Elisa Bellesi

Elisa Bellesi

Pozdrav Elisa! Za početak, molim te predstavi nam se u nekoliko rečenica. 

Rođena sam u Rijeci, ali sam do svoje 15. godine živjela u Italiji. Završila sam Talijansku gimnaziju u Rijeci. 2017. godine sam osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz francuskog jezika. 2019. godine sam upisala Ekonomski fakultet u Rijeci gdje sam završila prijediplomski sveučilišni studij Ekonomija – Magna cum laude. Trenutno pohađam diplomski studij Financije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te sam demonstratorica iz kolegija Ekonometrija i Teorija odlučivanja. Tijekom studiranja sam radila kao lektor u riječkoj izdavačkoj kući EDIT te kao učiteljica talijanskog jezika. Od srpnja 2022. godine radim u poduzeću Aestus Consulting d.o.o. kao mlađi financijski analitičar. U 2022. godini sam, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Bojane Olgić Draženović i izv. prof. dr. sc. Ivane Tomas Žiković, osvojila prvo mjesto na Godišnjoj nagradi Hanfe studentima za najbolje znanstvene i stručne radove. Moji materinski jezici su talijanski i hrvatski, a odlično se služim engleskim, francuskim i španjolskim jezikom.

 

Na 3. godini prijediplomskog studija odradila si praksu u poduzeću Aestus. Možeš nam reći kako ti je bilo? Što je sve praksa uključivala? 

U sklopu kolegija Stručna praksa na 3. godini prijediplomskog studija, pomoću EFRI portala za stručne prakse sam se prijavila u Aestus grupu gdje su mi na kraju prakse ponudili mogućnost daljnje suradnje. U Aestusu, gdje radim od 2022.g. kao student, stekla sam jedinstveno iskustvo u struci (na praksi sam radila na EU projektima, analize tržišta, investicijske studije, poslovne planove i sl.), imala sam prilike surađivati na raznim projektima te se upoznati sa širokim profilom kako poduzeća tako i poduzetnika. S obzirom na to da sam upisala smjer Financije na diplomskom studiju, u Aestusu su mi ponudili posao mlađeg financijskog analitičara gdje na dnevnoj bazi učim i razvijam svoje vještine u financijskom modeliranju, analizi financijskih izvještaja i sl.

 

 

 

U sklopu kolegija Stručna praksa, na 3. godini prijediplomskog studija, prijavila sam se za praksu u Aestus grupi gdje su mi u konačnici, po završetku iste ponudili mogućnost daljnje suradnje. 

 

 

  

Također, bila si na praksi u HANFI. Kako je došlo do tvoje prijave? Kako je izgledao selekcijski postupak? 

Na 3. godini sam se prijavila za debatu o uvođenju eura u organizaciji Hanfe i HNB-a. Nakon toga, prijavila sam svoj rad ESG funds – leaders of sustainable investment na natječaj za najbolje studentske znanstvene i stručne radove u okviru Godišnje nagrade Hanfe studentima za najbolje znanstvene i stručne radove. Na dodjeli nagrade, zaposlenici Hanfe su mi ukazali na mogućnost prijave za stručnu praksu u Agenciji. Obavijest o natječaju za studentsku praksu dobila sam od EFRI Centra za karijere. Početna prijava je bila u obliku Google forms-a, a nakon toga je slijedio razgovor s predstavnicima svih sektora u Hanfi. U mojem slučaju je razgovor bio online jer živim u Rijeci. Nakon razgovora su mi iz Hanfe javili trajanje prakse i ostale korisne informacije vezane za studentsku praksu.

 

Kako je bilo na praksi u kod njih? Koje su najvažnije stvari koje si naučila na toj praksi? 

Studentska praksa u Hanfi traje dva tjedna. Ja sam svoju praksu odradila u Sektoru za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa. Prvi tjedan sam bila u Direkciji za superviziju leasinga i faktoringa, a drugi tjedan sam bila u Direkciji za superviziju osiguranja. U Hanfi sam se najprije upoznala s područjem rada i poslovima iz nadležnosti Hanfe kroz proučavanje relevantnih nacionalnih propisa i propisa Europske unije te sa strukturom, organizacijom i poslovima iz nadležnosti Sektora u kojem sam odradila praksu. Nakon toga, s mentorima sam istražila postupak posrednog i neposrednog nadzora te sam na konkretnim primjerima vidjela kako Hanfa vrši nadzor nad subjektima nadzora.

 

 


Mlađim kolegama bih preporučila da budu aktivni na predavanjima, da se prijave za dodatne aktivnosti koje se nude na Fakultetu te da prihvate sve prilike koji im se pružaju. 

 

 

Koji su tvoji planovi za naredne 3 godine? 

Kad završim diplomski studij, želim raditi u struci kako bih se uže specijalizirala i stekla iskustvo iz realnog sektora na području financija. U skoroj budućnosti planiram upisati poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

 

 

Što bi poručila svojim mlađim kolegama? 

Mlađim kolegama bih preporučila da budu aktivni na predavanjima, da se prijave za dodatne aktivnosti koje se nude na Fakultetu (debate, natjecanja, stručne prakse, studentske konferencije i sl.) te da prihvate sve prilike koji im se pružaju. Osim toga, mlađim kolegama bih poručila da se ne boje postaviti pitanja, ići na konzultacije kod profesora te aktivno tražiti poslovne prilike. Na našem Fakultetu imamo Tjedan karijera, EFRI Networking Week, Dane poslovnih mogućnosti i slična događanja na kojima studenti mogu upoznati stručnjake iz područja ekonomije i poslovne ekonomije te dobiti poslovne prilike.

 
 
Studeni, 2023.

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more