, sretna sam što sam prije 5 godina odabrala upravo Ekonomski fakultet u Rijeci.

 

Da možeš, da li bi što promijenila u svojem studiranju?

Da mogu išla bih na razmjenu, rado bih provela barem jedan semestar u inozemstvu, upoznalanovu kulturu, testirala svoje sposobnosti snalaženja i učenja u potpuno drugoj okolini.
 

Po tebi, da li je i koliko važno praktično iskustvo prilikom zapošljavanja?

Mislim da je praktično iskustvo jako bitno prilikom zapošljavanja pa makar ono bilo u struci i na poslovima koji uopće nisu vezani za posao na koji se namjeravate zaposliti. Svako iskustvo nas nauči nečem novome, kako komunicirati, kako pregovarati, kako se nositi sa svakodnevnim izazovima i stresom, kako biti produktivan, napredovati i slično. Naposljetku, radeći, u stalnom ste kontaktu i dodiru s ljudima i novim informacijama koje vam mogu osigurati osobni razvoj.
 

Kako najlakše do njega?

Na našem Fakultetu se do iskustva najlakše može doći preko kolegija Stručna praksa koji studentima omogućava konkretan rad u struci i uvid kako ono što smo naučili u teoriji, funkcionira u praksi. I to sve još na preddiplomskom studiju! Također, Sveučilište u Rijeci nudi redovnim studentima mogućnost zapošljavanja preko student servisa te tim putem osim iskustva mogu ostvariti i dodatne prihode.
 

Zašto je, po tebi, lijepo biti EFRI student?

Jer je EFRI dinamičan fakultet, svaki dan novi izazovi, a i sami profesori su posvećeni studentima te im stoje na raspolaganju za sva njihova pitanja. Također, pohvalila bih i Studentski zbor koj organizira mnoge domjenke i humanitarne akcije kao i Centar za karijere koji redovito organizira konferencije i gostujuća predavanja uglednih ljudi poslovne scene Hrvatske. Zbog svega navedenog, a i puno više, sretna sam što sam prije 5 godina odabrala baš ovaj fakultet.
 

Jedina bitna činjenica je da vaš uspjeh ovisi samo o vama i da ćes vaki vaš napor biti prepoznat i nagrađen. 

 

Neki savjet kolegama?

Kako se sami postavite tako će vam i biti! Postoje kolegiji koji su jednima manje zahtjevni, drugima više i obratno, ali jedina bitna činjenica je da vaš uspjeh ovisi samo o vama. Ne postoje profesori koji zahtijevaju previše, postoje samo studenti koji ne daju dovoljno. Vi budite drugačiji, nemojte dati onoliko koliko se od vas traži, nego više jer svaki vaš napor će biti prepoznat i nagrađen.
 

Zaključna riječ?

Svaki dan treba iskoristiti kao da je posljednji, svaki dan se treba truditi i pokušati postići više nego dan prije jer je svaki trud uvijek nagrađen. Istina, ne odmah i ne kad bi mi htjeli, ali treba biti strpljiv i raditi jer nikakvo postignuće ne dolazi preko noći i bez mukotrpnog rada.Svaka prepreka je tu jer testira svakog od nas kao osobu i nije ju cilj zaobići nego preskočiti je i pokazati sam sebi da nema toga što se ne može riješiti ako postoji volja i želja za uspjehom. Po muci se poznaju junaci, nije hrabrost uspjeti kada sve ide kao podmazano, hrabrost je uspjeti i ne predati se onda kad je najteže.

Calendar

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree