Matija Blažević

Matija Blažević

BASIC INFO:

-25 godina
-student poslijediplomskog specijalističkog studija Marketing menadžment
-začetnik brenda "ĐIR po Starom gradu”
-suvlasnik Rakhia Bara i poduzeća Soleas
-voditelj odjela Novih godina za putničku agenciju Collegium putovanja 

 

Čime se trenutno baviš?

U svojem poduzeću Soleas, koje dijelim s partnerom Matejom Raguzinom, sam na funkciji direktora, a najpoznatiji brend nam je „ĐIR po Starom gradu". Na funkciji direktora, ali ne i u vlasničkoj strukturi, sam i u poduzeću Alpha smile (brend Zrće Booze Cruise) te suvlasnik u poduzeću Parve (brend Rakhia bar). Studiram na poslijediplomskom specijalističkom studiju i često sam van Hrvatske pošto vodim odjel Novih godina za putničku agenciju Colleigum putovanja, pa ili pripremam destinacije ili obučavam turističke pratitelje.
 

Kako si se našao u poduzetničkim vodama?

Još od srednje škole se bavim organizacijom događaja. Kroz par godina skupljanja kontakata, znanja, iskustva te građenja cjelokupne reputacije, sve se pretvorilo u ozbiljniji posao, došlo je do osnivanja prve firme i stvaranja prvog prepoznatljivog brenda u gradu Rijeci pod nazivom: „ĐIR po Starom gradu".
 

S kojim si se problemima susretao na samom početku?

U početku je najčešći problem bio kada bi kolege ili klijenti saznali za moje godine. Često bi vezano uz njih išle predrasude - da sam još mlad ili da nisam dugo u poslu i slične stvari. Danas, kada se i sazna za njih, one su sasvim sporedna stvar i više dolazi do izražaja moje iskustvo i koliko „utakmica imam u nogama". Najveći plus je što sam akademski potkovan, tako da je s druge strane stola sasvim jedan drugi pristup prema meni i mojem radu.
 

Kako je biti mladi poduzetnik u Hrvatskoj?

Odgovor se opet veže za moje godine. Nije uvijek bilo lako pridobiti pažnju starijih od sebe, „natjerati ih" da te poslušaju, predstaviti im svoju ideju te u konačnici, zaradit njihovo poštovanje. Klijenti i poslovni partneri su nerijetko bili i duplo stariji od mene, no, kako je vrijeme prolazilo bilo je sve manje takvih problema. Sada bi to naveo kao pozitivnu stvar jer već pri prvim susretima postoji poštovanje iz razloga što se gleda samo moj rad i iskustvo, a kada klijenti i partneri čuju za godine, obično dobijem čestitke i pohvale. Također, moram naglasiti veliku podršku mojih roditelja i prijatelja u svim mojim pothvatima jer bez njih, teško bi išta bilo ostvareno.  
 

U početku su najveći problem bile moje godine. Danas su one, skupa s iskustvom koje posjedujem, moja najveća prednost. 


Jesi li bio aktivan u studentskim udrugama i aktivnostima tijekom studiranja?

Bio sam aktivan u udruzi EFRI Sport (studentsko sportsko društvo Ekonomskog Fakulteta u Rijeci) kojeg sam i osnovao te vodio na mjestu predsjednika dvije godine, a kasnije sam ga prepustio mlađim snagama. Također, bio sam pozvan i u RŠSS (IO svih predsjednika sportskih udruga na fakultetima). Na 5-oj godini sam se priključio Sveučilišnom Studentskom Zboru na mjestu predstavnika humanističkih znanosti, a sama prijava je bila potaknuta sugestijama bližnjih da dođem pomoći kojim savjetom, što sam u konačnici i činio tijekom cijelog svog mandata.
 

Da li si radio negdje preko student servisa?

Radio sam od 1. do 3. godine studija kao instruktor plivanja u plivačkom klubu Primorje Croatia Osiguranje. Uz navedeno, bio sam stipendist Collegium putovanja te sam povremeno radio na mjestu pratitelja putovanja za destinacije Češka, Njemačka, Španjolska i Grčka. 
 

Koje si poslovne vještine stekao zahvaljujući tim poslovima? Čemu su te naučili?

Ti poslovi su me naučili ponajviše o redu, radu i disciplini, a od vještina koje sam stekao, istaknuo bi preciznost, pregovaranje i organiziranost. 
 

Koje si dodatne edukacije, seminare,… slušao tijekom studiranja?

Uz faks, studentske poslove i vođenje udruga nisam imao vremena za dodatne radionice i konferencije, pa sada pokušavam ići na edukacije vezane za moj posao. Dodatno, dva puta tjedno, idem na engleski jezik u školu stranih jezika, što mi odlično dođe za unaprjeđenje poslovnog engleskog, osobito zato što sam sada u stalnom kontaktu sa strancima.
 

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Novogodišnja odluka je krenuti u teretanu i malo na bazen. Inače se volim družiti sa svojim prijateljima, obitelji, a iskreno volim i koji trenutak provesti ležeći na kauču.
 

Smatram, da dati priliku nekome nije teško, puno teže je priliku opravdati.

 

Što misliš: što poslodavci danas traže od svojih zaposlenika? Što ti tražiš?

Mogu reći što ja gledam prilikom zapošljavanja. To su lojalnost, spremnost na učenje i napredak. Kakvi su uvjeti, po tvom mišljenju, za mlade u Hrvatskoj? Po reakcijama mladih vidim da nisu dobre. Mnogi mladi su napustili zemlju u zadnje dvije, tri godine, što ne može biti dobar pokazatelj da se u Hrvatskoj stvari odvijaju u pravom smjeru. Ovo je stav mene koji sam politički skroz neutralan.
 

Kakvi su tvoji poslovni planovi za naredne 2-3 godine?

Održavanje odličnih poslovnih odnosa, ponajviše s mojim vjernim partnerima u poduzećima koja s njima dijelim, pa onda i sa svima ostalima u poslovnom svijetu.
 

Zaključna riječ?

Uvijek je dobro, a često i odlično. 

Calendar

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree