Filip Jukić

Filip Jukić

Molim te, za sam početak, reci nam nešto ukratko o sebi.

Ime mi je Filip Jukić, rođen sam u  Osijeku gdje sam završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje (Matematička gimnazija). Sada sam na 2. godini diplomskog studija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, smjer Financije i bankarstvo.

 

Zašto si odabrao studirati na Ekonomskom fakultetu u Rijeci?

Za studij ekonomije u Rijeci odlučio sam se prvenstveno zbog kvalitetno organiziranih i praktično orijentiranih studijskih programa s odličnim, susretljivim profesorima. Ujedno sam se želio osamostaliti i steći neke nove vještine i poznanstva. Rijeka je grad po mjeri studenta, odiše liberalnim ozračjem prema studentima te sam se brzo  uklopio u novo okruženje i osjetio dobrodošlim. Aktivno igram tenis, a Rijeka je i grad koji pruža pregršt sportskih i rekreacijskih sadržaja i natjecanja.

 

Što ti je donio studij na našem Fakultetu?

Studiranje na EFRI-u pomoglo mi je u profesionalnom usmjeravanju i razvoju, približilo mi svijet financija i digitalne ekonomije. Prvenstveno želim zahvaliti profesorima koji su uz iznimne stručne kompetencije, jako pristupačni, željni pomoći i razgovarati sa studentima. Ovdje sam upoznao i stekao divne prijatelje koji su svojim poticajnim i pozitivnim entuzijazmom također djelovali na  mene i moj osobni i profesionalni rast.

 

Za studij ekonomije u Rijeci odlučio sam se prvenstveno zbog kvalitetno organiziranih i praktično orijentiranih studijskih programa s odličnim, susretljivim profesorima. Rijeka je grad po mjeri studenta, odiše liberalnim ozračjem prema studentima te sam se brzo  uklopio u novo okruženje i osjetio dobrodošlim.

 

Pobjednik si u kategoriji "Financijaš" na natjecanju „Hrvatska pamet Hrvatskoj 2020.". Kako si se uopće odlučio na sudjelovanje?

Odlučio sam se na  sudjelovanje u natjecanju: „Hrvatska pamet Hrvatskoj 2020"  iz radoznalosti i želje da odmjerim svoje znanje i vještine s drugima. Ovo natjecanje me privuklo i zato što je visoka konkurencija različitih projekata, stručan žiri, a i referenca pri zapošljavanju.

 

Kako je izgledalo samo natjecanje? Za sve one koji možda zainteresirani prijaviti se sljedeće godine, molim te objasni proces prijave, tijek natjecanja i ostalo.

Za natjecanje sam pripremio rad koji se morao sastojati od osnovne prezentacijske ideje, prikaza potencijalnih benefita koji bi njezinom realizacijom bili stvoreni, te detaljne razrade svih tehničkih, organizacijskih i financijskih uvjeta potrebnih za realizaciju. Nakon toga žiri odabire 3 najbolja rada i poziva autore na predstavljanje projekta.

Ideju za projekt sam dobio na  predavanju iz kolegija Poslovna politika banaka kada nas je profesor Saša Žiković upoznao s Modernom portfolio teorijom. Kako su  investiranje i  dionice moja zona interesa, sam koncept Moderne portfolio teorije mi je bio zanimljiv i pokušao sam ga primijeniti na svoju strategiju investiranja, ali je problem bio što je proces izračunavanja svih podataka dugo trajao i tako sam došao na ideju da zajedno s kolegom koji studira matematiku u Osijeku napravimo softver koji će napraviti proces prikupljanja podataka i njihov izračun.

 

Koja je najvažnija stvar koju si naučio za vrijeme sudjelovanja u natjecanju?

Sudjelovanjem na natjecanju naučio sam koliko su uz stručne kompetencije važne i komunikacijske kompetencije, jer dobru ideju treba na jasan, brz i zanimljiv način predstaviti i približiti ljudima.

 

Koliko ti je sudjelovanje u natjecanju pomoglo u odluci čime ćeš se baviti po završetku studiranja?

Priznanje i nagrada koju sam dobio za poduzetničku ideju Pametni investitor, aplikaciju za investiranje potvrda mi je i poticaj da se nastavim razvijati  u području financija. Networking  sa stručnim žirijem  također mi je dao smjernice za daljnje učenje i istraživanje.

 

 

 Odlučio sam se na  sudjelovanje u natjecanju: „Hrvatska pamet Hrvatskoj 2020"  iz radoznalosti i želje da odmjerim svoje znanje i vještine s drugima. Ovo natjecanje me privuklo i zato što je visoka konkurencija različitih projekata, stručan žiri, a i referenca pri zapošljavanju.

 

 Zanima te FinTech. Zašto baš to područje?

Zanima me rad u financijskoj industriji prvenstveno u bankarstvu (investicijsko bankarstvo, wealth management). Sve bržom digitalizacijom i razvojem tehnologija tradicionalno bankarstvo se mijenja pa su mi u fokusu istraživanja vezana uz FinTech  poduzeća koja disruptiraju tržište, ali i komplementiraju poslovanje banaka. Okrenut sam novim industrijama, a FinTech je relativno nova i neistražena industrija.

 

Osim studiranja, čime si se bavio u slobodno vrijeme? Kako ti je iskustvo stečeno tijekom rada na tim aktivnostima pomoglo na Fakultetu i općenito?

Bio sam član studentske organizacije AIESEC gdje sam stekao vještine u organizaciji, ali najviše sam naučio o timskom radu. Rad u studentskim udrugama bih preporučio svakom studentu jer se tu uz komunikacijske vještine razvijaju i osobne kompetencije poput razumijevanja svojih jakih i slabih strana, jasnom komuniciranju vlastitih potreba, interesa i osjećaja, razumijevanju kako emocije utječu na ponašanje i posao, motivaciji, proaktivnom pristupu poslu. Znanja i kontakti koje sam stekao u budućnosti će mi pomoći u razvijanju vlastitog poduzeća.

 

Koji su tvoji planovi za naredne dvije godine?

Želja mi je  raditi i steći iskustvo u jednoj od estonskih FinTech kompanija, usavršiti engleski i njemački jezik te se zaposliti u jednoj od financijskih institucija u Hrvatskoj.

Zadnji semestar planiram provesti u Estoniji u FinTech poduzeću. Odabrao sam Estoniju zato što je poznata po digitalizaciji, poduzetničkom duhu i snažnom startup ekosustavu.

 

Poruka tvojim kolegama?

Moj savjet  kolegama je da se  educiraju i permanentno rade na razvoju svojih vještina i znanja  te time pridonesu razvoju i dobrobiti zajednice.

 

 

Siječanj, 2021.

Calendar

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree